Annons

Kebnekaiseprotokollet ska minska utsläppen

zoom Kebnekaiseprotokollet signeras under Klimattoppmöte Kebnekaise.  FOTO: Mikael Drackner
Kebnekaiseprotokollet signeras under Klimattoppmöte Kebnekaise. FOTO: Mikael Drackner
NYHETER. Åtta svenska friluftsorganisationer går samman för att minska utsläppen från resor till friluftslivet.
Annons

Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora svenska friluftsorganisationer vid STF Kebnekaise fjällstation. Protokollet är en del av Klimattoppmöte Kebnekaise som Svenska Turistföreningen, STF, bjudit in friluftslivet och transportbranschen till.

Det var representanter från STF, Svenskt Friluftsliv, Orienteringsförbundet, Scouterna, Naturskyddsföreningen, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet och Svenska Fjällklubben som signerade protokollet och därmed lovade att fördjupa arbetet för att minska utsläppen från resor till och från destinationer inom naturturism.

Stora klimatutsläpp

– Vi vet att resorna till destinationen står för de största klimatutsläppen både inom friluftslivet och besöksnäringen, men de är också de som är svårast att rå på. Genom att gå samman flera friluftsorganisationer i Kebnekaiseprotokollet vill vi påverka transportbranschen, men också lova att själva göra fler åtgärder, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig- och påverkansansvarig på STF.

STF har gjort en klimatkartläggning som visar att 75 procent av utsläppen kommer från gästernas resor.

– Nu går vi vidare och gör fördjupade analyser och kommer nästa år att testa olika incitament på STF:s boenden för att se hur vi effektivast kan stötta gästerna att resa mer klimatsmart.

Skillnad med Kebnekaiseprotokollet 

Som svar på frågan på vad Kebnekaiseprotokollet kan innebära för besöksnäringen rent konkret svarar Daniel Skog.

– En kollektivtrafik som är bättre anpassad för fritidsresor vore ett stort lyft för såväl friluftsliv som besöksnäring. Dagens kollektivtrafik är ofta helt planerad utifrån arbets- och skolpendling men vi vet att andelen fritidsresande på många håll i landet ökat efter pandemin, säger han och fortsätter:

– Två insatser som skulle göra det enklare att resa klimatsmart till besöksnäringen vore om tåg- och bussbiljetter kunde släppas tidigare så att gästen kan boka med bättre framförhållning. Det andra vore om det var enklare att köpa biljetter i kollektivtrafiken, nu behövs ofta en ny app så fort du passerar en regiongräns.

Upplevde smältande glaciärer

Klimattoppmötet började redan ombord på nattåget till Kiruna den 10 september och fortsatte sedan med forskarföreläsningar och diskussionsgrupper under vandring till och på Kebnekaise Fjällstation. Deltagarna har fått ta del av de senaste forskningsresultaten kring klimat och friluftsliv och även med egna ögon fått se hur glaciärerna vid Kebnekaise drar sig tillbaka i ett allt varmare klimat. Toppmötet avslutades den 14 september med en gemensam vandring tillbaka till Nikkaluokta och nattåget söderut.

Påverkar mer än vi trott

– Dessa dagar har gett insikten att klimatförändringarna påverkar oss här och nu ännu mer än vad vi trott. Bara Kebnekaise Fjällstation i sig är ett exempel där gäster fastnade i april eftersom snön hastigt smälte och det blev omöjligt att ta sig ner till bilvägen i Nikkaluokta på skidor och skoter. Dessutom kom så kraftiga störtregn i juni att hela pumphuset spolades bort. Den här typen av extremväder kommer bli ännu vanligare i framtiden visar klimatforskningen, säger Daniel Skog.

I höst kommer friluftsorganisationerna att samlas för att dra i gång nätverket och fortsätta arbetet framåt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...