”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

Petter Foto: Samuel Unéus

”Jag ger mig in i grejer som jag tycker är roliga”, säger Petter Askergren.

EVA MÖTER. Musik och sporttävlingar – men även vin och restauranger. Petter Askergren berättar om sitt brokiga arbetsliv i mötet med Visitas vd Eva Östling. Tillsammans med sina barndomsvänner driver han Käk, som lyckas få de anställda att stanna länge. 

Mötesplatsen är självklar när Visitas vd Eva Östling träffar Petter Askergren för att prata bra arbetsgivare. De ses på Käk, hamburgerrestaurangen i Hornstull i Stockholm som Petter driver med barndomsvännen Dimitris Anastasopoulos och Oskar Jakobsson. Dimitris och Oskar drev tidigare restaurang Judit & Bertil i Stockholm och pop up-krogen Käk, som serverade streetfood en kväll i veckan. 2013 utvecklades det tillfälliga konceptet till en fast restaurang och för drygt ett år sedan expanderade Käk till Örebro.

Eva Östling: Innan du blev en känd artist, Petter, så jobbade du själv i restaurangbranschen?Artikeln fortsätter under annonsen

Petter Askergren: Jag jobbade som diskare på Fasching, kom in som praktikant via arbetsförmedlingen eftersom jag hade dåliga betyg. Då drömde jag om att jobba på vissa restauranger, jag tyckte det var lite häftigt. Jag gillar fortfarande restaurangvärlden eftersom det alltid händer grejer.

Eva: Tittar man på vår bransch är det jättevanligt att man har börjat i restaurangnäringen, exempelvis som diskare eller i servisen, sedan har man stuckit vidare på alla möjliga ställen i näringslivet eller offentlig sektor. Det är en bra grogrund. Du har fyra barn. Skulle du rekommendera dem att jobba i restaurangbranschen?

Petter: Absolut. Nu låter jag som en gammal gubbe men man oroar sig lite för den yngre generationen som inte är vana vid eller orkar jobba. Jag tror restaurangbranschen är en jäkla bra testpilot för unga som vill komma in i arbetslivet. Jag tror det är mycket bättre än många andra yrken eftersom det handlar om möten och att jobba i lag.

Oskar Jakobsson: Det är en väldigt bra skola. Du lär dig att prioritera, hålla många saker i huvudet och se helheten. Och inte minst att hantera människor. Det finns mycket man kan överföra från restaurangbranschen till vilken näring som helst.

Eva: Finns det några paralleller mellan musikbranschen och Käk?

Petter: Ja, musiken är en jättestor del av Käk. Det är bara att titta på vårt Instagramkonto, där finns många musikaliska kopplingar. Vi har gjort spellistor och har arrangerat flera spelningar utanför Käk. Jag har till exempel uppträtt med Lilla Namo här. Sedan är det många artister som har jobbat på restaurang eller drömmer om att driva restaurang.

Eva: I dag är det jättesvårt att få tag på bra personal. Kan man själv – genom sitt sätt att vara – påverka personalen?

Dimitris Anastasopoulos: Vi är väldigt nära vår personal. Vi är mer kompisar och kollegor med vår personal än chefer och anställda. Det gör att det här ses som ett schysst ställe att jobba på och att personalen stannar länge hos oss. Vi har flera medarbetare som har varit med sedan starten, trots att det är väldigt tungrott här.

Eva: Ni tre är kompisar sedan tidigare. Hur är det att driva restauranger som kompisar?

Petter: Vi har en styrelse som består av oss och en till där vi röstar om saker, och skulle någon totalvägra är vi lyhörda för det.

Oskar: Vi har skrivit in i vårt avtal att vi använder grekisk rim och reson. Vi kan bli oense om grejer men vänskapen måste finnas kvar och därför försöker vi alltid hitta en lösning. Är man enbart businesspartners finns det kanske inte så mycket som håller ihop det.

Eva: Ni planerar att öppna fler Käk-restauranger. Hur växer man på ett sunt sätt?

Oskar: Det är en svår fråga. Planen har varit att växa organiskt. Samtidigt har vi börjat fundera på att göra det större fortare, eftersom det finns flera brytpunkter som är svåra att komma över.

Eva: I restaurangnäringen är det ju så att ju fler restauranger desto större möjlighet att få lönsamhet.

Oskar: Ja, så är det. På Judit & Bertil körde vi vår grej och här har vi också gjort allt själva, men när man får barn är det lite knepigare att vara borta sex kvällar i veckan. Då måste man växa, gärna ganska raskt. Vi skulle vilja ha in folk som har gjort samma resa och som har kunskapen. Det hade varit värt väldigt mycket om vi kunde få in någon som kan knuffa oss i rätt riktning.

Petter: Vi har inte något uttalat mål för hur mycket vi ska växa, det är bara kul att se hur långt vi kan ta det. Jag som har turnerat mycket vet att det finns många mindre städer i landet som det vore kul att komma in i. Men tyvärr är det sjukt tufft med de kostnader och marginaler vi jobbar med. Vilket är synd – för det dödar glesbygden.

Eva: Restaurangnäringen har växt kopiöst mycket i Sverige. Ser ni något som skulle förenkla för er när det gäller regler och rutiner kring hur ett restaurangföretag får startas och drivas?

Oskar: Många lagar och regler släpar efter, särskilt alkohollagen.

Petter: Det är bisarrt att vi fortfarande inte kan öppna en renodlad bar i Sverige. Våra alkoholvanor har förändrats, vi dricker mindre och Sverige måste hänga med i den utvecklingen. Det är så hårda regler för vad man får servera och det hämmar kreativiteten i köken. Det hade varit skitkul med en renodlad vinbar, men jag vet att det är svårt att tjäna pengar på det – det är inte jättebra avans på de där vinerna.

Eva: I besöksnäringen talar vi ofta om vikten av kompetensutveckling. Du Petter, har ju själv vidareutbildat dig till sommelier på senare år?

Petter: Ja, det var som att öppna Pandoras ask, det var en helt ny värld som öppnade sig. Det var fruktansvärt roligt.

Eva: Hur ofta äter du själv på din egen restaurang?

Petter: I början käkade jag mycket här, men sen gick jag upp i vikt. Men jag tycker det är skitkul med mat. Och vin. Det gör vi alla. Jag testar så mycket koncept och restauranger jag kan. 

Eva: Eget vin, restauranger och arrangör av swimrun-tävling på Kosteröarna är bara några av dina engagemang. Hur väljer du vad du vill engagera dig i?

Petter: Utåt sett kan det se spretigt ut men för mig är det tydligt. Jag ger mig in i grejer som jag tycker är roliga och som jag är passionerad i. Det var också det som fick mig att hoppa på Käk.

Eva: Då är det passion som är den röda tråden?

Petter: Ja, vi startade inte Käk för att hoppa på en hamburgervåg. I början var det streetfood från hela världen: gyros, tacos, philly steak sandwich... Sedan blev det bara hamburgare eftersom det var det folk beställde. Men vi är flexibla så skulle någon säga till oss att ni aldrig mer får servera kött så kommer Käk bli något annat, som säljer något annat men med samma identitet.

Eva: Snabbmat har ibland en dålig klang i Sverige. Det handlar ju om att det ska gå snabbt att äta, men det kan ligga väldigt mycket kärlek bakom i köket. Jag tycker att vi borde hjälpas åt att lyfta snabbmaten.

Oskar: Ja, snabbmaten är fortfarande up and coming även om det har blivit fruktansvärt trendigt på senare år. Kvalitetsmässigt har den legat på en standardnivå, samtidigt som det har funnits riktigt schyssta restauranger med hamburgare serverade på dukade bord. Däremellan har det funnits ett enormt tomrum och det var det vi ville fylla.

Eva: Hur ser era favoritresmål ut? I Sverige och utomlands?

Petter: Kosteröarna. Det är Sveriges vackraste plats, med Sveriges enda marina nationalpark. Utomlands är det Piemonte, för att de har världens bästa viner, roliga vinmakare och bra restauranger. Det är särskilt härligt att vara där på våren. Sedan är Milano inte så tokigt som många tror.

Oskar: Bovallstrand. Jag älskar den skärgården med det karga och riktiga havet. Utomlands blir det grekiska fastlandet.

Dimitris: Gotland, det finns sjukt mycket schyssta krogar där. Utomlands är det New York – det är fetaste staden. Punkt. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.

Annons
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.