”Satsar man rätt blir det överskott”

Stefan Karlsson krögaren pressbild Foto: Daniel Hirsch

Bygget av Stefan Karlssons nya Hotell Savoy i Luleå är försenat, men det ska öppna senast den 1 augusti. En sak som ställt till problem är de stora fönstren, vars solkatter smälte skyltdockor på andra sidan gatan, men en lösning är på gång.

Stefan Karlsson drev år efter år Sveriges lönsammaste hotell, trots att pengar aldrig var drivkraften. När han insåg att jobbet drev hans familj ifrån honom tog han hjälp av en terapeut. Nu släpper han fram andra
– Personalen måste få vara delaktig, säger Stefan Karlsson.

Obrydd. Det är det intryck Stefan Karlsson ger när han träffar Besöksliv för en intervju. Vi går runt i bygget av det som ska bli Hotell Savoy i Luleå. Tidigare har han sagt att hotellet ska öppna den 1 juli men jag undrar om det verkligen kan bli så.

– Vi öppnar när det är klart. Byggarna jobbar så fort de kan, det är ingen idé att stressa dem. Det har varit så mycket stress och press i mitt liv, säger Stefan Karlsson.Artikeln fortsätter under annonsen

Men det kostar en del pengar att inte kunna öppna?
– Pengar finns, det bryr jag mig inte om.

Hans egen investering landar på ”5–6 miljoner” kronor, resten står fastighetsägaren Galären för. Här låg förut Max Hotel, på den tiden hamburgerkedjan drev hotellverksamhet i Luleå

– Det är en kompis, Gunnar Thålin, som äger Galären. Han frågade mig förut om vi inte kunde göra något kul ihop i Luleå. Men jag ville inte, vad skulle jag ända upp i Luleå att göra?

Men till slut ändrade Stefan Karlsson sig. Han pekar ut var restaurangen ska vara, och baren – där hans lillebror Emil Åreng, barchef på Rex i Umeå, ska hjälpa till att blanda drinkar. I källaren blir det gym, spa och behandlingsrum.

­– Alla rum får fönster som går hela vägen ner till golvet, det blir bra. Totalt blir det 78 rum, men vi har klart för att bygga ut bakåt med 100 rum till om vi vill. Vi får se, säger Stefan Karlsson.

Vi går in i det som ska bli ett av rummen. Badrum, golv och väggar är klara, men några möbler finns inte, förutom en väggfast bänk och ett illgult bord.

– Det där blev en fel-leverans. Vi ska inte ha den färgen, det ska komma nya bord. Går det bra att göra intervjun här, säger Stefan Karlsson och sätter sig på den väggfasta bänken.

Jag sätter mig på det illgula bordet. Den provisoriska miljön är inget som Stefan Karlsson verkar reagera på att det skulle vara udda för en intervju. Obrydd var ordet.

I stället för att öppna den 1 juli räknar Stefan Karlsson nu med att öppna Hotell Savoy senast den 1 augusti. Han beskriver hotellet som modernt och lyxigt – med känsla. Och det ska bli ett musikhotell.

– Hotell måste beröra, vi måste ge våra gäster ett minne. Vi i hotellbranschen tar ganska bra betalt. Då måste vi leverera något också – det räcker inte att bara lämna ut nyckeln. När jag började med paketering 1995-96 var det ingen som gjorde det. Nu har alla ett spa, det är inget speciellt. Vad är det som berör, vad ger starka minnen – är det ett fint rum? Jag minns ett hotell i Thailand jag bodde på. När vi kom dit bjöds vi på varsitt glas saft. Hur ofta har du fått ett glas saft på ett hotell? Det var det starkaste minnet av den dagen. Det är de små sakerna som gör det och det behövs så lite för att beröra människor.

Vad innebär att det ska vara ett musikhotell?
– Det är personalen som spelar och sjunger.

Hur ska du hitta hotellpersonal som kan göra det?
– Det är redan klart. Sverige kryllar av artister. Nattportieren är en fantastisk jazz-sångerska. Hon jobbade hos oss på Scandic i Östersund och berättade att hon skulle flytta till Luleå. Jag undrade varför och hon berättade att hon skulle hit med sin kille som också är musiker. ”Bra, du är anställd”, sa jag.

Tidigare i år köpte Stefan Karlsson Hotell Gamla Teatern i Östersund. Det ska inte bli ett musikhotell som Savoy, men väl ett teaterhotell. Hotellet ska erbjuda shower, cancan och burlesque, och alla i personalen ska fungera som skådespelare och ikläda sig en roll.

– Vi gör en test på det där, och en test på Savoy som ett musikhotell.

Du tog över personalen på Gamla Teatern, vill alla verkligen bli skådespelare?
– Jag presenterade min idé för dem och sa att de skulle få träffa en producent som skulle ge dem en enkel karaktärsbeskrivning. Sedan har vi köpt rekvisita och personalen fick handla kläder som passade till sina roller. De blev helt hispiga, tycker att det är jättecoolt och vill köra igång direkt. Men vi drar igång först i höst.

I vintras öppnade Clarion Hotel Sense i Luleå och tillförde 154 rum. När Savoy har öppnat kommer ytterligare 78 rum, vilket totalt ger en ökning av kapaciteten med 24 procent på mindre än ett år. De senaste åren har beläggningen pendlat mellan 50 och 55 procent.

– Det behövs fler rum i Luleå, det har varit svårt att få rum på vardagar. Men visst kommer vissa få minskad beläggning. Samtidigt kommer vi skapa aktiviteter som ska locka folk.

Du driver hotell i Åre, Östersund, Sollefteå, Lycksele och snart även Luleå. Hur ser en vecka ut?
– Jag besöker nog alla hotell under en vecka, utom Åre. Men jag lägger mig inte i det praktiska.

Tidigare har du ju tvärtom varit väldigt involverad i driften av dina hotell?
– Ja, men jag börjar bli gammal jag också. Jag kom till en punkt i livet där jag ställde mig frågan: Ska jag ha ett hotell och stå där och vara trevlig, eller ska jag göra annat? Det var jätteroligt att fronta och möta alla gäster, det är det som har varit min drivkraft. Pengarna har aldrig varit drivkraften, även om det är lätt att säga nu när man väl har dem. Men jag fattade beslutet att släppa fram andra. Personalen måste få vara delaktig. I dag är all mina hotellchefer delägare i hotellen.

Hur kom du fram till att du ville göra något annat?
– Jag gick till en terapeut, det var ungefär fyra år sedan. Det behövde jag. Tack vare det kom jag fram till att jag behövde förändra mitt liv, även privat. Jag hade inget socialt liv och umgicks aldrig med min familj – det hade jag inte tid med. Skulle släkten träffa mig fick de komma till Hotell Lappland och hälsa på – men då fick de hjälpa till och jobba samtidigt. Sen kom de inte mer. Vi bodde på Hotell Lappland då. Min dotter var sju år. Hon fick sitta i receptionen och vänta, för hennes rum var upptaget. Du hör, jag var helt ”plingplong”. Men idag driver hon Hallstaberget, så nu förstår hon mig lite bättre, haha.

Hotell Lappland har i många år varit Sveriges mest lönsamma hotell, ofta med vinstmarginaler runt 25 procent. Vad är hemligheten?
– Jobbar man hårt och satsar rätt blir det överskott. I vår bransch är det personal som kostar pengar. Då måste man få personalen att jobba med dig; de måste gå med på att jobba när man har kunder och inte jobba annars.

När du säger så låter det som att du lätt skulle kunna hamna i konflikt med facket?
– Jag har aldrig haft några problem med det. Det är inte så att min personal jobbar mer än de får lön för, men det gäller att hugga i när det behövs. Det är som i fotboll: när du har chans att få in bollen i mål måste du anstränga dig till det yttersta. Sedan har jag hela tiden jobbat väldigt mycket med att coacha och peppa.

När Besöksliv frågar företagare om ekonomin i deras företag brukar de vara noggranna med att allt ska bli helt korrekt, nästan ner på decimalnivå. Med Stefan Karlsson är det annorlunda.

– Hallstaberget omsätter ungefär 50 miljoner kronor, Hotell Lappland 55 miljoner, Scandic Östersund 55 miljoner och Holiday Club 130 miljoner. Gamla Teatern i Östersund tror vi landar runt 30 miljoner och här på Savoy ungefär lika mycket, säger Stefan Karlsson.

Obrydd.

Stefan Karlsson om …

… sin karriär.
– När jag var 13 år drev jag skolfik. Som 17-åring hade jag mitt första hotell, Kälarne i Jämtland. Senare blev det Hotell Lappland i Lycksele, men även hotell ibland annat Wilhelmina och Sundsvall. Jag har bara hållit mig i Norrland och så blir det nog.

… Holiday Club som han driver i Åre och har rättigheterna till i Sverige, Norge och Danmark.
– Vi har inte haft energi nog att utveckla det på andra ställen och det har inte varit rätt tajming.

Stefan Karlssons hotell

  • Hotell Lappland, Lycksele
  • Hotell Hallstaberget, Sollefteå
  • Holiday Club, Åre
  • Scandic Östersund
  • Hotel Gamla Teatern, Östersund
  • Hotell Savoy, Luleå

Fakta

Stefan Karlsson

  • Fullständigt namn: Stefan Gunnar Karlsson.
  • Ålder: 46 år.
  • Titel: Nej, sånt gillar jag inte.
  • Familj: Sambo och vuxen dotter.
  • Bor: Villa i Östersund.
  • Karriär i korthet: Startade skolfik när jag var 13, ägde och drev Kälarne Hotell i Jämtland, vid 17. Har drivit ett tiotal hotell sedan dess.
  • Inkomst: Jag tar ut 40 000 kronor i månaden.
  • Utbildning: Haha, noll.
  • Intressen: Affärer. Livet. Gå på restaurang.
  • Bästa matupplevelse: Beror på vad man är ute efter. Det kan vara Mathias Dahlgren Matsalen lika väl som Jazzköket i Östersund.
  • Bästa resminne: Thailand och andra klassiska resmål. Jag har aldrig tråkigt, jag gör det trevligt.
  • På nattduksbordet: Ipad.
  • På tv: Filmer på Netflix.
  • Oanad talang: Ingen som jag har tänkt på.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skogsfloating

Hotellet med hängande konferenser – som i Amazonas

TREND. Skogsfloating är det senaste inom mötesvärlden.

Annons
Årets Unga Branschstjärna 2017

De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

NYHETER. Årets Unga Branschstjärnor är Emelie Lindell och Alexander Ihre.
Husbil.

Allt fler byter segelbåten mot husbil

NYHETER. Publikrekord när husvagnsmässan Caravan anordnades i helgen.
Naturguide Tiveden.

Skapade sitt drömjobb: Att ta med turister ut i skogen

NYHETER. Naturguiden David Tverling har en nationalpark som arbetsplats.
Miss Voon öppnar i Uppsala

F12-gruppen öppnar Miss Voon i hotellskrapa

NYHETER. Tar konceptet från Stockholm till Uppsala och Elite hotell.
Grand Travel Awards 2017-1

De vann pris under viktig resebranschgala

HELA LISTAN. Stordalen dubbelt prisad under Grand Travel Award.
First Hotels Södertälje

First-kedjan satsar i Södertälje – med två nya hotell

NYHETER. Etablerar sig i Skandinaviens största industriområde.
hand2

Klimatsmart resande ska sätta Sverige på världskartan

NYHETER. Visitas nya hållbarhetsrapport: "Företag växer och skapar fler jobb".
Plaza, Västerås 1

Hisnande hotellnyhet – här öppnar landets högsta spa

NYHETER. 300-gradig utsikt * Täcker 4 våningsplan * Skidåkning "inne"
Slottet och Gamla Stan

Så ska fler turister lockas till Sverige

NYHETER. Besökare från Kina, Storbritannien och Spanien ökar mest.
Hållbar turism i Malmö

Malmö vill bli världsbäst på hållbar turism

NYHETER. Vill få besöksnäringen att göra medvetna val.
White Guide nomineringar 2016

Krogar med guldchans! De kan vinna pris av White Guide

HELA LISTAN. Kolla in de smakrika nomineringarna här.
Klas Lindberg. Krögaren bakom restaurangen Portal, Årets Affärskrog.

Prisregn över Stockholms restaurangvärld

NYHETER. Hela listan: Bar, kafé och krogar – de vann!
Platinan, Scandic Göteborg.

Här sker Scandics nya hotellsatsning i Göteborg

NYHETER. Hela 14 våningar högt och 362 rum.
Quality hotell Borås

Inför SM-veckan: Högtryck på hotellen i Borås

NYHETER. Hotell-vd:n "Det handlar om varje liten sängplats". 
Joacim Johansson

Bo som Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens Värld

NYHETER. Astrid Lindgrens Värld utökar med 230 sovplatser.
Titti Falk

Hon ska hitta ny kraft till hotell i Oskarshamn

KARRIÄR. Titti Falk är ny på jobbet som hotellchef i industristaden.
Arlanda skotträdda hundar

Vov! Vilken bokningssuccé med hundhotell på nyår

NYHETER. Clarion Arlanda är en fristad för skotträdda hundar.
TakeOver på Pontus.

Kockarna som vill fortsätta ta över i köken

FOKUS. TakeOver: "Trist att diskussionen om kvinnliga kockar behövs".
Radisson Blu Royal Viking Hotel

Rezidors svenska hotell går bra – trots tufft 2016

NYHETER. Senaste årsrapporten visar försprång före övriga Europa.
Frank Fiskers

Efter Scandic: Det ska Frank Fiskers göra nu

NYHETER. Avgående vd:n: ”Jag har haft världens roligaste jobb”.
YH-utbildning 1

Färre beviljade YH-utbildningar för besöksnäringen

NYHETER. Utbildningsexperten: "Jag är besviken".
Frank Fiskers 1

Frank Fiskers lämnar Scandic efter 8 år

NYHETER. "Beslutet har vuxit fram" – efterträds av Starwood-topp.
Restaurangindex 2017

Oro bland krögare efter bra tillväxtår

NYHETER. Höjning av arbetsgivaravgifter en av orsakerna.
Ekoturism i topp

Sverige i topp som som ekoturistmål

NYHETER. Listas som ett av världens 6 främsta resmål.
Fisketurism i Blekinge.

Camping bygger lyxstugor i satsning på fisketurism

NYHETER. Möter internationella sportfiskares högre boendekrav.
antjeeva4

Visita: "HRF:s löneförslag hämmar näringen"

AVTAL2017. Idag växlade parterna yrkanden.
Marge arkitekter 1

Byggplan för nytt storhotell på Sergels torg

NYHETER. Hotell med 300 rum i kvarter som ska växja på höjden.
Chockhöjning av soptaxa i Stockholm

Soptaxa chockhöjs i Stockholm – krögare vill slippa monopol

NYHETER. Panini: ”Sopor är vår största huvudvärk – funderat på egen sopbil”
Copperhill 1

Copperhill får grönt ljus för bygge av lyxstugor

NYHETER. Vill möta önskemål hos internationella gäster.
Fastfood Awards 2017

De lagar bästa snabbmaten i landet

NYHETER. Veganska maträtter prisades som en briljant idé.
Livsmedelsstrategi 2017

Efter ny livsmedelsstrategi – Visita vill se tydlig handlingsplan

NYHETER. Chefsjuristen: "Hur ska regeringen arbeta rent praktiskt?"
Årets Kock 2017 001

Restaurangeliten minglade efter Årets Kock

VIMMEL. Stjärnspäckad bankett efter Årets Kock-finalen i Malmö.
Pingpong-konferens

Pingisspel ska ge udd åt hotellets konferenser

TREND. The Steam Hotel vässar utbudet.
Årets Kock 2017 Johan Backéus

Storfavoriten Johan Backéus vann Årets Kock: ”Äntligen!”

NYHETER. Fjärde gången gillt – nu siktar han mot Bocuse d'Or. 
Juryn Årets Kock 2017

Årets Kock-finalen: En pulsmätare av spänning

ÅRETS KOCK. Nu återstår en nervkittlande väntan... 
Årets Kock 2017

Knivskarp konkurrens – kampen om Årets Kock igång!

ÅRETS KOCK. Åtta finalister gör upp i Malmö om SM-titeln.
Stefan Ekengren, Görvälns slott.

Stefan Ekengren ny kökschef på Hantverket

HALLÅ DÄR. Glöm bantad meny – så utökar kocken antal rätter.
ren2

Jokkmokks marknad – 400 år och stark 

NYHETER. Näringsminister Damberg på plats när Jokkmokks marknad invigs.
sibyllatarek2

Sibylla-krögare från Borlänge kan vinna chefspris

NYHETER. "Bra chef för unga" –  Tarek Malak kan bli Årets Framtidschef.
Norrsken

Så vill utländska gäster upptäcka svensk naturturism

NYHETER. ”Soft adventure” är en växande trend visar ny studie.
Johan Malm tvåa i Ostron-EM, Trollhättan 2017

"Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron"

NYHETER. Sveriges bästa ostronöppnare Johan Malm tog silver i EM.
McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.
Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".
Yrkes-NM 1

Serveras det en seger i Nordiska Mästerskapen?

NYHETER. Efter uttagning – de 3 ska tävla i Helsingfors.
edin2

Edin Dzemat: ”Vi siktar mot tre stjärnor”

NYHETER. Mästarkocken öppnar nytt: "Måste bli perfekt".
hardrock2

Hårdrock lockar till Kittelfjäll

NYHETER. Arrangemanget på Hotell Kittelfjäll har blivit tradition.
Häringe slott

Anrika slottet Häringe sålt – så här vill nya ägarna satsa

NYHETER. Tar in hotellproffs för att öka beläggningen.
lexsemla

Pontus Frithiofs lyxsemla: "Ska inte konkurrera med originalet"

TREND. Krögaren gjorde om bakverket med tryffel och anklever.
Alexander och Hampus

Sverige på plats nummer sju i Kock-VM

BOCUSE D’OR. Alexander Sjögren missnöjd: ”Känns inte bra”.
Movänta Camping

Nya campingägare siktar mot stjärnorna

NYHETER. Så ska de bygga ny gästsuccé i Småland.
Unga Branschstjärnor

De kan bli Årets Unga Branschstjärna

NYHETER. Kolla in vilka 6 finalister som gör upp om titeln.
Bocuse d'Or 2017

Kock-VM:s Alexander Sjögren ”Jag har gjort mitt bästa”

BOCUSED’OR. Besöksliv på plats i väntan på resultaten.
AntjeEva2

Rättvisa löneökningar är deras mål

NYHETER. Visitas visar sitt fokus i avtalsrörelsen.
Alexander Sjögren

Kock-VM i full gång: "En sport som vilken annan"

BOCUSED'OR. Besöksliv på plats i Lyon: kollar in Sjögrens formkurva.
Chokladrummet

Skola öppnar exklusivt chokladrum: ”En dröm för oss”

NYHETER. Öppnar för avancerat skapande i ny bageridel.
Flag Hotel, Landvetter 1

Flagghotell ska hissa Landvetters kapacitet

NYHETER. De vann viktig tävling inför nya hotellsatsningen.
Jonas Svedin 1

Han ska göra södra Lappland hett för svenskar

KARRIÄR. Utländska besökare hittar hit – Jonas Svedin satsa inhemskt.
Skid-VM

Längdskidor skapar nytt spår för besökare till Ulricehamn

NYHETER. Turistchefen: "Kommer ge turister för många år framöver".
Absolut Vodka besökscenter

Absolut Vodka ger skjuts åt skånsk turism

NYHETER. Hoppas kunna locka 120 000 besökare till vodkahus.
Frank Fiskers 1

Scandics superaffär: Tar över 8 hotell i Norden

NYHETER. I portföljen finns kronjuvelen Grand i Oslo.
Kai Pasma Steam

Västerås Sherlock Holmes leder skattjakt hos The Steam

PORTRÄTT. Kai Pasma är ny vd för The Steam Hotel.
Maja Granberg 1

Hon ska styra Comforts varumärkesresa

KARRIÄR. Träffa Maja Granberg, ny på Nordic Choice.
Hej Framtid!

Så ska unga lockas till besöksnäringen

NYHETER. Mässan Hej Framtid! visar jobbmöjligheter.
Abisko Mountain Lodge 1

Rusning efter norrsken – hotell bygger ut efter gästboom

NYHETER. Internationella besökare flockas till Abisko. 
ikeaskiss2

Här öppnar Ikea sitt nästa hotell

NYHETER. Inredningsjättens nya satsning med 160 rum.
Stefan Ekengren, Görvälns slott.

Stefan Ekengren på ny hemlig karriärväg

PÅ VÄG. Slutar på Görvälns slott.
Ola Thorsman surflodge Limasan

Han surfar på sitt intresse och sin jobbdröm

REPORTAGE. Ola Thorsén driver hotell i Balis paradis. 
Hovavedsgymnasiet

Ny utbildning i kampen mot kockbristen

NYHETER. Besöksnäringen i Tranås välkomnar tillskottet. 
Clarion Hotel Arlanda 1

Det är Sveriges bästa affärshotell

NYHETER. SSQ Award prisade konferens-, dagkonferens- och affärshotell.
goggles2

World Snow Day – nya Kanelbullens dag

NYHETER. Växande vitt evenemang.
Petter Stordalen och Anne Sandstjärna 1

Unikt hotellköp – Stordalen tar över Vox

NYHETER. Anne Sandstjärna: "Två vinner i den här affären".
Bocuse d'Or Team 2017

Lag Sjögren siktar på guld i Kock-VM

NYHETER. Startar först ut, dag 1: "Lägger ribban för tävlingen".
Hotel Market Seminars 2017

Hett i hotellvärlden: Bättre digitalt IQ

NYHETER. Snackisarna under Hotel Market Seminars.
Danstillstånd 1

Danstillståndet lever än – trots riksdagens uppmaning

NYHETER. Chefsjuristen: "Borde ha avskaffats för länge sedan".
At Six

Rusning till rum efter att New York Times hyllat At Six

NYHETER. Lyxhotellet har inte ens öppnat – rankas som hett 2017.
Lisebergs entré 1

Satsning på året om gav Lisebergs rekordår

NYHETER. Bara julen omsatte 100 miljoner – en markant ökning.
Hellstens lobby 1

Entreprenören med vurm för historiska hus öppnar nytt

NYHETER. Per Hellstens femte hotell öppnar efter 13 års byggprocess.
Hans Wejnefalk Larsson

En sommelier med näsa för att utvecklas i sin yrkesroll

KARRIÄR. Träffa Hans Wejnefalk – ny på 2-stjärniga Oaxen. 
camel2

Hon vill ta Sigtuna till nästa nivå

KARRIÄR. Eva Camél Fuglseth är ny vd för ortens destinationsbolag.
Antje Dedering

Chefsjuristen med avtalsrörelse högst upp på agendan

KARRIÄR. Antje Dedering går från pisten till förhandlingsbordet.
Carina Eriksson

Hon är Linköpings nya krogdrottning

NYHETER. Träffa Carina Eriksson med 6 enheter.
Anne Sandstjärna, Eva Östling och Melker Andersson.

Är deras spaningar besöksnäringens framtid?

TREND. Så siar sju branschtoppar om kommande trender. 
Anne-Louise Dahl

Hon är Loka Brunns nya köksmästare

KARRIÄR. Anne-Louise Dahl befordras till kökschef.
sjöstugan

Efterfrågan genom taket – behövde öppna restaurang

NYHETER. Ökade konferenser gav underlag för egen krog.
Elvira Lindqvist.

I hjärnan på kocken som säger nej till macho-kök

KARRIÄR. Elvira Lindqvist till Hufvudsta Gård.
robot pepper

9 trender att hålla koll på inför 2017

LISTA. Wow! Det revolutionerar besöksnäringen. 
Testagram 1

"Hemliga lådan" som ska sälja Sverige utomlands

NYHETER. Så ska bland annat svenskt knäckebröd öka turismen.
Juniorkocklandslaget Ludwig Tjörnemo

Från landslaget till kändiskrog

NYHETER. Ludwig Tjörnemo till jobb på lyxkrog i USA.
nattag

Klart spår för nattåg till 2020

NYHETER. Besöksnäringen fick gehör: Nattågen blir kvar. 
Naturturismutbildningar nedläggningshotad 1

Branschen rasar: Naturturismutbildningar hotas av nedläggning

NYHETER. Skolgrundaren Vikströn:"Rena galenskapen". 
Eva Östling

Eva Östling: "Nu sätter vi hållbarhet i fokus!"

KOLUMN. Visitas vd om nya mål för det kommande året.
Pigalle Gävle

Hon tar över anrika Gävlerestaurangen

NYHETER. Patricia Kronbäck blir den första ägaren utanför familjen.
stclemens3

Bedrägerivåg över hotell på Gotland

NYHETER. Ägaren Menette von Schulman inför bättre kreditkontroll.
djurmården2

Historiskt rekord för Kolmården

NYHETER. Stora satsningar ligger bakom framgången. 
Ramundberget

Snösuccé för Ramundberget – bästa på 15 år

NYHETER. Sportchefen: ”Åkarna var överlyckliga”.
Vinter-OS Stockholm

Vinter-OS i Stockholm nära verklighet

NYHETER. Förstudien klar i januari: "Skulle sätta Stockholm på kartan".
Moosehead, Malmö 1

Malmös krögare tog strid mot regler för uteservering

NYHETER. Johan Walterström: "Man måste ta hänsyn till verkligheten".
Livsmedelskontroller ska bli mer lika i landet

Livsmedelskontroller ska bli mer lika i landet

NYHETER. Visitas chefsjurist inom branschjuridik: "Utmärkt initiativ".
Renturism i Jukkasjärvi

Renturismen här lockar utländska besökare i mängder

NYHETER. Tog steg mot besöksnäring – fick renhjord på fötter igen.
First Camp Jylland

Svenska First Camp köper Danmarks största camping

NYHETER. Köpet: 9 miljoner för unikt läge och många tyska gäster.
Georgios Stamatakis

Säsongen är räddad – sydländska kockar till kök i norr

NYHETER. Importerad arbetskraft en vinnare på säsongsorten.
Pontus Persson

Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

KARRIÄR. Pontus Persson: "Viktigast är att bygga ett bra team".
Skellefteå-Amsterdam 1

Norrland satsar på holländska turister efter ny flyglinje

NYHETER. Internationell turism här ökar markant.
ResQ-matsvinn 1

Apparna som tar strid mot matsvinnet

TREND. På så sätt hjälperna de restaurangerna – och gästerna.
Lina Ahlin -1

Kocken Lina Ahlin: Om att vara en förebild i restaurangbranschen

KOLUMN.  "Jobbar du för arbetsgivaren, cv:et eller med hjärtat?"
östersund the guardian

Östersund hetast i vinter enligt brittisk tidning

NYHETER. Listas av the Guardian som en av vinterns 10 bästa resmål.
grövelsjön fjällstation

Checka in som om det vore 1937

NYHETER. Fjällstation får en total makeover  – tillbaka i tiden.
Årets Kock 2017

Vego på tävlingsmenyn i Årets Kock

NYHETER. Kocken Jonas Dahlbom: "Ligger i tiden".
Copperhill

Lyxhotellet bygger ut – och satsar internationellt

NYHETER. Om 5 år står bygget av nya Copperhill i Åre klart. 
Nobelkockar 2016

Så ska Nobel-kockarna skapa årets succémeny

NOBELSPECIAL. Bakom kulisserna där världens mest hemliga meny lagas.
Bashar Haj Hasan

Sommarjobbet gav nyanlände Bashar en karriärstart

KARRIÄR. Blev prisad medarbetare på Skara Sommarland. 
Pernilla Lundberg, Karin Fransson-pristagare 2017

"Så får vi fler kvinnor att stanna i branschen"

KARRIÄR. Träffa Karin Fransson-pristagaren Pernilla Lundberg.
Pokémon Go-feber på restauranger

Spelsugen och hungrig? Pokémon trendar på restauranger

NYHETER. Ätbar hajp: Nu finns Pokémon Happy Meal och Pokéboll-pizza. 

hotell

Så väljer gäster vilket hotell de bokar

NYHETER. Skön säng, god frukost eller en bra deal på priset?

bellora

Här ligger en av världens bästa takterrasser

NYHETER. Göteborgs-hotellet prisas på prestigefylld lista.