”Satsar man rätt blir det överskott”

Stefan Karlsson krögaren pressbild Foto: Daniel Hirsch

Bygget av Stefan Karlssons nya Hotell Savoy i Luleå är försenat, men det ska öppna senast den 1 augusti. En sak som ställt till problem är de stora fönstren, vars solkatter smälte skyltdockor på andra sidan gatan, men en lösning är på gång.

Stefan Karlsson drev år efter år Sveriges lönsammaste hotell, trots att pengar aldrig var drivkraften. När han insåg att jobbet drev hans familj ifrån honom tog han hjälp av en terapeut. Nu släpper han fram andra
– Personalen måste få vara delaktig, säger Stefan Karlsson.

Obrydd. Det är det intryck Stefan Karlsson ger när han träffar Besöksliv för en intervju. Vi går runt i bygget av det som ska bli Hotell Savoy i Luleå. Tidigare har han sagt att hotellet ska öppna den 1 juli men jag undrar om det verkligen kan bli så.

– Vi öppnar när det är klart. Byggarna jobbar så fort de kan, det är ingen idé att stressa dem. Det har varit så mycket stress och press i mitt liv, säger Stefan Karlsson.Artikeln fortsätter under annonsen

Men det kostar en del pengar att inte kunna öppna?
– Pengar finns, det bryr jag mig inte om.

Hans egen investering landar på ”5–6 miljoner” kronor, resten står fastighetsägaren Galären för. Här låg förut Max Hotel, på den tiden hamburgerkedjan drev hotellverksamhet i Luleå

– Det är en kompis, Gunnar Thålin, som äger Galären. Han frågade mig förut om vi inte kunde göra något kul ihop i Luleå. Men jag ville inte, vad skulle jag ända upp i Luleå att göra?

Men till slut ändrade Stefan Karlsson sig. Han pekar ut var restaurangen ska vara, och baren – där hans lillebror Emil Åreng, barchef på Rex i Umeå, ska hjälpa till att blanda drinkar. I källaren blir det gym, spa och behandlingsrum.

­– Alla rum får fönster som går hela vägen ner till golvet, det blir bra. Totalt blir det 78 rum, men vi har klart för att bygga ut bakåt med 100 rum till om vi vill. Vi får se, säger Stefan Karlsson.

Vi går in i det som ska bli ett av rummen. Badrum, golv och väggar är klara, men några möbler finns inte, förutom en väggfast bänk och ett illgult bord.

– Det där blev en fel-leverans. Vi ska inte ha den färgen, det ska komma nya bord. Går det bra att göra intervjun här, säger Stefan Karlsson och sätter sig på den väggfasta bänken.

Jag sätter mig på det illgula bordet. Den provisoriska miljön är inget som Stefan Karlsson verkar reagera på att det skulle vara udda för en intervju. Obrydd var ordet.

I stället för att öppna den 1 juli räknar Stefan Karlsson nu med att öppna Hotell Savoy senast den 1 augusti. Han beskriver hotellet som modernt och lyxigt – med känsla. Och det ska bli ett musikhotell.

– Hotell måste beröra, vi måste ge våra gäster ett minne. Vi i hotellbranschen tar ganska bra betalt. Då måste vi leverera något också – det räcker inte att bara lämna ut nyckeln. När jag började med paketering 1995-96 var det ingen som gjorde det. Nu har alla ett spa, det är inget speciellt. Vad är det som berör, vad ger starka minnen – är det ett fint rum? Jag minns ett hotell i Thailand jag bodde på. När vi kom dit bjöds vi på varsitt glas saft. Hur ofta har du fått ett glas saft på ett hotell? Det var det starkaste minnet av den dagen. Det är de små sakerna som gör det och det behövs så lite för att beröra människor.

Vad innebär att det ska vara ett musikhotell?
– Det är personalen som spelar och sjunger.

Hur ska du hitta hotellpersonal som kan göra det?
– Det är redan klart. Sverige kryllar av artister. Nattportieren är en fantastisk jazz-sångerska. Hon jobbade hos oss på Scandic i Östersund och berättade att hon skulle flytta till Luleå. Jag undrade varför och hon berättade att hon skulle hit med sin kille som också är musiker. ”Bra, du är anställd”, sa jag.

Tidigare i år köpte Stefan Karlsson Hotell Gamla Teatern i Östersund. Det ska inte bli ett musikhotell som Savoy, men väl ett teaterhotell. Hotellet ska erbjuda shower, cancan och burlesque, och alla i personalen ska fungera som skådespelare och ikläda sig en roll.

– Vi gör en test på det där, och en test på Savoy som ett musikhotell.

Du tog över personalen på Gamla Teatern, vill alla verkligen bli skådespelare?
– Jag presenterade min idé för dem och sa att de skulle få träffa en producent som skulle ge dem en enkel karaktärsbeskrivning. Sedan har vi köpt rekvisita och personalen fick handla kläder som passade till sina roller. De blev helt hispiga, tycker att det är jättecoolt och vill köra igång direkt. Men vi drar igång först i höst.

I vintras öppnade Clarion Hotel Sense i Luleå och tillförde 154 rum. När Savoy har öppnat kommer ytterligare 78 rum, vilket totalt ger en ökning av kapaciteten med 24 procent på mindre än ett år. De senaste åren har beläggningen pendlat mellan 50 och 55 procent.

– Det behövs fler rum i Luleå, det har varit svårt att få rum på vardagar. Men visst kommer vissa få minskad beläggning. Samtidigt kommer vi skapa aktiviteter som ska locka folk.

Du driver hotell i Åre, Östersund, Sollefteå, Lycksele och snart även Luleå. Hur ser en vecka ut?
– Jag besöker nog alla hotell under en vecka, utom Åre. Men jag lägger mig inte i det praktiska.

Tidigare har du ju tvärtom varit väldigt involverad i driften av dina hotell?
– Ja, men jag börjar bli gammal jag också. Jag kom till en punkt i livet där jag ställde mig frågan: Ska jag ha ett hotell och stå där och vara trevlig, eller ska jag göra annat? Det var jätteroligt att fronta och möta alla gäster, det är det som har varit min drivkraft. Pengarna har aldrig varit drivkraften, även om det är lätt att säga nu när man väl har dem. Men jag fattade beslutet att släppa fram andra. Personalen måste få vara delaktig. I dag är all mina hotellchefer delägare i hotellen.

Hur kom du fram till att du ville göra något annat?
– Jag gick till en terapeut, det var ungefär fyra år sedan. Det behövde jag. Tack vare det kom jag fram till att jag behövde förändra mitt liv, även privat. Jag hade inget socialt liv och umgicks aldrig med min familj – det hade jag inte tid med. Skulle släkten träffa mig fick de komma till Hotell Lappland och hälsa på – men då fick de hjälpa till och jobba samtidigt. Sen kom de inte mer. Vi bodde på Hotell Lappland då. Min dotter var sju år. Hon fick sitta i receptionen och vänta, för hennes rum var upptaget. Du hör, jag var helt ”plingplong”. Men idag driver hon Hallstaberget, så nu förstår hon mig lite bättre, haha.

Hotell Lappland har i många år varit Sveriges mest lönsamma hotell, ofta med vinstmarginaler runt 25 procent. Vad är hemligheten?
– Jobbar man hårt och satsar rätt blir det överskott. I vår bransch är det personal som kostar pengar. Då måste man få personalen att jobba med dig; de måste gå med på att jobba när man har kunder och inte jobba annars.

När du säger så låter det som att du lätt skulle kunna hamna i konflikt med facket?
– Jag har aldrig haft några problem med det. Det är inte så att min personal jobbar mer än de får lön för, men det gäller att hugga i när det behövs. Det är som i fotboll: när du har chans att få in bollen i mål måste du anstränga dig till det yttersta. Sedan har jag hela tiden jobbat väldigt mycket med att coacha och peppa.

När Besöksliv frågar företagare om ekonomin i deras företag brukar de vara noggranna med att allt ska bli helt korrekt, nästan ner på decimalnivå. Med Stefan Karlsson är det annorlunda.

– Hallstaberget omsätter ungefär 50 miljoner kronor, Hotell Lappland 55 miljoner, Scandic Östersund 55 miljoner och Holiday Club 130 miljoner. Gamla Teatern i Östersund tror vi landar runt 30 miljoner och här på Savoy ungefär lika mycket, säger Stefan Karlsson.

Obrydd.

Stefan Karlsson om …

… sin karriär.
– När jag var 13 år drev jag skolfik. Som 17-åring hade jag mitt första hotell, Kälarne i Jämtland. Senare blev det Hotell Lappland i Lycksele, men även hotell ibland annat Wilhelmina och Sundsvall. Jag har bara hållit mig i Norrland och så blir det nog.

… Holiday Club som han driver i Åre och har rättigheterna till i Sverige, Norge och Danmark.
– Vi har inte haft energi nog att utveckla det på andra ställen och det har inte varit rätt tajming.

Stefan Karlssons hotell

  • Hotell Lappland, Lycksele
  • Hotell Hallstaberget, Sollefteå
  • Holiday Club, Åre
  • Scandic Östersund
  • Hotel Gamla Teatern, Östersund
  • Hotell Savoy, Luleå

Fakta

Stefan Karlsson

  • Fullständigt namn: Stefan Gunnar Karlsson.
  • Ålder: 46 år.
  • Titel: Nej, sånt gillar jag inte.
  • Familj: Sambo och vuxen dotter.
  • Bor: Villa i Östersund.
  • Karriär i korthet: Startade skolfik när jag var 13, ägde och drev Kälarne Hotell i Jämtland, vid 17. Har drivit ett tiotal hotell sedan dess.
  • Inkomst: Jag tar ut 40 000 kronor i månaden.
  • Utbildning: Haha, noll.
  • Intressen: Affärer. Livet. Gå på restaurang.
  • Bästa matupplevelse: Beror på vad man är ute efter. Det kan vara Mathias Dahlgren Matsalen lika väl som Jazzköket i Östersund.
  • Bästa resminne: Thailand och andra klassiska resmål. Jag har aldrig tråkigt, jag gör det trevligt.
  • På nattduksbordet: Ipad.
  • På tv: Filmer på Netflix.
  • Oanad talang: Ingen som jag har tänkt på.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.

Annons
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.