”Satsar man rätt blir det överskott”

Stefan Karlsson krögaren pressbild Foto: Daniel Hirsch

Bygget av Stefan Karlssons nya Hotell Savoy i Luleå är försenat, men det ska öppna senast den 1 augusti. En sak som ställt till problem är de stora fönstren, vars solkatter smälte skyltdockor på andra sidan gatan, men en lösning är på gång.

Stefan Karlsson drev år efter år Sveriges lönsammaste hotell, trots att pengar aldrig var drivkraften. När han insåg att jobbet drev hans familj ifrån honom tog han hjälp av en terapeut. Nu släpper han fram andra
– Personalen måste få vara delaktig, säger Stefan Karlsson.

Obrydd. Det är det intryck Stefan Karlsson ger när han träffar Besöksliv för en intervju. Vi går runt i bygget av det som ska bli Hotell Savoy i Luleå. Tidigare har han sagt att hotellet ska öppna den 1 juli men jag undrar om det verkligen kan bli så.

– Vi öppnar när det är klart. Byggarna jobbar så fort de kan, det är ingen idé att stressa dem. Det har varit så mycket stress och press i mitt liv, säger Stefan Karlsson.Artikeln fortsätter under annonsen

Men det kostar en del pengar att inte kunna öppna?
– Pengar finns, det bryr jag mig inte om.

Hans egen investering landar på ”5–6 miljoner” kronor, resten står fastighetsägaren Galären för. Här låg förut Max Hotel, på den tiden hamburgerkedjan drev hotellverksamhet i Luleå

– Det är en kompis, Gunnar Thålin, som äger Galären. Han frågade mig förut om vi inte kunde göra något kul ihop i Luleå. Men jag ville inte, vad skulle jag ända upp i Luleå att göra?

Men till slut ändrade Stefan Karlsson sig. Han pekar ut var restaurangen ska vara, och baren – där hans lillebror Emil Åreng, barchef på Rex i Umeå, ska hjälpa till att blanda drinkar. I källaren blir det gym, spa och behandlingsrum.

­– Alla rum får fönster som går hela vägen ner till golvet, det blir bra. Totalt blir det 78 rum, men vi har klart för att bygga ut bakåt med 100 rum till om vi vill. Vi får se, säger Stefan Karlsson.

Vi går in i det som ska bli ett av rummen. Badrum, golv och väggar är klara, men några möbler finns inte, förutom en väggfast bänk och ett illgult bord.

– Det där blev en fel-leverans. Vi ska inte ha den färgen, det ska komma nya bord. Går det bra att göra intervjun här, säger Stefan Karlsson och sätter sig på den väggfasta bänken.

Jag sätter mig på det illgula bordet. Den provisoriska miljön är inget som Stefan Karlsson verkar reagera på att det skulle vara udda för en intervju. Obrydd var ordet.

I stället för att öppna den 1 juli räknar Stefan Karlsson nu med att öppna Hotell Savoy senast den 1 augusti. Han beskriver hotellet som modernt och lyxigt – med känsla. Och det ska bli ett musikhotell.

– Hotell måste beröra, vi måste ge våra gäster ett minne. Vi i hotellbranschen tar ganska bra betalt. Då måste vi leverera något också – det räcker inte att bara lämna ut nyckeln. När jag började med paketering 1995-96 var det ingen som gjorde det. Nu har alla ett spa, det är inget speciellt. Vad är det som berör, vad ger starka minnen – är det ett fint rum? Jag minns ett hotell i Thailand jag bodde på. När vi kom dit bjöds vi på varsitt glas saft. Hur ofta har du fått ett glas saft på ett hotell? Det var det starkaste minnet av den dagen. Det är de små sakerna som gör det och det behövs så lite för att beröra människor.

Vad innebär att det ska vara ett musikhotell?
– Det är personalen som spelar och sjunger.

Hur ska du hitta hotellpersonal som kan göra det?
– Det är redan klart. Sverige kryllar av artister. Nattportieren är en fantastisk jazz-sångerska. Hon jobbade hos oss på Scandic i Östersund och berättade att hon skulle flytta till Luleå. Jag undrade varför och hon berättade att hon skulle hit med sin kille som också är musiker. ”Bra, du är anställd”, sa jag.

Tidigare i år köpte Stefan Karlsson Hotell Gamla Teatern i Östersund. Det ska inte bli ett musikhotell som Savoy, men väl ett teaterhotell. Hotellet ska erbjuda shower, cancan och burlesque, och alla i personalen ska fungera som skådespelare och ikläda sig en roll.

– Vi gör en test på det där, och en test på Savoy som ett musikhotell.

Du tog över personalen på Gamla Teatern, vill alla verkligen bli skådespelare?
– Jag presenterade min idé för dem och sa att de skulle få träffa en producent som skulle ge dem en enkel karaktärsbeskrivning. Sedan har vi köpt rekvisita och personalen fick handla kläder som passade till sina roller. De blev helt hispiga, tycker att det är jättecoolt och vill köra igång direkt. Men vi drar igång först i höst.

I vintras öppnade Clarion Hotel Sense i Luleå och tillförde 154 rum. När Savoy har öppnat kommer ytterligare 78 rum, vilket totalt ger en ökning av kapaciteten med 24 procent på mindre än ett år. De senaste åren har beläggningen pendlat mellan 50 och 55 procent.

– Det behövs fler rum i Luleå, det har varit svårt att få rum på vardagar. Men visst kommer vissa få minskad beläggning. Samtidigt kommer vi skapa aktiviteter som ska locka folk.

Du driver hotell i Åre, Östersund, Sollefteå, Lycksele och snart även Luleå. Hur ser en vecka ut?
– Jag besöker nog alla hotell under en vecka, utom Åre. Men jag lägger mig inte i det praktiska.

Tidigare har du ju tvärtom varit väldigt involverad i driften av dina hotell?
– Ja, men jag börjar bli gammal jag också. Jag kom till en punkt i livet där jag ställde mig frågan: Ska jag ha ett hotell och stå där och vara trevlig, eller ska jag göra annat? Det var jätteroligt att fronta och möta alla gäster, det är det som har varit min drivkraft. Pengarna har aldrig varit drivkraften, även om det är lätt att säga nu när man väl har dem. Men jag fattade beslutet att släppa fram andra. Personalen måste få vara delaktig. I dag är all mina hotellchefer delägare i hotellen.

Hur kom du fram till att du ville göra något annat?
– Jag gick till en terapeut, det var ungefär fyra år sedan. Det behövde jag. Tack vare det kom jag fram till att jag behövde förändra mitt liv, även privat. Jag hade inget socialt liv och umgicks aldrig med min familj – det hade jag inte tid med. Skulle släkten träffa mig fick de komma till Hotell Lappland och hälsa på – men då fick de hjälpa till och jobba samtidigt. Sen kom de inte mer. Vi bodde på Hotell Lappland då. Min dotter var sju år. Hon fick sitta i receptionen och vänta, för hennes rum var upptaget. Du hör, jag var helt ”plingplong”. Men idag driver hon Hallstaberget, så nu förstår hon mig lite bättre, haha.

Hotell Lappland har i många år varit Sveriges mest lönsamma hotell, ofta med vinstmarginaler runt 25 procent. Vad är hemligheten?
– Jobbar man hårt och satsar rätt blir det överskott. I vår bransch är det personal som kostar pengar. Då måste man få personalen att jobba med dig; de måste gå med på att jobba när man har kunder och inte jobba annars.

När du säger så låter det som att du lätt skulle kunna hamna i konflikt med facket?
– Jag har aldrig haft några problem med det. Det är inte så att min personal jobbar mer än de får lön för, men det gäller att hugga i när det behövs. Det är som i fotboll: när du har chans att få in bollen i mål måste du anstränga dig till det yttersta. Sedan har jag hela tiden jobbat väldigt mycket med att coacha och peppa.

När Besöksliv frågar företagare om ekonomin i deras företag brukar de vara noggranna med att allt ska bli helt korrekt, nästan ner på decimalnivå. Med Stefan Karlsson är det annorlunda.

– Hallstaberget omsätter ungefär 50 miljoner kronor, Hotell Lappland 55 miljoner, Scandic Östersund 55 miljoner och Holiday Club 130 miljoner. Gamla Teatern i Östersund tror vi landar runt 30 miljoner och här på Savoy ungefär lika mycket, säger Stefan Karlsson.

Obrydd.

Stefan Karlsson om …

… sin karriär.
– När jag var 13 år drev jag skolfik. Som 17-åring hade jag mitt första hotell, Kälarne i Jämtland. Senare blev det Hotell Lappland i Lycksele, men även hotell ibland annat Wilhelmina och Sundsvall. Jag har bara hållit mig i Norrland och så blir det nog.

… Holiday Club som han driver i Åre och har rättigheterna till i Sverige, Norge och Danmark.
– Vi har inte haft energi nog att utveckla det på andra ställen och det har inte varit rätt tajming.

Stefan Karlssons hotell

  • Hotell Lappland, Lycksele
  • Hotell Hallstaberget, Sollefteå
  • Holiday Club, Åre
  • Scandic Östersund
  • Hotel Gamla Teatern, Östersund
  • Hotell Savoy, Luleå

Fakta

Stefan Karlsson

  • Fullständigt namn: Stefan Gunnar Karlsson.
  • Ålder: 46 år.
  • Titel: Nej, sånt gillar jag inte.
  • Familj: Sambo och vuxen dotter.
  • Bor: Villa i Östersund.
  • Karriär i korthet: Startade skolfik när jag var 13, ägde och drev Kälarne Hotell i Jämtland, vid 17. Har drivit ett tiotal hotell sedan dess.
  • Inkomst: Jag tar ut 40 000 kronor i månaden.
  • Utbildning: Haha, noll.
  • Intressen: Affärer. Livet. Gå på restaurang.
  • Bästa matupplevelse: Beror på vad man är ute efter. Det kan vara Mathias Dahlgren Matsalen lika väl som Jazzköket i Östersund.
  • Bästa resminne: Thailand och andra klassiska resmål. Jag har aldrig tråkigt, jag gör det trevligt.
  • På nattduksbordet: Ipad.
  • På tv: Filmer på Netflix.
  • Oanad talang: Ingen som jag har tänkt på.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
camping västra götaland

Därför vill alla campa i Västra Götaland

NYHETER. Störst i landet med hela 3,1 miljoner gästnätter. 

Annons
Nattåg

Skrotade nattåg påverkar besöksnäringen

NYHETER. Experten: "Turismen beroende av transport".
magnus sjödin

Magnus Sjödin ska öka vinsten för Best Western i Skandinavien

KARRIÄR. Han tycker om de hotell som "vågar vara annorlunda".
sundsvall

Restaurangutbildningen i Sundsvall hotas av nedläggning

NYHETER. Stadens krögare går samman för att rädda utbildningen.
Loka Brunn

Så ska Loka Brunn behålla sin plats i toppen

NYHETER. Stora planer för anläggningens spa.
järntorget2

Med Petter försvann planerna på krogpaviljong

NYHETER. Örebros planerade bygge  på Järntorget blir inte av. 
Tobias Lindfors

Norrlands nya hotellkung vill köpa fler anläggningar

NYHETER. Tobias Lindfors hårdsatsar på turistnäringen i norra Sverige. 
S pellegrino Young Chef 2016 Gustaf Kristiansson

Han lagade mat för Sverige i ny kocktävling

NYHETER. Så gick det för kocken Gustaf Kristiansson från Visby. 
Värnamo Camping Arne Arvidsson

Campingföretagaren fick inte bygglov – köpte husvagnar istället

NYHETER. Nya vagnarna rustas: "Kommer inte sakna bekvämligheter".
Jani Juselius

Han blir chef över nya First Hotel på Arlanda

KARRIÄR. Juselius – vd till vardags och vinproducent i Bordeaux på fritiden.
OAD 2016 -1

Så bra placerar sig Fäviken bland Europas bästa restauranger

NYHETER. Listan OAD har rankat sina favoriter i Europa – 8 är svenska.
Ladugårdsgrinden 11

Nya byggplaner för restauranger och hotell vid Stureplan

NYHTER. Fastighetsägaren AFA vill göra om i kvarteret för Scandic Anglais.
Sankt Jörgen spa 1

Spa i Göteborg får fint bransch-pris

NYHETER. Glädje-yra hos Sankt Jörgen Spa i Göteborg under spadagarna.
Hundrestaurang

Krogkoncern lanserar nytt menykoncept – för hundar

NYHETER. Vd: "Tror innerstadshundar är mer kräsna än utomsocknes."
Göteborgsvarvet 2016 -1

Göteborgsvarvet drar in 200 miljoner till besöksnäringen

NYHETER. Succé för halvmaran som är näst störst efter New York Marathon.
jämtland

Turistchefen som inte lyckas lämna Jämtland

KARRIÄR.N u ska hon se till att Östersund vinner pris för sin stadskärna 2018.
snowflake2

De är skidvärldens vinnare!

NYHETER. SLAO prisade skidvärldens inspiratörer under galakväll. 
Eurovision 2016 1

Så bra var Eurovision för Stockholm

NYHETER. Skapade nya reseanledningar till huvudstaden.
Dailogforum -1

Nytt forum ska ena besöksnäringen

NYHETER. Eva Östling: "Bra att Näringsministern samlar aktörerna".
Medelpad

Nya trädhus-hotellet i vildmarken ska förlänga säsongen

NYHETER. Målgruppen: storstadsbor på jakt efter naturupplevelser och stillhet.
Högskolan i Dalarna 1

5 nya miljoner ska stödja forskning om besöksnäring

NYHETER. Så ska Högskolan i Dalarna ta kompetenserna vidare i projektet.
Tommy Myllymäki 1

Myllymäkis gamla krog får upprättelse: ”Svartmålade som kriminella”

NYHETER. "Tråkigt att det har gått så här långt".
Max restaurang

Så här är Max nya restaurangkoncept

NYHETER. Gästerna ska slippa reklam medan de äter. 
f12

Nu öppnar Melkers F12-klubb med nya krögare

NYHETER. Ny trio siktar på 110 000 gäster för hela sommaren.
Älghotellet 1

Unika hotellet – här kan du övernatta med älgar

NYHETER. Se dem beta direkt utanför hotellrummets fönster. 
Harrys samarabete med Elite 1

Harrys inleder samarbete med First Hotels

NYHETER. På offensiv expansionsjakt – vill öppna fler hotellkrogar.
Turism

Här drar Turistbyrån på digital turné i sommar

NYHETER. "Så många som möjligt ska bli ambassadörer för Oskarshamn".
Lisebergs nya burgare – från Max

Liseberg väljer bort Burger King – tar in Max

NYHETER. Väljer svensk partner för nytt franchise-avtal efter 16 år.
Byter dricks mot välgörenhet

Byter ut dricks mot bonus och välgörenhet

NYHETER. Osäkerheten kring Skatteverkets nya regler fick dem att tänka om.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Han skålade sig till seger i sommelier-SM

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier – glad vinnare.
Östersund

Östersundskrögare vill ha öppet dygnet runt

NYHETER. ”Det blir inte mer stök med en timmes längre öppettider”.
Servitörsutbildning

Gymnasium skrotar utbildning inom servering – elever i protest

NYHETER. Inriktningar mot bageri och kök får vara kvar. 
Så ska Göta Kanal räddas

Så här ska Göta kanal räddas

NYHETER. Söker nu fler sätt att finansiera sin renovering.
Alkoholtillstånd

Efter 7 år – då fick de få öppna satellitserveringen

NYHETER. Tvisten om nekat alkoholtillstånd fortsätter.
haglund2

Hon tar över som Svensk Turisms nya ordförande

KARRIÄR. Elisabeth Haglund tror på samordning och marknadsföring.
Scandics kvartalsrapport 2016 maj

Fiskers: ”Continental lönsamt redan efter första månaden”

NYHETER. Scandics kvartalsrapport: Tidig påsk drog ned resultat.
eurovision

Bokningsboost på hotellen under Eurovision

NYHETER. Högtryck råder, precis som i Malmö 2013.
vandring

Sörmlands plan för att locka fler utländska turister

NYHETER. "Vi har enorma möjligheter när det gäller utländska turister."
Bocuse d'Or team, Budapest 2016

"Jaaaaaa!" Sverige tar brons i Kock-EM

NYHETER. Dubbelt prisade: Glädjen bubblade på svenska Bocuse d'Or-läktaren.
Bocuse EM 2016

Kock-EM på högvarv – Sjögren lagar med fokus

NYHETER. Besöksliv rapporterar från Bocuse d'Or i Budapest. 
Söråker

Deras nya spa-anläggning ska locka fler konferensgäster

NYHETER. Liten personalstyrka – då gäller det att samarbeta. 
marlene2

Hon är ny i direktörsroll på kända slottshotellet

KARRIÄR. Vill vässa Görvälns profil ännu tydligare. 
Hay11

Premiär för Scandics lyxhotell Haymarket

NYHETER. Modern version av 1920-tal inuti anrika Pub-huset.
Alexander Sjögren, Bocuse 1

Tävlings-dags! Sjögren siktar på vinst i kock-EM

NYHETER. Vinst är målet – och därefter VM i Lyon. 
pontus

Nu har Pontus Frithiofs restaurang på Arlanda öppnat

NYHETER. Garanterar gästen att bli serverad mat vid bordet på max 12 minuter.
höga kusten

Här är landets bästa friluftskommun

NYHETER. Därför vinner kommunen pris – år efter år.
Kläppen

Ny gondol ska locka fler besökare till Kläppen

NYHETER. "Gondolen kommer att bli en riktig eye catcher."
dataregister

Först i landet med digitalt restaurangregister

NYHETER. Inköpet av webbmodulen har kostat 80 000 kronor.
falkenberg

Så ska Halland och Kina samarbeta om turism

NYHETER. Vill attrahera kinesiska turister med bordtennis.
Tore Wretman 100 år 1

Så hyllar kockprofilerna Tore Wretman

NYHETER. Kända restauratören skulle ha fyllt 100 år idag. 
Restaurangindex mars

Restaurangernas försäljning fortsätter att bromsa

NYHETER. Mars månad visar på nedåtgående trend. 
Skara Sommarland ny

Skara Sommarland miljonsatsar på lyxstugor

NYHETER. Stor sug efter de nya premiumstugorna.
Airbnb:s nya erbjudande är inget som skrämmer hotellkedjorna

Så tycker hotellen om Airbnb:s satsning på affäresresenärer

NYHETER. Scandic: ”De är inte rustade för våra kunders önskemål”.
De Klomp

Gå på puben – utan att missa tåget

NYHETER. Öl-guidar gästerna till tåget.
Pandox

Pandox kvartalsrapport - tar igen siffror under april

NYHETER. Det minskade företagets resultat med 40 miljoner kronor.
Tastory

Ny konceptrestaurang ska lösa vardagspusslet

NYHETER. Målet är en omsättning på en halv miljard.
Hotellsäng

Stor hotellaffär när HNA tar över Carlson Hotels och Rezidor

NYHETER. Vill få fler kinesiska hotellgäster på kuppen. 
Gotlandsbåten

Så många reste med nya Gotlandsbåten

NYHETER. Premiär för färjelinjen som ska skapa turistboom på ön.
Måns Zelmerlöv

Gå över gatan – till Måns Zelmerlövs musik

NYHETER. Eurovision även i Stockholms trafikljus.
ARTIKEL I SAMARBETE MED GASTRONORD & VINNORDIC
Årets Kockelev 2016

Vilken vinnare! Det här är Årets Kock-elev

GASTRONORD & VINNORDIC. Så var vinnarreceptet. 
Kurshotell

Här ska norrländsk krogkoncern storsatsa i år

NYHETER. CG-gruppen: "Vi kommer att skapa någonting unikt."
BTA Awards 2016-1

De här är affärsresenärernas favorithotell

NYHETER. Hela listan: De vann pris under Business Travel Awards.
annika2

Hon ska ta naturturismen till nya höjder

KARRIÄR. Annika Fredriksson ny ordförande för Svenska Ekoturismföreningen.
ARTIKEL I SAMARBETE MED GASTRONORD & VINNORDIC
Cocktails Barnordic 2016

Skååål! Det här är sommarens heta drinktrender

GASTRONORD & VINNORDIC. Mer alkoholfritt i glasen.
Grå Gåsen, Burgsvik vinner Visita-stipendium

Så mycket bättre-pensionatet får fint stipendium

NYHETER. Paret Ahlsten om sitt starkaste minne från tv-produktionen.
Frank Fiskers

Scandics Frank Fiskers kan vinna internationellt hotellpris

NYHETER. Koncernchefen: "Känns som att bli nominerad till en Oscar."
ARTIKEL I SAMARBETE MED GASTRONORD & VINNORDIC
SM-pizza 2016

Torsk och grönkål på Sveriges bästa pizza

GASTRONORD & VINNORDIC. Han bakade sig till seger på ynka 11 minuter.
Marcus Samuelsson – TapRoom.

Marcus Samuelssons nya koncept: Cocktails och lyxig barmat

NYHETER. "Förr var köket ett hål där man gömde kockarna ..."
Furuviksparken 1

Furuviksparken nysatsar med attraktioner och Winnerbäck

NYHETER. Musik i sommar – gör hemlig "jätteinvestering" tills nästa år.
husbilTomas

Campingfeber i landet: Husbil hetare än någonsin

NYHETER. Sverige är husvagnstätast i Europa – fler hakar på även här. 
ARTIKEL I SAMARBETE MED GASTRONORD & VINNORDIC
Grow GastroNOrd2016 - 1

Restaurang där gästerna själva sätter notan

GASTRONORD & VINNORDIC. Hur mycket skulle du betala för en lunch här?
Vimmel Visitadagen 2016

Vilken stämning! De vimlade på Visita-dagen

VIMMEL. En uppsluppen fest på Moderna museet avslutade Visitadagen.
titti2

Hon är Årets kvinna i besöksnäringen

NYHETER. Michelinprisade Malmö-krögaren Titti Qvarnström fick nytt pris.
hotell

De gästerna betalar mest för sin hotellnatt

NYHETER. Svag krona förra året gynnar Sverige – utländska gäster ökar.
Görvälns Galleriet 1

Slott gör nytt koncept: Ska servera mat ihop med konst

NYHETER. Ny matdestination med dramatiska rätter som ska beröra gästen.
Göta hotell

De tar över driften av Göta Hotell

NYHETER. Driver redan ett stadshotell –väntas öppna redan i juni. 
johanL2

Skidåkning ledde honom till nya prestige-uppdraget

KARRIÄR. Johan Larson är ny ordförande för Visita Mellersta.
Kryssningsfartyg kan välja bort Stockholm

Statliga avgifter hotar kryssningstrafiken

NYHETER. Bakslag för besöksnäringen om förslaget blir verklighet.
Aerospin 11

Lisebergs svindlande nyhet – attraktion att styra själv

NYHETER. Helt nytt område som kostat 180 miljoner invigs i helgen.
Gotlandsbåten 1

Gotlandsbåten startar ny färjelinje med priskrig

NYHETER. Gotlandsbåtens vd: "Blir en bra sommar för Gotland".
Fazer måltidskontrakt med Försvaret

Fazer ska mätta militären: Vann miljardkontrakt

NYHETER. Historiskt stort måltidskontrakt: Både restaurang och i fält.
Avtalsrörelse 2016-1

Unikt avtal mellan Visita och HRF och 500 kronor mer i lön

NYHETER. Eva Östling: "Det vi har gjort är stort."
gästgiveri

De har vuxit från liten sjöbod till prisad sommarkrog

NYHETER. Från 7 sittplatser – kan nu ta emot 400 gäster om dagen. 
Gastronord 2016 Potatisodlare

De vill hajpa potatis: "Som vi väljer vin"

GASTRONORD. Odlare bjuds in till gastro-mässa: Visar 46 sorter.
grönanjonas2

Så smakar Gröna Lunds nya mat

NYHETER. Jonas Dahlbom vässar nöjesparken med lyxtacos och ceviche.
Erik Videgård

Erik Videgård: "Johan Jureskogs gästspel är inget att skämmas över!"

DEBATT. Efter att Sebastien Boudet kritiserat kocken får har svar på tal. 
White Guide 2016

Prisregn! De här är landets bästa restauranger

NYHETER. Prisades i matbibeln White Guide under glammig branschgala.

Guide Michelin 2016 11

Michelin-yra över svenska krogar: De fick stjärnor

NYHETER. Hela listan där Fäviken förärades med två helt nya stjärnor.

Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson

Jimmi Eriksson vann Årets Kock: "Känns obeskrivligt"

NYHETER. Guldregn över Annexet där SM i matlagning gick av stapeln.