Akut brist på krogpersonal i sommar

Restaurang Göteborg, Stockholm

NYHETER. Krogar kämpar för att hitta personal inför sommaren. Framförallt kockar. Det ”var på håret” att restaurang Göteborg i Stockholm fick ihop det. ”Kockar är fruktansvärt svåra att få tag i och det blir allt värre”, säger krögaren Niklas Ahlbom.

De senaste åren har bristen på personal inom hotell- och restaurangbranschen varit alarmerande. Så även i sommar då många besöksnäringsföretag behöver rekrytera in extrapersonal.

Situationen blir tydlig i en ny rapport från ManpowerGroup Sverige. Sysselsättningstrenden är plus 20 procent, en ökning med 13 procentenheter vid en kvartalsjämförelse.Artikeln fortsätter under annonsen

Behöver dubbla personalstyrkan

Att det är svårt att hitta restaurangpersonal inför sommaren är tydligt. Det berättar flera krögare som Besöksliv pratat med.

– Nu ser det bra ut, men det var på håret. Vi behöver utöka med tre personer i köket och fem i servisen under sommarsäsongen, det innebär i stort sett en fördubbling av personalstyrkan, säger Niklas Ahlbom, som äger Restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

Niklas Ahlbom berättar att sommarrekryteringen startade i januari, med annonsering och efterfrågningar i det egna nätverket, som består av restaurangerna Himlen och FnB Market.

– Internrekrytering inom koncernen är jätteviktigt, två i köket kom den vägen. En annan bra rekryteringskanal är de elever som praktiserat här, flera av dem har fått anställning. Vi kan också växla upp tack vare extrajobbare som studerar under övrig tid på året. En nyckel till framgång har för oss blivit stabila personalgrupper, med kompetenta medarbetare och duktiga chefer som håller i arbetet.

Vad är svårast att hitta?

– Kockar är fruktansvärt svåra att få tag i och det blir allt värre. Vi jobbar hårt för att lösa bristen och har någorlunda kontroll på situationen.

Hur påverkar personalbristen under sommaren?

– Vissa somrar har vi tvingats hyra in kockar och det påverkar oss såklart negativt. Dels kostar det mer och dels kan vi inte bygga upp vårt team på det sätt vi vill och få kontinuitet. Dessutom blir det en extra stress att jaga folk, när man istället kunde lägga tid på att utveckla verksamheten, säger Niklas Ahlbom.

ENKÄT:

Hur ser det ut med personal inför sommaren?

Niklas Ahlbom, ägare av Restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad:

”Vi har en genomarbetad året runt-verksamhet numera och det skapar stabilitet i rekryteringen. Det ser ok ut för oss i sommar, men vi har fått jobba hårt för det.”

Antal sommaranställda: 8.

 

Dennis Edh, ägare av Skärets Krog i Smögen:

”Vi har öppet från påsk till sista helgen i augusti och vi börjar rekrytera nyckelpersoner i februari. Sedan kontaktar vi lokala ungdomar för att hitta sommarjobbare. I år har vi tagit hjälp av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, för att locka lite extra. Nu är vi klara med rekryteringsarbetet, men vi söker kontinuerligt efter rätt typ av människor.”

Antal sommaranställda: 85.

 

Malin Mukka, restaurangchef på Bistro Bar Brygga i Luleå (ingår i Nöjesgruppen):

”Vi har tur, det är jättemånga som stannar kvar inom Nöjesgruppen, på Allstar är det 90 procent som jobbat hos oss på sommaren. Och efter vintersäsongen kommer de tillbaka till oss. I Luleå hålls också en rekryteringsdag och då kommer alla gymnasieelever och de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, det har hjälpt oss mycket. I dag har vi alla sommarjobbare vi behöver.”

Antal sommaranställda: 40.

 

Om rapporten:

ManpowerGroups prognos för sysselsättning baseras på 750 svenska arbetsgivares svar på frågan: ”Hur tror du att sysselsättningen totalt sett kommer att förändras i din organisation under de tre kommande månaderna, jämfört med innevarande kvartal?”

I den här undersökningen avses juli, augusti och september. Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.