Årets Framtidschef: "Alla är värda en andra chans"

Tarek Malak, Årets Framtidschef 2017.

Tarek Malak jobbar för att få ett starkare och bättre Borlänge – och han är villig att ge människor mer än en chans. Förra veckan utsågs han till Årets Framtidschef 2017.

NYHETER. Han jobbar nästan jämt – och är tacksam över familjens tålamod. Tacksam är han också över att ha gjort lumpen. Tarek Malak driver två Sibyllarestauranger i Borlänge. Förra veckan utsågs han till Årets Framtidschef.  

Det är mycket nu. När jag äntligen får tag på Tarek Malak är han på en känd möbelkedja för att hitta stolar till nya serveringen. Han har några få timmar på sig innan det är dags för det ideella arbetet i fotbollslaget.

Det är söndag, och egentligen borde han vara ledig. Men …Artikeln fortsätter under annonsen

– Jag tycker att man behöver jobba ideellt också. Det handlar om att ge igen till samhället, helt enkelt.

Såg kedjans möjligheter

Tarek Malak tycker att han själv har mycket att ge igen. Han kom hit som flykting från Syrien i slutet av 1980-talet. Hamnade i fel kretsar och var något av en strulputte i Borlänge. Men, det faktum att han tvingades göra lumpen, fick honom på andra tankar. Lumpen fick  honom att rycka upp sig och väl ute på andra sidan tog han över sin första restaurang.

– Lumpen, och åren efter när vi drev den här gamla restaurangen fick mig att inse att man ska ta tillvara på de chanserna man ändå får då och då i livet, säger han.

Så, när han upptäckte Sibylla, och de möjligheter som uppstår om man går med i kedjan, tvekade han inte.

– Jag kände direkt att jag gillade det där gänget. Jag fick en bra ledarskapsutbildning och driver numera två Sibyllarestauranger här i Borlänge.

Om det faktum att han nu blivit utsedd till Årets Framtidschef 2017 hänger på de ledarskapsutbildningar han fick från Sibylla, om det hänger på hans bakgrund, eller om det var lumpen, är svårt att säga. Kanske är det en kombination av alla tre faktorer.

[LÄS MER: "Sibylla-krögare från Borlänge kan vinna chefspris"]

"Unga vill ha syfte med jobbet"

Som arbetsledare försöker han få sina medarbetare att känna sig engagerade och delaktiga i verksamheten.

– Min ledarskapsfilosofi är enkel. Jobbar man med 1990-talister måste man tänka annorlunda än när man jobbar med personer som är födda på 1970- eller 1980-talen. De drivs inte så mycket av lönekuvertet. Man måste hitta andra sätt att motivera dem på. En 90-talist vill ha ett syfte med sitt jobb.

Som chef är Tarek Malaks ambition att alltid ge personer en andra chans. När unga människor kommer till honom för att söka jobb tittar han aldrig på cv:t.

– Det har ingen som helst betydelse. Det som är viktigt är personen bakom cv:t. Har man gjort något dumt tidigare i sitt liv måste man få en ny chans. Då måste man få möjlighet att visa vem man är. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.

Annons
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.