Annons

Årets Herrgårdshotell gör historisk storsatsning

zoom Dufweholms Herrgård växer, nu pågår en tillbyggnad av den gamla kuskbostaden och här ska herrgårdens spa utökas till 200 kvadratmeter.
Dufweholms Herrgård växer, nu pågår en tillbyggnad av den gamla kuskbostaden och här ska herrgårdens spa utökas till 200 kvadratmeter.
NYHETER. Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm planerar att växa på ett annorlunda sätt. Nu ska de bygga ut sitt spa, skapa nya rum och flytta flera 1800-talsbyggnader till herrgårdsområdet.
Annons

Förra året fick Dufweholm utmärkelsen Årets Herrgårdshotell. Sedan dess har antalet besökare ökat kraftigt. För att möta den ökade efterfrågan pågår nu en utbyggnad av anläggningen och en tillbyggnad av spa-avdelningen.  

 

Flyttar hela byggnader

– Just nu färdigställer vi vårt spa, vi byggde det för tolv år sedan och det kändes trångt. Det ska bli dubbelt så stort, med en ny bastu och både inom- och utomhuspool. Samtidigt bygger vi ut herrgården, för att få större serviceutrymmen skapar vi en källare under hela byggnaden, säger Fredrik Åström, vd för Svenska Kulturpärlor som äger Dufweholms Herrgård.

 

Utöver detta har de beslutat att den närliggande Djulö Skola, som består av tre kulturhistoriska byggnader, ska flyttas till Dufweholms Herrgård.

 

– Det är socknens äldsta skola, den byggdes på 1860-talet innan Katrineholm fanns som stad. Vi såg kvaliteten i husen och har som vana i familjen att flytta gamla byggnader, det har blivit ett femtontal hittills.

 

Att transportera just de här byggnaderna har visat sig vara komplicerat. Själva skolhuset är för stort för att flytta i ett stycke.

 

– Vi måste ta bort paneler och skorstensstockar, rensa allt invändigt ända ner till timmerstommen. Därefter märks alla delar upp och sedan plockas bit för bit. Vi kommer att få ett gigantiskt pussel att sätta ihop igen.

 

Den mindre skolbyggnaden är ett sponthus och därmed svårt att plocka ner. Det ska istället flyttas i ett stycke på en timmertrailer.

 

Vardagslyx lockar i Katrineholm

Kostnaden för flytten beräknas till drygt 13 miljoner kronor, och tillsammans med ombyggnationerna på herrgården så rör det sig om en investering på nära 20 miljoner kronor.  

 

– Vi tror på verksamheten och därför vågar vi satsa vidare. Vi ser en tillväxt inom weekend-resenärer och Katrineholm som stad växer, det innebär ett ökat tryck på konferensmarknaden.

 

Enligt Fredrik Åström har herrgården fått en ny målgrupp på privatsidan.

 

– För femton år sedan var medelåldern hög, i dagsläget ligger den på fyrtio år. I den åldersgruppen ger de sig inte bara ut på charter, de är ofta ute i svängen och gör korta besök. De unnar sig vardagslyx i högre grad.

 

Vad är svårast med att driva hotell i en gammal byggnad?

 

– Det är knepigt att uppfylla alla myndighetskrav, och de skärps varje år. Det handlar om brandsäkerhet och ventilation, att få det estetiskt vackert så det passar in i miljön är en jätteutmaning. Men vi tror att gästerna ser att vi satsar på kvalitet och det gör att många kommer tillbaka till oss.