Annons

De kan bli Årets Unga Branschstjärna

NYHETER. Nu står det klart vilka unga talanger som kan komma att prisas för sina kometkarriärer inom hotell- och restaurangbranschen. Bland de tävlande till Årets Unga Branschstjärna finns bland annat en hållbarhetsansvarig, en Food & Beverage Manager och två souschefer. 
Annons

Den 20 februari utses vinnarna i Årets Unga Branschstjärna. Priset delas ut av Visita Stockholm till en ung man och kvinna som utmärkt sig inom hotell- och restaurangbranschen. Prissumman är på 40 000 kronor vardera och ska användas till kompetensutveckling.

De här är finalisterna i Årets Unga Branschstjärna 2017:

 

Emelie Lindell, avdelningschef för konditoriet på Clarion Arlanda. Stockholm.

Hur kom du in i branschen?

– Matintresset kommer från min pappa, han fick mig att börja laga olika rätter när jag var liten. Mitt nästa steg in i branschen blev Stockholms hotell- och restaurangskola. Jag ville bli konditor, så jag fixade praktik på Chokladfabriken.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är väldigt kreativt och att jag får möjlighet att skapa nytt varje dag. Och jag har alltid roligt när jag jobbar.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Genom att jag hela tiden fått nya utmaningar. Jag började här som konditor och successivt ökade mitt ansvarsområde. Steg för steg började jag skapa scheman och ta ett större personalansvar.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Jag vill bli en bättre ledare eftersom jag fått personalansvar. Och så vill jag fortsätta utvecklas inom branschen, jag har drömmar framöver som jag inte vill avslöja än.

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– Jag har varit med och infört att vi blivit fria från palmolja och genom det bakar vi numera allt på plats istället för att köpa in färdigt fikabröd. Vi erbjuder valmöjligheter genom att servera buffé, där gästen kan välja från sött, salt och nyttigt. 

 Vad gör du om tio år?

– Förhoppningsvis är jag kvar i branschen och tycker att det är roligt. Eller, jag vet att jag kommer att vara kvar i branschen om tio år.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Jag vill gå en ledarskapsutbildning och sedan vill jag gå en fördjupande kurs i ”kavlade degar”.

 

 

Caroline Strindmar, hållbarhetsansvarig på Yasuragi. Stockholm, Nacka.

Hur kom du in i branschen?

– Jag är miljövetare i grunden och kontaktade dåvarande vd:n för Yasuragi, Anna Spjuth, för att få en praktikplats. Jag visste att hon var intresserad av hållbarhetsfrågor och när vi träffades fick jag en projektanställning. Uppdraget var att skriva en hållbarhetspolicy men jag tog fram ett helt koncept. Det slutade med att de skapade en heltidstjänst som hållbarhetsansvarig för mig, det fanns inte innan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag har fria tyglar. Det finns inget ramverk för hållbarhet på hotell, så jag utvecklar allt eftersom och det är väldigt roligt. En annan sak är att jag blivit så väl bemött här.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Ja jösses, jag var nyutexaminerad miljövetare när jag kom hit som 24-åring och jag hade mindre koll på hotellbranschen än på livet. Så jag har fått lära mig enormt mycket om hotell, restaurang och spa. Jag har haft turen att jobba med duktiga människor.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Det är bara att fortsätta köra. Jag är kroniskt nyfiken och jag kommer vara mån om att utvecklas, både som ledare och som människa.

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– Jag har varit med och skapat en grund för en hållbar arbetsplats. Vi har tagit fram ett personalprogram som är baserat på allas personligheter och varje medarbetares personliga värderingar. Och det har blivit ett arbetsdokument för utvecklingssamtal och rekrytering.

Vad gör du om tio år?

– Jag vill jobba för en lite större organisation och göra den hållbar, men om det sker om tio eller ett år vet jag inte.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Dels vill jag gå en renodlad ledarskapsutbildning. Och jag vill göra studiebesök hos olika hållbarhetsföretag. Drömresan går till superkocken Dan Barber och hans Blue Hill farm i USA.

 

Anna Vånsjö, souschef på Stadshusrestaurangers Bankettverksamhet, Stockholm.

Hur kom du in i branschen?

– Det var min farmor som inspirerade mig att börja laga mat, hon fick mig att bli intresserad av branschen och jag började på hotell- och restaurangskolan Riksäpplet i Haninge.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att vi kan laga så jäkla bra mat till så många, vi kan ha mellan 200 och 1350 gäster samtidigt. Jag gillar också att jag får vara kreativ och testa vad som fungerar.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Vår köksmästare stöttar mig mycket, jag började som kock och har nu blivit souschef. Han har gjort mig till en bra ledare.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Jag känner att jag trivs bra här och jag lär mig mycket varje dag. Mina kollegor och jag utvecklas tillsammans. Så vill jag att det fortsätter.

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– På beställningssidan så har jag varit med och tagit fram arbetssätt som gör att vi vet vilka varor vi får hem och att de alltid kommer i rätt tid.

Vad gör du om tio år?

– Jag kommer att jobba som kock, så mycket vet jag.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Jag vill utvecklas inom mat och vin i kombination. Så kanske en utbildning inom det eller en resa till en vingård.

 

Magnus Åkerström, souschef på Stadshuskällaren. Stockholm.

Hur kom du in i branschen?

– Jag hoppade av fordonsprogrammet i gymnasiet och började på restaurangskola istället, det var Kanalskolan i Töreboda. Efter praktik på Pontus! kände jag att mat verkligen var min grej. Det har förresten min pappa sagt sedan jag var liten. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jobba tillsammans med mina kollegor, de är som en andra familj. Även i ledningsgruppen stöttar de mig och jag får fria händer att skapa nytt.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Eftersom jag har börjat skriva menyer och planera scheman så har jag utvecklats både personligen och i min roll som ledare. Jag har blivit mer ansvarstagande över lag.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Inom ett par år vill jag vara köksmästare. Och för att nå dit krävs det att jag får mer koll på den ekonomiska biten och även inom administration behöver jag bli bättre.

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– Jag försöker att nå ut till olika nätverk och gårdar för att visa att vi finns och att de finns, bland annat genom att lyfta våra leverantörer i sociala medier.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag köksmästare här i Stockholm, jag vet inte på vilken krog. Och ännu längre fram i tiden vill jag öppna eget, kanske på västkusten.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Jag vill hemskt gärna gå en kökschefsutbildning.

 

 

Alexander Ihre, Management Trainee på Quality Hotel Friends. Stockholm.

Hur kom du in i branschen?

– Jag är uppvuxen i branschen eftersom mina kusiner driver en konferensanläggning, där hjälpte jag till från barnsben. Efter gymnasiet reste jag runt i världen och kände att hotell är det jag vill hålla på med, det finns ingen bättre miljö att skapa en wow-känsla i. Så jag sökte ett service managementprogram med hotellinriktning vid Lunds universitet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag hela tiden får utmana mig själv, vad gäller ledarskap och ledningsgruppsfunktioner. Att få förberedas inför de krav och förväntningar som kommer efter ett avslutat Management Trainee-år på en högre befattning inom kedjan känns spännande.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Genom att jag får vara med ute i driften och att jag hela tiden får utveckla mitt ledarskap.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Jag kommer att fortsätta utmana mig själv, jag ska till Göteborg om två veckor och börja som hotellchef för Quality Hotel Panorama. Det blir ett kvitto på att jag puschat mig åt rätt håll och att kedjan gillar hur jag utvecklats. 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– Jag har drivit ett crosstraining-projekt här på hotellet för att skapa bättre förståelse mellan olika medarbetare. Jag tror på att ta del av människors kunskaper över gränserna. 

Vad gör du om tio år?

– Då har jag utvecklats som ledare och jag har fallit i alla fallgropar man ska hamna i och lärt mig av det. Och jag hoppas att jag då kommer att driva ett eget hotell.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Jag skulle använda pengarna till en ledarskapsutbildning.

 

Andreas Markne, Food & Beverage Manager, Scandic Talk. Stockholm.

Hur kom du in i branschen?

– Jag har alltid lagat mat med min mor och jag testade i årskurs åtta att jobba i ett kök under praktiken – då insåg jag att det var rätt bransch. Så jag sökte till Nyköpings Hotell & Restaurangskola med kockinriktning på gymnasiet. Men efter första året kände jag att jag ville ut bland gästerna mer, så jag bytte till hotellinriktning. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det finns tre saker: att få vara delaktig i hela affären från förfrågan till uppföljning, att se till att personalen mår bra och utvecklas och slutligen gillar jag att vara ute på golvet och träffa våra gäster och bygga relationer.

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

– Jag har varit här i två år och det är min första större roll där jag även coachar avdelningschefer, så det har varit mycket lärorikt. Även att jobba med helhetsbilden är givande.

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

– Jag vill utveckla mitt ledarskap och det kommersiella tänkandet. Det kommer att bli viktigt för att driva hotell i framtiden.

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

– Det handlar mer om resan vi gjort tillsammans, det här var tidigare ett Rica-hotell så vi införde nya rutiner och det gällde att få med personalen. Jag har varit en del i att vi ökat både personal- och gästnöjdheten.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag hotelldirektör och föreläsare inom servicefrågor på hotell- och restaurangskolor. Jag vill vara med och påverka så att fler stannar kvar i branschen.

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

– Jag vill fortsätta utveckla mitt ledarskap, gärna via coachning och mentorskap utanför det egna företaget. Jag vill också hitta en utbildning för att bli bättre på det kommersiella och digitala.