Annons

Efter köp av Carlson Hotels: HNA Group blir största ägare i Hilton

zoom
NYHETER. Kinesiska HNA Group blir största ägare i amerikanska Hilton. Storaffären genomförs bara några månader efter HNA:s köp av Rezidors huvudägare Carlson Hotels.
Annons

HNA Group köper en fjärdedel av aktierna i börsnoterade Hilton. I Hiltongruppen ingår även andra hotellkedjor, som till exempel Waldorf Astoria.

I Sverige finns ett Hiltonhotell, beläget vid Slussen i Stockholm.

Blir största ägare

Säljare av Hilton är riskkapitalbolaget Blackstone. HNA blir efter affären största ägare i den anrika hotellkedjan. Den kinesiska företagsgruppen får därmed ett betydande inflytande och har rätt till två styrelseplatser, enligt nyhetsbyrån Bloomberg News.

Det expansiva HNA grundades 1993 av den kinesiske affärsmannen Chen Feng. Det var från början ett flygbolag men bedriver idag också verksamhet inom fastighet, finans och hotell.

I april blev det klart att HNA köper amerikanska Carlson Hotels, som är huvudägare i Rezidor. Den affären kompliceras av att Rezidor är noterat på Stockholmsbörsen. För att HNA ska få full kontroll över Rezidor krävs att övriga ägare, däribland fjärde AP-fonden, går med på ett uppköpserbjudande. Alternativet är att HNA säljer ut en del av aktierna och Rezidor blir kvar på börsen.

Det brådskar att lösa frågan eftersom affären ska slutföras före årsskiftet, enligt planerna.

Kinesiskt ägande öppnar dörrar

Det kinesiska ägandet i de båda hotellgrupperna öppnar dörrar på den kinesiska marknaden. För Rezidor ökar möjligheterna till marknadsföring i Kina och fler kinesiska gäster på exempelvis Radisson Blus svenska hotell.

Köpet av Hilton ”är i linje med vår strategi att öka vår globala turism, och vi ser fram emot att arbeta tillsammans genom nya initiativ som utnyttjar våra respektive styrkor, kompetens och plattformar” säger Adam Tan, vd för HNA Group, till Bloomberg.