Annons

Egna vinet ska skörda hotellgäster

zoom Nu rensas The Winery Hotels första skörd av 10,5 ton druvor. Foto: Anders Fredrikson och Jan Malmström.
Nu rensas The Winery Hotels första skörd av 10,5 ton druvor. Foto: Anders Fredrikson och Jan Malmström.
NYHETER. Det har skett något unikt på Sveriges första vinhotell i Solna utanför Stockholm. Nu har den första vindruvskörden anlänt från Toscana. Över 10 ton druvor ska förvandlas till 8000 flaskor vin i hotellets egen vinfabrik – och redan i oktober får de en försmak om satsningen lyckats. 
Annons

Efter en två dygns nonstop-resa från Italien rullade en långtradare in på The Winery Hotels uppfart. I lasten fanns första skörden av druvorna som vuxit till sig på vingården Terrenno i Toscana.

”Bra druvsmak”

Grundare av vinhotellet, Ejnar Söder, har väntat länge på den här dagen.

– I dag är en enormt stor dag för oss som varit med från början, nu kommer äntligen den första druvskörden och det är oerhört spännande. Druvorna var oväntat små, men smaken var fantastisk, säger han.

Druvorna som skördats är av sorten Sangiovese och Cabernet sauvignon och de kommer från vingården Terrenno som drivs av familjen Ruhne, en av delägarna till The Winery Hotel. Transporten upp till Sverige bestod av 600 backar druvor som totalt vägde 10,5 ton.

Nu tas druvorna om hand och processen som ska förvandla dem till hotellets eget vin, Winery Red, tar sin början.

– I dag har vi rensat lasten från kvistar och jag hällde första backen i maskinen som sorterar druvorna och pressar dem. Musten hamnar sedan i våra cisterner och vi kommer att jobba med drycken under vintern, finslipa det som ligger och jäser. Därefter tappas drycken upp på franska ekfat för att mogna, säger Ejnar Söder.

Övervakas av vinkemist

Hela processen kommer att övervakas av den italienske vinkemisten Luca Rettondini och vinet beräknas vara färdigt i vår. Totalt rör det sig om cirka 8000 flaskor.

– Någon gång kring, mars, april kan vinet börja drickas och då vet vi vilken kvalitet det har och om vi kan sälja det här på hotellet.

I början av oktober anordnar hotellet et vinfestival och då finns en möjlighet att få en första sipp av vinet.

– Det är vanligt med skördefester i Italien och Frankrike, vi gör det för att visa upp fabriken och hotellet. Då ligger alla druvor i våra ståltankar för att fermenteras och det går att provsmaka den första druvsaften.