Annons

Entreprenören med vurm för historiska hus öppnar nytt

zoom Efter en komplicerad byggprocess har Hellstens Glashus öppnat för att ta emot gäster.
Efter en komplicerad byggprocess har Hellstens Glashus öppnat för att ta emot gäster.
NYHETER. Efter hela 13 års byggprocess öppnar nu hotellet Hellstens Glashus inuti ett gammalt metallgjuteri från förra seklet. Men ägaren Per Hellsten är luttrad efter många år i branschen. Det här blir hans femte enhet i Stockholm och alla inuti historiska byggnader.
Annons

Den 15 december 2016 slog Hellstens Glashus upp portarna vid Mariatorget. Hotellet är Per Hellstens femte i Stockholm och likt de tidigare ligger det i en historisk byggnad.

– Det är tacksamt med sådana här gamla byggnader då det går att skapa en unik atmosfär. Grunden är ett metallgjuteri från 1890-talet som byggts i tegel. Och det har vi kombinerat med en nybyggnation och en glasfasad ut mot gatan.

Jazzigt från balkongerna

Hellstens Glashus rymmer 44 rum och inredningen går i mörkviolett, rött och grönt.

– Vi har jobbat med det ursprungliga materialet som är tegel, järn och betong och kombinerat det med djärva färger. Det skapar en touch av en industrilokal i New York och jag skulle säga att det inte finns något liknande i Stockholm.

I mars 2017 öppnar hotellets restaurang med upp till 52 sittplatser och en bar. Och baren väntas locka en storpublik. 

– Det kommer att bli en av stadens mest spännande barer, med livejazz som vissa gäster kan avnjuta direkt från balkongerna till sina rum. Det är sju meter i takhöjd och gjuteribyggnadens tegel bildar fonden i baren. Golvet är helt unikt, det består av en berghäll med tusen år gamla inskriptioner som arkeologer har undersökt, men ingen vet vad de betyder.  

Lång byggprocess

Ombyggnationen av metallgjuteriet till hotell har tagit drygt tre år. Men den totala processen har pågått betydligt längre.

– Jag köpte byggnaden 1996 och det har varit en djungel av problem för att få bygglov. För tjugo år sedan var det inte lika självklart för kommunen att vilja ha nya hotellrum, så man höll tillbaka. Dessutom hade vi grannar som överklagade i alla instanser när vi sökte planlov och bygglov. Men nu är de glada, det är flera som kommit in och gratulerat oss.

Per Hellsten vill inte berätta vad kostnaden landat på, men det rör sig om en mångmiljoninvestering.

Hur kommer det sig att du vågar satsa på ännu ett hotell i Stockholm?

– Jag började i hotellbranschen för tjugo år sedan och ju djupare jag kommer in i den desto tryggare blir jag i att löpa linan ut. Våra hotell är alla speciella och både beläggning och lönsamhet är mycket god. Dessutom är jag en typisk entreprenör som inte kan sätta mig med armarna i kors, jag vill hela tiden vidare. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...