Annons

Guld för Sverige i köks-NM

zoom Kockarna som lagade hem en seger på plats i Reykjavik: Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Mikkel Holmskov.
Kockarna som lagade hem en seger på plats i Reykjavik: Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Mikkel Holmskov.
NYHETER. Sverige kammade hem både guld och brons i helgens nordiska mästerskap. "Det här betyder att jag kan laga god mat och jag har visat för mig själv att jag kan hantera press”, säger kocken Mikkel Holmskov.
Annons

Nordiska mästerskapen i Kock- och servering avgjordes i Reykjavik i helgen. Varje lands lag bestod av två personer för kök och två för servering. För det svenska kökslaget tävlade Mikkel Holmskov, 21, som jobbar på restaurang Postgatan i Kalmar, samt Gustav Leonhardt, 19, till vardags medlem i Juniorkocklandslaget. 

 

– Det är verkligen jättekul att vi tog hem guldet, det var häftigt att tävla och jag kan inte riktigt smälta att vi vann. Det här betyder att jag kan laga god mat och jag har visat för mig själv att jag kan hantera press, säger Mikkel Holmskov.

 

Svår leverans på kort tid

 

Tävlingen pågick under två dagar och bland tävlingsmomenten i köksdelen ingick först ett teoriprov, med facktermer och råvarukännedom. Sedan skulle deltagarna laga kanapéer och en vegetarisk varmrätt till sex personer. 

 

– Det svåra är att man ska leverera så mycket mat på kort tid. Och det ska vara både gott och sjukt snyggt upplagt. Det ska helt enkelt vara det bästa man kan leverera under tidspress. Men vi har förberett oss väl.

 

Mikkel Holmskov och Gustav Leonhardt har blivit coachade av kocken Sebastian Gibrand och han är stolt över de tävlande.

– Det är jättekul att se hur de utvecklats som yrkesmän. Det var verkligen ett jämnt startfält med en hög standard, så det känns fantastiskt att de tog hem förstaplatsen. Vinsten betyder otroligt mycket både för oss och för branschen. Det här visar att vi har rätt inriktning och att skolorna är bra. Jag ser det som en värdemätare för hela yrket, säger Sebastian Gibrand. 

 

Serveringslaget tog brons

 

 

Det svenska laget inom servering fick en bronsplacering. Här tävlade David Hjalmarsson, 20, från restaurang La Petite i Helsingborg tillsammans med Felix Svensson, även han 20 år och hemmahörande på Pitchers i Helsingborg. I serveringen tävlade de bland annat i blindprovning av vin och i att rekommendera viner till olika maträtter. De blandade även drinkar framför gästerna.

 

– Jag är jättenöjd med hur vi presterade under tävlingen, men självklart kan vi bli bättre. Nu ska Felix och jag ut och jobba, för det är där man lär sig bäst. Vi brinner verkligen för bardelen och driver ett litet företag som hjälper till vid evenemang och fester. Så i sommar hoppas vi på bröllopsjobb, säger David Hjalmarsson.