Annons

Här finns byggplaner för internationellt besöksmål

NYHETER. Att bygga Mälardalens främsta rekreationsmål är ambitionen. Med ett stort spa, dagskonferenser och ett fokus på hälsa vill Linda och Glenn Elfving förvandla anrika Skarholmen i Uppsala. Prislappen för bygget väntas landa på upp till 300 miljoner kronor.
Annons
Restaurang Skarholmen togs i drift 1927 och de senaste åren har ägarna avlöst varandra. Det har varit svårt att få verksamheten lönsam. Men det förändrades förra året då det äkta paret Linda och Glenn Elfving tog över.
– Jag var tillförordnad vd på Uppsala Konsert & Kongress när vi började fundera på att göra något tillsammans. I Skarholmen såg vi stora möjligheter och vi fastnade direkt, säger Linda Elfving.
Efter en omvärldsanalys såg de vad som krävdes för att locka publik: aktiviteter.
– För att fungera året runt måste anläggningen aktiveras. Det handlar om bröllop och evenemang som våra joga-bruncher. Vi jobbar också med dagskonferenser med hälsotema, där finns en enorm marknad i Uppsala, säger Glenn Elfving.
Kan nå 4 miljoner besökare
Enligt honom blev konceptet brunch med joga en succé och de fick allt fler förfrågningar om konferenser med hälsoinslag. Nu började paret tänka i större banor.
– Vi insåg att vi tack vare läget nära Stockholm kunde nå fyra miljoner potentiella besökare, både nationella och internationella, med rätt utbud. Vi vill bli Mälardalens främsta rekreationsmål, med 200 hotellrum, en konferensdel på 400 kvadratmeter och ett spa på 2500 kvadratmeter, med utsikt över Ekoln.
För att rymma alla idéer måste den befintliga byggnaden rivas och byggas upp från grunden.
– Skarholmen är ett lapptäcke, under ytan läcker det in och el och vvs går sönder. Vi har bett tre arkitekter att rita varsitt förslag på en ny anläggning och sedan utser vi en vinnare, det ska bli jättespännande, säger Linda Elfving.
Ny gästhamn för båtburna
I planerna ingår även en ny gästhamn och ett kallbadhus, detta för att möta det ökade antalet båtresenärer.  
Kostnaden rör sig om cirka 300 miljoner kronor. Och om allt går enligt plan blir det klart med investerare inom ett par veckor. Sedan ska en ny detaljplan tas fram och byggstart kan ske om två år.
– Vi visste att vi kunde hantera själva driften ekonomiskt, men för framtidsprojektet krävs det investerare. Vi har ett antal intressanta dialoger igång och vi får nya förfrågningar om att vara med, säger Glenn Elfving.  
Varför brinner ni så för Skarholmen?
– Vem blir inte förälskad i läget, jag är från Skåne och trodde inte att Uppsala kunde bjuda på en sådan marin miljö, säger Glenn Elfving.
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...