Annons

Här ligger landets nya 5-stjärniga camping

zoom Andra och tredje generationen Grytfors driver Hafsten Camping.
Andra och tredje generationen Grytfors driver Hafsten Camping.
NYHETER. Nu finns det tolv femstjärniga campingar i Sverige. En av dem är helt ny för året, nämligen Hafsten Resort och Camping i Bohuslän. 
Annons

Hafsten Resort och Camping i Bohuslän har fått ytterligare en stjärna, vilket innebär att det nu finns tolv femstjärniga campingar i Sverige. Det är Svensk Klassificering AB som genomför klassificeringen på uppdrag av SCR Svensk Camping och för att få fem stjärnor ska vissa särskilda kriterier uppfyllas. Hafsten Resort och Camping, som funnits sedan 1955, drivs sedan 1990 av grundarnas dotter Ingela Grytfors med familj. De har medvetet väntat med att höja anläggningens grad.

– Ja, vi hade kunnat satsa på det tidigare, men anläggningen ska ju uppfylla vissa kriterier och vi har sagt att vi hellre är en bra fyrstjärnig än en dålig femstjärnig och har jobbat med att höja vår standard generellt. För att bli femstjärniga nu hade vi valet att förbättra servicehuset elller bygga pool – och då valde vi pool. Dels tycker vi att vårt servicehus är bra och dels var pool något som gästerna frågade efter. 

Tror du att stjärnorna eller poolen kommer att öka er beläggning?

– Eftersom folk har frågat efter poolanläggning tror jag den påverkar, även med gäster från närområdet. Det är fyra pooler så det finns något för både små och stora, plus restaurang i poolområdet. När det gäller stjärnorna kan de både locka och skrämma. En del kan tro att vi blivit dyra. Men vi ska hålla samma priser som hittills.

Varför då?

– Vi jobbar så. Vi tycker att det är bra att det inte kostar skjortan. Poolområdet ingår i de som hyr stuga en vecka eller två. Men vi tar betalat separat för vattenrutschbanan. Det blir sånt tryck på den annars. De som har säsongskort får lägga till en liten summa för poolerna. Gäster utifrån betalar 100 kronor för entrén. Vi testar så. Det får inte bli för fullt, då blir gästerna missnöjda.

Vad händer nu?

– Vi ska utöka poolområdet ytterligare med bastu och lite annat. Sen ligger det i framtida planer att bygga ut för inomhuspool och hotell. Och så ska vi utöka antalet platser för husvagnar och husbilar, och bygga handikappanpassad stuga.

Vad är mest uppskattat av gästerna, bortsett från poolområdet?

– Det familjära, det uppskattar många. Och naturen, med sandstranden på halvön som vi krattar fri från tång varje dag och våra vandringsleder. Och vår restaurang som har öppet 365 dagar. Och vår zipline, som är 900 meter lång och når 110 km/timmen, har blivit poppis.

Vad kommer man aldrig kunna hitta hos er?

– Vi jobbar brett och har nästan allting, men vi kan inte fixa en långgolfbana – det finns inte tillräckligt med mark för. Däremot har vi fyra fina boulebanor som lyriska gäster samlas vid. De står där varje dag och spelar, nu också. De har lärt känna varandra här och nu reser de runt och tävlar. De har har fått särskilda tröjor av mig, Hafsten-tröjor, som de tävlar i.

Vilken förebild har ni bland campingar?

– Vi arbetar efter eget huvud, men vi diskuterar mycket och delar råd och tips med Apelviken och Daftö Resort.