Annons

Här öppnar Ikea sitt nästa hotell

zoom Ikea planerar för ett hotell i Malmö. Om det blir av möts gästerna av inredning ur företagets sortiment.
Ikea planerar för ett hotell i Malmö. Om det blir av möts gästerna av inredning ur företagets sortiment.
NYHETER. Ikeas kontor Hubhult i Malmö drar 1000 besökare i veckan och det kräver övernattningsmöjligheter. Nu planerar inredningsjätten ett nytt hotell med 160 rum för både medarbetare och allmänheten.
Annons

Som Besöksliv tidigare rapporterat så öppnade Ikea sitt första hotell i Älmhult i september förra året. Nu finns planer för ett andra hotell, denna gång i Malmö.

[LÄS MER: ”Det här är nya Ikea-hotellet”]

– Vi vill att det ska andas Ikeas värderingar och vi kommer att använda samma designprincip som i vår produktutveckling. Det handlar om att gästerna ska mötas av inredning och möbler ur vårt sortiment, exempelvis kommer de att sova i Ikea-sängar, säger Anders Hall, vd Ikea Fastigheter.

Ny mötesplats

Bakgrunden till det planerade hotellet är att Ikea byggt en mötesplats i Malmö som öppnade i september 2015. Nu arbetar drygt 1300 personer på kontoret och cirka 200 medarbetare från olika delar av världen besöker dagligen platsen.

– Hubhult har haft väldigt många besökare och vi såg ett behov av övernattning. Tanken är att hotellet ska ligga nära kontoret och underlätta för våra medarbetare så att de klarar sina uppdrag när de är på resande fot. Men jag vill poängtera att vi planerar att bygga ett hotell för alla, självklart är allmänheten välkommen.

Arkitekt för hotellet är Dorthe Mandrup arkitekter, som även har ritat Hubhult. Förutom 160 rum som ska inredas med Ikea-möbler finns planer på ett litet gym och en restaurang.

– Tanken är att det ska bli en fullvärdig restaurang som är öppen för gäster dygnet runt. Vi har ju många resande som kommer utifrån och vill äta sent på kvällen. Det ska också vara möjligt att boka in större luncher i samband med konferenser. 

Väntar på besked

Ikea har ännu inte fattat några investeringsbeslut angående hotellprojektet, berättar Anders Hall. De väntar även på besked kring en detaljplanändring som gjorts i bygglovsansökan. Man vill kunna bygga högre, från 14 meter till 22, och det kan också bli tal om en tillbyggnad.

– Vi såg tidigt att detaljplanen hade begränsningar och inte kunde möta det utrymmesbehov vi har. Och vi planerar alltid för en eventuell expansion när vi bygger, så planen medger att hotellet kan växa till 250 rum. Om allt går i lås så tror jag att bygget kan starta i sommar.

Planen är att Ikea ska stå för byggnationen men själva driften av hotellet ska en extern hotelloperatör stå för. Vem det blir är inte klart än och vad kostnaden för hotellet är beräknat till vill inte Anders Hall avslöja.

Om hotellet byggs blir det Ikeas andra. Satsar ni på att bli en kedja?

– Nej, det här handlar inte om att vi vill etablera fler hotell som en sidoverksamhet. Det är behovet som styr och i Malmö såg vi ett tydligt behov av ett hotell.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...