Annons

Han är Kolmårdens djurparks nya vd

zoom Van vid att ha många bollar i luften. Niclas Palmqvist är ny vd på Kolmårdens djurpark.
Van vid att ha många bollar i luften. Niclas Palmqvist är ny vd på Kolmårdens djurpark.
KARRIÄR. Från fastighetsförvaltare på ett slott till Kolmårdens nya vd. Niclas Palmqvist tycker det finns fler likheter än vad man kanske kan tro mellan jobben.
Annons

Grattis till nya tjänsten, hur känns det?

– Jättespännande. Jag är glad, men känner mig samtidigt ödmjuk inför den ansvarsfulla uppgiften. Jag blev förvånad, för jag har inte sett mig själv i rollen som vd.

 

Men du är inte ny på Kolmården?

– Jag har jobbat här sedan 2012, började på Vildmarkshotellet som tekniker.

Sedan blev jag tillfrågad om rollen som teknik- och underhållschef och efter något år fattades beslut om att bygga Bamses värld. Ett stort projekt – en helt ny värld skulle byggas, jag blev projektledare och vi byggde färdigt på 16 månader och investeringen landade på cirka 77 miljoner. Ungefär samtidigt började vi med bygget av Wildfire, norra Europas snabbaste och största berg- och dalbana i trä som kostade 135 miljoner att bygga.

 

Hur har du jobbat sedan dess?

–De senaste åren har jag alltså ägnat mig mycket åt olika projekt i parken och arbetat som parkchef inom destinationen Kolmården. När vår tidigare vd Mats Olsson blev sjuk i cancer, fick jag överta en del av hans tidigare områden och blev efter ca ett halvår tillfrågad av ägarna och koncernchefen om jag kunde ta rollen som vd. De ville ha någon som är nära driften och som känner till parken.

 

Innan du var på Kolmården var du på Mauritzbergs slott. En helt annan verksamhet än en djurpark …

– Både och. Jag var fastighetsförvaltare där, och det finns ju hotell och fastigheter på båda ställena. Så, verksamheterna är inte så olika som man kan tro vid en första anblick.

 

Vad har du gjort mer, innan Mauritzbergs slott?

– Oj. Från allra första början gick jag bygg- och anläggning, en praktisk linje. Jobbade inom byggbranschen några år. Studerade enstaka kurser vid Linköpings Universitet.

 

På vilket sätt kan dina erfarenheter hjälpa dig i rollen som vd för Kolmården?

– Jag är van vid att hålla många bollar i luften, är driven och har en grundinställning att allt går att lösa. Även om man ställs inför svåra uppgifter är jag van vid att hålla huvudet ganska kallt och stressar inte upp mig i onödan.

 

Vad vill du tillföra på Kolmården?

– På kort sikt vill vi förvalta det vi byggt upp på senare tid. Men, vi ska absolut fortsätta att utvecklas, vi har stora planer i pipeline. Vi har en fantastisk sits, vi har ägare som brinner för Kolmården och vill investera i parken samt att de pengar som kommer in, återinvesteras i verksamheten.

 

Vilken är den största utmaningen för Kolmårdens djurpark?

– En del tycker att det känns kontroversiellt att ha djurpark år 2017. Jag menar att vi som park står upp för de djur vi har förmånen att få arbeta med och visa upp för alla våra besökare. Vi ska uppfylla alla krav som ställs på oss, och mer därtill. Att vi tar uppdraget att vara folkbildande samt vara en seriös park med forskning och utbildning känns helt rätt i tiden.

 

Hur är du som chef?

– Det bästa man kan göra är att släppa uppgiften och ansvaret till medarbetarna, och lita på att de löser uppgiften. Jag detaljstyr inte. Däremot kräver jag att alla ska göra sitt yttersta, om man sedan råkar misslyckas, då är det okej. Då har man försökt.

 

Hur ser framtidens djurparker ut?

–Jag tror att gäster som kommer till framtidens djurpark vill se djur de får både uppleva i en fantastisk miljö där självklart djuren trivs och mår bra, men samtidigt skall gästen få kunskap och information på plats av vår personal. Ett personligt och äkta engagemang från vår sida där vi berättar om djuren, vi får vara folkbildande.

 

–Och så har vi satsat på åkattraktioner i Kolmårdens Djurpark. Det har visat sig vara ett vinnande koncept, våra gäster har fler valmöjligheter och vi som park har fler ”ben” att stå på. Kombinationen där vi har attraktioner och djur i samma park, har noggrant utretts och djuren får aldrig lida på bekostnad av våra attraktioner och där har vi hittills lyckats bra med uppdraget.

 

Vad utmärker en riktigt bra djurpark?

– När man lyfter fram djuren och djurskötarna och låter dem berätta om djuren – något som är väldigt lyckat och uppskattat.  De är djuren närmast, har ett riktigt och äkta engagemang.

 

Har du någon förebild, någon ultimat djurparksupplevelse?

– Jag har rest och sett en del parker, både bra och mindre bra parker. Tycker att Kolmårdens Djurpark håller måttet internationellt, vi har kommit långt och tar uppgiften att vara ledande inom området. Dock får vi inte sitta still, vi måste hela tiden utvecklas, scanna av omvärlden.