Annons

Han är prisade kocken bakom Årets Affärskrog

zoom Klas Lindberg. Krögaren bakom restaurangen Portal, Årets Affärskrog.
Klas Lindberg. Krögaren bakom restaurangen Portal, Årets Affärskrog.
NYHETER. Restaurangen tog två år att färdigställa. Nu har kocken Klas Lindbergs Portal haft öppet i fyra månader men kammar redan hem fint restaurangpris. ”Det är överväldigande och ger en god känsla i magen”, säger han.
Annons

Kocken Klas Lindberg har tävlat en hel del i matlagning. Som medlem under framgångsrika år i Kocklandslaget, vinnare av Årets Kock 2012 och när han stod för Nobelbanketten 2014.

Ändå är han oerhört ödmjuk inför att hans nya restaurang blir Årets Affärskrog, ett prestigefyllt pris som Dagens Industri delar ut.

–Det är överväldigande och ger en god känsla i magen. Att efter bara fyra månader få en sådan här sak betyder mycket, säger Klas Lindberg när Besöksliv når honom samma sag som Årets Affärskrog ska delas ut.

 

Gillar att vinna som lag

I restaurangvärlden går det nästan inflation i priser och utmärkelser. Förutom tungviktarna Guide Michelin och 50 Best Restaurants så finns inhemska DN:s Gulddraken, White Guide och Restauranger & Storköks gala, för att nämna några. Årets Affärskorg har delats ut av Dagens Industri och Di Weekend sedan 1983 och premierar ställen som passar extra för ett businessklientel. Så vad betyder det egentligen för krögare att stå på prispallen och motta dessa utmärkelser?

–Alla som jobbar på vår restaurang är duktiga yrkespersoner som individer. Men om vi som är en så pass ung restaurang får ett sådant här pris som grupp, då är det ett kvitto på att vi gör något fint. Jag är stor tävlingsmänniska och kämpar för att hitta mina utmaningar. Att få ihop restaurangen har varit min största någonsin. Att ha personlig framgång är kul, men att vinna som lag är enormt, säger Klas Lindberg.

Sedan öppning vid S:t Eriksplan i Stockholm för fyra månader sedan har restaurangen med en personalstyrka om 24 haft ett högt bokningstryck. Lindberg understryker hur han ser personalen som sin största tillgång. Motivation är det som ska teamet framåt. Och för att skapa en högre rotation på schemat har de börjat med lunch på vardagarna. Lägg till kvällsservice sju dagar i veckan. ”Kontinuitet” summerar krögaren.

Finns det något som gör er extra lämpade för just affärsgäster?

– Det som jag slitit hårt med och lagt mycket energi på är att det ska vara lätt att föra ett samtal härinne, med hjälp av olika typer av ljuddämpningar. Det är få restauranger där man kan sitta och snacka och höra varandra en i full matsal en lördag. Där tycker jag vi gjort vår läxa.

 

Värnar spontana middagar

Med det till trots så vill Klas Lindberg ändå slå ett slag för hans restaurangs breda gästfokus. Till exempel har Portal en stor bardisk dit gäster ska kunna komma för mer spontan middag.

–Det är svårt att få bord på många ställen här i stan. Man måste boka tre månader i förväg. Det är kul för krögarna men inte för gästen. Det är anledningen till att vi byggde en sådan stor bar.

Kommer ni att fira priset?

–Ja, det ska vi. Men jag vet inte hur ännu. Jag är livrädd att de ska ändra sig och ta tillbaka allt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...