Annons

Han lagade mat för Sverige i ny kocktävling

zoom Gustaf Kristiansson tävlade i Oslo i nya kocktävlingen San Pellegrino Young Chef.
Gustaf Kristiansson tävlade i Oslo i nya kocktävlingen San Pellegrino Young Chef.
NYHETER. I går gick kocktävlingen San Pellegrino Young Chef av stapeln i Oslo. För Sveriges räkning tävlade Gustaf Kristiansson från Visby. Det räckte inte ända fram till pallen – men han är ändå nöjd med sin insats.
Annons

För andra året i rad arrangerades kocktävlingen San Pellegrino Young Chef skandinaviska semifinal. Kockar under 30 gör upp om titeln för att sedan tävla i en större internationell tävling. Vinnaren går nämligen vidare till San Pellegrino Young Chef världsfinal som arrangeras i Milano nu i oktober med 20 finalister.

Planen gick vägen

– Jag är nöjd med prestationen som sådan. Min plan höll. Jag visste att jag åkte dit med en ganska enkel rätt i förhållande till sex timmars upplagning. Det var alldeles för lång tid. Jag hade allt klart i tid med råge, säger Gustaf Kristiansson, till vardags krögare vid Bakfickan i Visby.

Han jämför med den mer erkända kocktävlingen Bocuse d’Or där man har ännu mindre tid, 5 timmar och 35 minuter – men för att laga två rätter.  I juryn för San Pellegrino-tävlingen fanns även ett bekant ansikte: svenske kocken Jonas Lundgren, för övrigt coach åt Alexander Sjögren, bronsvinnare i senaste kock-EM.

[LÄS MER: ”Jaaaaa! Sverige tar brons i Kock-EM”]

Blev en ”glad fyra”

Gustaf Kristianssons tävlingsrätt bestod av pilgrimsmusslor, grönkål, blodapelsin smaksatt med sesamfrön och chili.

– Vi jobbar till vardags med klassiska smaker så när vi tänkte den här rätten blev det utsvävningar och fick testa lite andra smakkombinationer som jag tycker är intressanta, säger han.

Totalt var det 10 personer som tävlade i Oslo. Fem kockar från Norge, tre från Danmark, en från Finland och så Gustaf Kristiansson. Vinsten gick till Nikolaj Schmidt Skadborg från danska restaurangen Sletten, föjt av Anders Rytter från restaurang Höst i Köpenhamn och på tredjeplats landade Petter Saevareid från Bekkjarvik Gjestgiveri i Norge.

– Resten vara glada fyror som man brukar säga, säger Gustaf Kristiansson.

Kommer tävlingsrätten upp på menyn därhemma?

– Vi har haft en variant av den tidigare så därför vet jag inte riktigt. Kanske något liknande framöver.

Blir det fler tävlingar nu?

– Inte tävlat sedan gymnasiet och det var roligarr än vad jag hade tänklt mig. Jag har knutit lite nya kontakter och så. DSet är en väldigt speciell grej det här med tävling. Helt annat än att jobba i service.

Hur gör ni annars för att få mer inspiration i jobbet?

– Vi har ju öppet jämt. Så jag får samla personlig inspiration från alla håll och kanter. När vi reser privat eller är ute och käkar.