Annons

Han skålade sig till seger i sommelier-SM

zoom SM-mästare. Fredrik Lindfors är landets bästa sommelier.
SM-mästare. Fredrik Lindfors är landets bästa sommelier.
NYHETER. Under söndagen gick sommelier-SM av stapeln i Stockholm. Som vinnare stod Fredrik Lindfors – på hemmaplan.
Annons

Grattis, hur känns det?

– Tack. Det känns fantastiskt. Allt börjar sjunka in nu så här dagen efter. Man är så uppe i allt när det händer så det tar ett tag innan det landar.

 

Hur firade du segern?

– Med mycket champagne och en middag tillsammans med Sommelierföreningen.

 

Vilket moment var tuffast under tävlingen?

– I vanliga fall brukar det vara teorin som är det supersvåra. Men den gick otroligt bra så jag kände mig otrolig trygg med den delen. I de praktiska momenten fick jag kämpa mer. Till exempel så fick vi ett ostmoment där vi skulle identifiera fyra olika ostar och sätta portugisiska viner till.

 

Hur tränar man inför en sådan här tävling?

– Jag har läst teori minst två timmar om dagen de senaste tre månaderna för att nöta in. Jag började redan för ett halvår sedan och har trappat upp hur mycket jag läst.

 

Du jobbar till vardags som chefssommelier på Grand Hotel i Stockholm där också sommelier-SM avgjordes. Vad är det bästa med ditt jobb där?

– Ja jag vann på hemmaplan! Det är en otroligt dynamisk arbetsplats. Vi har en fantastiskt stor vinkällare med 18 000 flaskor och 2200 individuella viner. Det är sommelierens våta dröm att få jobba med så stort vinregister.

 

Hur kommer det sig att du utbildade dig till sommelier?

– Jag jobbade som bartender först så man kan säga att jag gick spritvägen in. Det började med att jag ville läsa på lite mer om sprit och sedan var det ett vin som avgörande för mig, en flaska Sassicaia från -94, mitt första explosiva och mogna vin.

 

Vad är nästa steg för dig rent tävlingsmässigt nu?

– Från SM så blir ettan och tvåan direktkvalificerade till Nordiska Mästerskapen som hålls i oktober i Köpenhamn.