Annons

Hon fick drömjobbet i New York

zoom Nyss hemkommen. Under två år har Lisa Andersson jobbat i svenskägda Fika-koncernen på Manhattan i New York.
Nyss hemkommen. Under två år har Lisa Andersson jobbat i svenskägda Fika-koncernen på Manhattan i New York.
KARRIÄR. På en semester i New York råkade Lisa Andersson av en slump skaffa nytt jobb. Under två års tid arbetade hon sedan som General Manager för den svenska kafékoncernen Fika. Hennes tips till andra som vill göra samma sak: ”Tveka inte en sekund om du har chans att få ett arbetsvisum”.
Annons

Det var under en semesterresa i New York som Lisa Andersson och hennes man Pelle träffade Fika-koncernens ägare Lars Åkerlund. Lite halvt på skämt hade de bett en gemensam bekant att höra sig för om det fanns några jobb och Fikas grundare ville gärna ses. För paret var det andra gången de besökte New York.

– Vi åkte och träffade Lars och efter en timme så frågade han när vi kunde börja, säger Lisa Andersson.

Fick arbetsvisum

Hennes man har lång erfarenhet som kock och har bland annat arbetat på Operakällaren. Lisa Andersson har haft chefspositioner på bland annat Grill, Miss Voon, Aubergine och var med och startade Hornhuset i Hornstull. Senast kom hon från restaurang Noga. 

Fikas grundare gillade idén om att få anställa båda och dra nytta av deras kompetens som en ”paketlösning”. Det var också i en tid då Fika hade en stor expanderingsfas – från att ha startat med ett fik på Manhattan 2006 skulle man nu öppna ett flaggskeppskafé. Under deras första år på plats öppnades tio nya Fika-ställen och idag har man 17 stycken, alla på Manhattan – och 150 anställda.

– Många amerikanare frågar vad fika betyder. Vi brukar säga att det är en liten paus med något sött, säger Lisa Andersson.

Från de där dagarna i New York för två år sedan så tog det ett par månader innan arbetsvisumet var klart och paret var redo för avfärd. En flytt som de inte ångrar en sekund.

– Får du chansen med ett arbetsvisum så tveka inte! Bara åk! När vi fick erbjudandet hade vi det ganska ordnat hemma. Vi var lite bekväma och undrade vad vi gett oss in på. Men Lars sa att kommer ni hit och inte trivs kan ni alltid åka hem. Vad är det värsta som kan hända?

Testade 365 krogar

– Många undrar hur jag fick jobbet. Och visst hade vi tur. Men om man verkligen vill åka så får man ligga på arbetsgivare och skapa möjligheterna, säger Lisa Andersson.

Väl i New York så lyckades de skaffa en lägenhet på bästa adress i stadsdelen West Village. Lyxen med att arbeta inom en kafékoncern var att de hade lediga kvällar.

– Vi jobbade väldigt mycket och hade tidiga morgnar och långa dagar, men oftast hade vi kvällarna lediga. Vi gjorde det till en grej att vi skulle gå på så många krogar som möjligt. Vi hann med 365 stycken på två år så jag har ganska bra koll. Jag brukar säga att jag är en levande guidebok till New Yorks restaurangliv.

Vad är största skillnaden mellan att arbeta där och här?

– Framförallt är det arbetsmoralen. Man är van att vara i tid till jobbet som svensk, man jobbar hårt och tar egna initiativ och kan tänka själv. Där är alla som inte är chefer alltid sena och inte bara fem minuter. Och folk kan säga upp sig och gå på dagen. Man märker av en hög personalomsättning och många saknar helt förkunskaper.

Vad ska du göra nu?

– Jag blir projektledare för by Marcus Samuelsson. Det känns jättekul, spännande och nervöst. Jag får jobba i restaurangbranschen somt jag älskar, fast i ny form. Men jag slipper i den här rollen att arbeta kvällar och helger. I New York klev vi upp halv fem för att gå och öppna fiker så det blir en stor omställning.

Vad kommer du sakna från New York?

– Energin och pulsen. Att man får se ut hur som helst och det är ingen som bryr sig. Man kan gå ut vilken dag som helst, alla dagar är som en lördag där. Och såklar det fantastiska krogtubudet.