Annons

Jimmi Eriksson vann Årets Kock: ”Känns obeskrivligt”

NYHETER. Efter nästan en hel dags matlagning stod det klart. Jimmi Eriksson är Årets Kock 2016. 
Annons

Fjärde gången gillt för Jimmi Eriksson. I bagaget har han tre tidigare semifinalplatser i Årets Kock, och idag knep han förstaplatsen i finalen. 

Grattis till vinsten! Hur känns det?

– Det känns obeskrivligt. Det här är ju det jag drömt om sen jag gick ut skolan, säger Jimmi Eriksson och kramar om en magnumflaska champagne som han svalkade törsten med några munnar efter att priset delats ut.

Jimmi Eriksson har på sig den kockrock som vinnaren tilldelas. 

Hur är det att ha den på sig, vinnarrocken?

– Det känns konstigt men ändå. Det här är så, så kul.

Hur ska du fira?

– Det här är totalt eufori. Jag vill fira med alla, alla som har stöttat mig, och tacka alla jag känner.

Det går rykten om att du sagt upp dig från din arbetsplats på Lilla Ego krog.

– Vi hade en deal, jag hade tänkt att sluta om jag inte vann, men nu stannar jag. Jag har jobbat där från start för tre år sedan, skruvat bänkar och städat. Nu blir det kanske inte lika mycket på schema eftersom det här kommer att ta tid.

Ni var tre stycken från samma arbetsplats, Lilla Ego, som tävlade i final. Hur har det funkat rent praktiskt?

– Fram tills semifinalen så stöttade vi varandra och alla ville ge feedback. Men finalen är ju bara en som kan vinna. Vi har alla haft bra stöd av våra arbetsgivare Tom och Daniel. 

Hur mycket har du tränat inför den här dagen D?

– Så mycket. Jag har ju haft tävlingen i mitt psyke ända sedan jag visste att jag gått till final. Sedan jul har jag bara tränat, tränat, tränat hela tiden.

Under torsdagen lagade 8 finalister två rätter var. På tallriken hade alla samma huvudråvaror: Inledningsvis hälleflundra följt av rådjur. Nytt för i år var att 50% av tallriken skulle bestå av grönsaker.

Vad hade du för tankar bakom dina vinnarrätter?

– När det kommer till fisken så jobbade jag med varm krabba för att behålla värmen i rätten. Det är ju svårt när man ska servera fjorton personer. Jag använde mig av många höga smaker som soja och ingefära. Jag spelade mycket med typiskt svenska smaker som ättika vilket jag tycker passar in med det lite asiatiska inslagen.

Och rådjuret?

– Ooooooh. det har jag jobbat med mycket fram och tillbaka.Jag startade på en väldigt hög nivå innan jag insåg att jag bara ville laga god mat jag gillar. Så jag backade tio steg tillbaka, och plockade in rotsellerin som jag använde mig av på semifinalen och som jag känner mig trygg med. I smakerna tänkte jag mycket skog med bär, gran och hasselnötter.

Texten uppdateras löpande.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...