Annons

Kock-VM i full gång: ”En sport som vilken annan”

zoom Alexander Sjögren har valt att omge sig med ett tight team. Jämte coach Jonas Lundgren så har före detta arbetsgivaren Fredrik Lundgren varit en stor stöttepelare.
Alexander Sjögren har valt att omge sig med ett tight team. Jämte coach Jonas Lundgren så har före detta arbetsgivaren Fredrik Lundgren varit en stor stöttepelare.
BOCUSE D’OR. Under EM lagade Alexander Sjögren till ett brons. I morse gick startskottet i tävlingsbåset i Lyon med VM-guldet i sikte. Här ska han under dagen ta upp fajten med storfavoriterna USA, Ungern och Norge. ”Formkurvan är god”, säger svenske Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström.
Annons

Läktaren i mässhallen Sirha utanför Lyon är fylld av 2000 personer klädda i olika flaggfärger. I dess mitt finns hemlandet Frankrikes röd-blå-vita hejarklack och när Marseljäsen dras igång vibrerar lokalen. Längst ut på högerflanken lyser det blå-gula färger och mitt framför de runt 200 tillresta svenskarna står det svenska hoppet, Alexander Sjögren.

Det har inte blivit många timmars sömn, varken för Sjögren eller hans team. Men det är ingenting som syns utåt. Med ett enormt fokus arbetar han och commis Hampus Risberg i köket, där de startade i morse klockan åtta.

På 5 timmar och 35 minuter ska de servera en helt vegansk rätt och en kycklingrätt på fat. Hur det gått vet vi först i morgon, onsdag, då alla 24 länder tävlat klart.

Sverige först ut

Som Besöksliv tidigare rapporterat så är Sverige allra först ut, något som statistiskt sett inte gett några guldmedaljer. Men i år är kanske året då den regeln omkullkastas. Många av tävlingens starkaste tävlingsländer startade under tisdagen: Norge, Frankrike, Danmark, Norge och Ungern.

Enligt Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström så sköter sig det svenska köksteamet hittills exemplariskt.

– Formkurvan ska peaka nu och det gör den. Det är så många detaljer som spelar in och det gäller att få till det. Det hoppas vi Alexander får idag.

Tight team

Alexander Sjögren har valt att omge sig med ett tight team. Jämte coach Jonas Lundgren så har före detta arbetsgivaren Fredrik Lundgren varit en stor stöttepelare. Det har även Hampus Risberg, som under EM i Budapest förra våren vann pris som bästa commis.

– Det är så många steg man tar i sin matlagning i den här tävlingen så man behöver folk som är med under hela resan. Kommer folk in för sent så blir det oroligt för kandidaten. Det här är en sport som vilken helst, säger Henrik Norström.

Själv tävlade han för 16 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Till exempel har Bocuse d’Or ändrat så att kandidaterna lämnar en rätt på tallrik och en på fat, till skillnad från då det enbart var fatservering som gällde.

Vegansk rätt

Den största ögonbrynshöjaren i år är att den traditionella fiskrätten i år är en helt vegansk anrättning. Henrik Norström, som också sitter i juryn, tror att det kan spela en betydande roll i hur tävlingen slutar.

– Den kommer att avgöra mest, tror jag. Det gäller att domarna tar in temat, bara. Vi har försökt vara så tydliga som möjligt, säger han och visar upp skisser på den svenska veganrätten med namnet ”Into the Woods”.

Vilken jury sitter du i?

– Kycklingjuryn. Tyvärr. Jag hade hoppats på veganrätten, det hade varit kul. Det är en utmaning för juryn också: Hur bedömer man till exempel en morot? Med animaliska saker är det mer tydligt, man kan titta på stekrader eller vad man kan prestera med en sjötunga på tallriken.