Annons

Nu vill regeringen sänka momsen på naturguider

zoom Nu har regeringen lyssnat och vill sänka momsen på guidning i naturområden till sex procent, från nuvarande 25 procent.
Nu har regeringen lyssnat och vill sänka momsen på guidning i naturområden till sex procent, från nuvarande 25 procent.
NYHETER. Nu föreslår regeringen sänkt moms på naturguider, något som Ekoturismföreningen slagits för länge.
Annons

Sedan 2009 har Ekoturismföreningen regelbundet tagit upp det orimliga i momsnivån för naturguidning. Nu har regeringen lyssnat och vill sänka momsen på guidning i naturområden till sex procent, från nuvarande 25 procent.

– Vi uppskattar det starkt, att Per Bolund nu gör vad han lovade inför valet 2014, säger Ekoturismföreningens generalsekreterare Per Jiborn till Besöksliv. Vi har vid ett antal tillfällen lyft det orimliga i att det är 6 procents moms när man exempelvis besöker en djurpark men 25 procent när man går ut och tittar på älg i skogen, och 6 procent om man åker en guidad buss men 25 procent om man blir guidad på cykel samma väg.

Förutom det orimliga i nivåerna påpekar Per Jiborn att naturguiderna ofta är små företag med låg omsättning som med sänkt skatt kan få växtkraft. Liksom att de ofta personifierar starka reseanledningar i Sverige och att det är bra för hela landet att de växer.  

Den tanken delar biträdande finansminister Per Bolund:

– Naturguider och andra ekoturistföretag är ofta företag med lokal förankring, som drivs av människor som bor och verkar i bygden – och som ofta anställer lokalt, säger han.

Första steg till rättvisa

Besöksnäringens branschorganisation Visita hoppas att sänkningen är ett förstag steg till rättvisa momssatser inom näringen.  

– Det är bra, men vi ska komma ihåg att det här är en mycket smal momssänkning. Det krävs mer för att möta näringens fulla behov av rättvisa momssatser, säger vd Eva Östling.

Finansdepartementet skickar ut förslaget om sänkning på remiss idag.