Annons

Ny skola ska sätta Växjö på landets matkarta

zoom Till höstterminen 2018 beräknas nya lokaler för restauranggymnasiet på Kungsmadskolan i Växjö öppna.
Till höstterminen 2018 beräknas nya lokaler för restauranggymnasiet på Kungsmadskolan i Växjö öppna.
NYHETER. Mattelektioner i köket, gästspel av stjärnkrögare och samarbeten mellan olika inriktningar. Det är framgångsreceptet för restaurangskolan som ska ta upp kampen mot kockbristen i Växjö.
Annons

Växjö syns allt mer på den kulinariska kartan. Förra året lockade en matmässa 55 000 personer och samma år utsågs staden till Årets Matlandethuvudstad. För att stadens restaurangbransch ska kunna fortsätta att utvecklas och för att ge eleverna en väg in skapas nu ett nytt restaurangprogram.

 

Krögarna ska upptäcka kvalitén

 

– Vi följer Växjös utveckling som matstad och det känns självklart för oss att satsa på en ny utbildning. Branschen skriker efter arbetskraft och hos oss ska undervisningen hålla en sådan kvalitet att krögarna får upp ögonen, säger Jenny Wikby, rektor på Kungsmadskolan. 

 

Samverkan kommer att genomsyra pedagogiken på den nya utbildningen. 

 

– Eleverna kommer att gå en sammanhållen utbildning. Vi vill bygga bryggor mellan olika inriktningar, det kan handla om att kockelever samkör med dem inom hotell- och konferens så att de kan ta emot lunchgäster. Vi kan också ha mattelektioner i köket. 

 

Det som gör det möjligt att hitta nya samarbetspunkter är att eleverna ska samlas i samma skolbyggnad. I dag får de som går Kungsmadskolans restaurangprogram sin praktiska utbildning på Ringsbergskolan. Medan de som läser till bagare har all sin utbildning på Kungsmad. 

 

– Det finns flera fördelar med att samla allt på Kungsmad, förutom nya samarbetsformer så kommer vi att få nya lokaler. 

 

Skolan kan bli klar 2018

 

Hon berättar att ett nytt kök ska byggas och stora delar av lokalerna ska anpassas. Inom kort fattar utbildningsnämnden beslut i frågan och då kommer de första skisserna tas fram. Den nya restaurangskolan kan introduceras på Kungsmad till höstterminen 2018. 

 

Jenny Wikby framhåller att ett nära samarbete med Växjös växande krogbransch kommer att vara en framgångsfaktor för utbildningen.

 

 – Branschen är nyckeln, vi matchar redan i dag elever mot olika krogar vid praktik. Och krögarna är inblandade i utbildningen genom handledning. Vi bjuder också in kända namn som inspiratörer.

 

De senaste åren har restaurangprogrammet tagit in cirka 45 elever. Nu tror Jenny Wikby att antalet kommer att öka. 

 

– Den moderna utrustningen och nya pedagogiken kommer att locka fler. Dessutom får ju många elever jobberbjudanden innan de ens gått färdigt utbildningen i dag, det sprider också ett positivt budskap. 

 

Mat är Växjö

 

Anna Tenje är ordförande i utbildningsnämnden och hon ser den nya utbildningen som ett lyft för Växjö som matstad.

 

– Mat är en del av varumärket Växjö och här finns ett starkt driv. För att krogarna ska kunna fortsätta växa måste det finnas kompetens och det här kommer att skapa fantastiska kockar och bagare till vår stad.