Annons

Rezidors kvartalsrapport visar en marknad som svalnat

zoom Den svenska marknaden har svalnat – det går att utläsa i Rezidors senaste kvartalsrapport. I Stockholm har kedjan bland annat Radisson Blu Royal Viking Hotel.
Den svenska marknaden har svalnat – det går att utläsa i Rezidors senaste kvartalsrapport. I Stockholm har kedjan bland annat Radisson Blu Royal Viking Hotel.
NYHETER. Den svenska hotellmarknaden svalnade något under tredje kvartalet. Det konstaterar Rezidor i sin senaste rapport. Hotellkoncernen har det tufft på flera marknader och lanserar ett sparpaket.
Annons

Intäkterna per tillgängligt rum, RevPAR, steg med 2,3 procent för Rezidors svenska hotell under tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det är en klar dämpning sedan det andra kvartalet när RevPAR steg med 17 procent.

Då gick de svenska hotellen bättre än i de nordiska grannländerna. Men nu ser trenden ut att vara bruten.

Norska marknaden vänder

Radisson Blu med hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och Park Inn by Radisson är svenska hotell som ingår i Rezidor. Den svenska marknaden växte två månader av tre under senaste kvartalet, enligt Rezidor. En liknande bild tecknades nyligen av konkurrenten Accor med juli och augusti som starka medan september blev svagare än väntat.

För de danska hotellen ökade RevPAR med 10 procent och för de norska med 15 procent under tredje kvartalet. Den norska marknaden är alltså på väg att återhämta sig. Stigande oljepris och en stark turistsäsong ligger bakom återhämtningen, enligt Rezidor.

I övriga Europa pressas Rezidor av en djupdykning i Belgien och Frankrike efter terrordåden. Raset där kompenseras av starka marknader i Tyskland och Irland. I resten av världen går de ryska hotellen starkt medan Turkiet och Saudiarabien påverkas av politiskt oro och tuffa tider för oljeindustrin.

Minskad vinst

Rezidors samlade intäkter hittills i år landar på 718 miljoner euro, vilket är lägre än 2015 då siffran av 741 miljoner euro. Bakom minskningen ligger främst avvecklingen av flera hotell i Norge och Sverige. Även Rezidors vinst minskade och landade på 14,9 miljoner euro.

För att förbättra resultatet lanserar Rezidor ett sparpaket där 10 miljoner i centrala kostnader ska kapas. Bland annat ska huvudkontoret i Bryssel bantas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...