Annons

Så lockar Vallåsen nya åkare

zoom Nya på skidor är Gabriela och Edvardo, på besök i Sverige från Brasilien respektive Italien. 
Nya på skidor är Gabriela och Edvardo, på besök i Sverige från Brasilien respektive Italien. 
NYHETER. Sportlov betyder högtryck i backarna. Men över hela landet vill skidanläggningar hitta nya besökare. En som arbetar medvetet för det – och med gott resultat – är Vallåsen. Deras viktigaste målgrupp är nybörjarna.
Annons

Alldeles på gränsen mellan Halland och Skåne, utmed Hallandsås norrsluttning, ligger Sveriges sydligast belägna skidanläggning, Vallåsen. I den här delen av landet är snö som ligger kvar på marken någon längre tid sällsynt och Vallåsen är mer eller mindre det enda stället inom rimlig radie för vintersport. Med tanke på latituden borde det egentligen vara omöjligt att ha elva pister och sju liftar här, men siffrorna talar sitt tydliga språk: Förra säsongen såldes 62 000 skiddagar, och under sin bästa säsong hittills har de nått 124 000 skiddagar. Det är jämförbart med exempelvis Säfsen Resort. 

Den ena säsongen är sällan den andra lik, och start- och slutdatum varierar kraftigt. Vallåsens läge gör verksamheten utsatt för vädrets nycker – det kan lika gärna vara regn som snö som kommer från ovan under vinterhalvåret. 

– Men danskarna är tåligare än svenskarna, de kommer även om det regnar, säger Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen.

Närheten till Danmark gör den sydliga placeringen till något positivt. Här finns fyra miljoner människor inom två timmars radie. I kombination med pigga idéer som lockar nya åkare och en god portion envishet gör det Vallåsen till en framgångsrik anläggning. 

– Antalet åkare är ganska konstant, men näringen har ökat väldigt mycket. Det finns ett intresse av att vara aktiv på sin fritid i dag och att göra något som känns sunt, konstaterar Jesper Malmquist.

Färre skolor gör besök

Fjolårssäsongen för hela landets skidanläggningar blev den bästa någonsin, med en ökad skipassförsäljning på drygt 6 procent jämfört med rekordvintern dessförinnan. Men samtidigt är alla anläggningar, även Vallåsen, angelägna att locka nya skidåkare upp i backarna och utbilda nästa generations åkare. Antalet svenskar ökar, men idag är det färre skolor än tidigare som besöker backarna.

Vallåsens besökare kan lite förenklat delas upp i tre kategorier: De verkliga entusiasterna som alltid kommer tillbaka, de som ska iväg till fjällen eller alperna och vill träna bort den värsta ringrosten innan de ger sig utför brantare backar och så den kanske största gruppen, nybörjarna.

– För många av våra besökare är Vallåsen den första kontakten med sporten någonsin. Då är det jätteviktigt att de får bra information och inte blir dumförklarade, säger Jesper Malmquist. För oss som är inbitna åkare är det en självklarhet hur pjäxorna fungerar, men det är det inte för dem som kommer hit första gången.

Rätt attityd viktigt

Han tipsar sina branschkollegor om att verkligen ta uppgiften att informera ovana åkare på allvar. Det är en av ett par olika saker som de gör på Vallåsen, för att nå målet att alla nybörjare som provar på skidsporten ska fastna och vilja fortsätta. 

Grunden är att ge en bra första upplevelse. När Branäsgruppen köpte anläggningen 2011 började de bygga ut nybörjarbacken så att den fick en naturlig progression i åkningen, från lätt till lite svårare. Och från och med förra säsongen kunde besökarna hyra allt utom handskar och underställ.

– Det blev en riktig succé! Det underlättar insteget för dem som aldrig har provat förut, eftersom de slipper köpa kläder innan de testar. En del kommer hit i jeans och tunna jackor och när de sen blir blöta blir ju upplevelsen inte så bra, säger Jesper Malmquist.

Läget en utmaning

Nya svenskar är en nybörjargrupp som Vallåsen hittills inte riktat in sig på specifikt, även om frågan om hur just de ska kunna inspireras att testa vintersport har varit uppe. 

– Vi märker att vi har väldigt många nysvenskar som kommer hit från Malmö-regionen och vill testa skidåkning, säger Jesper Malmquist. Snö i sig är ju rätt unikt häromkring numera, så bara att få se och vistas i snön blir speciellt. Vi brukar säga att eftersom vi har de sämsta förutsättningarna måste vi vara bäst på att göra snö. Och det vågar jag nog säga att vi är.