Annons

Så smakar Gröna Lunds nya mat

NYHETER. Under onsdagen presenterades Gröna Lunds matsatsning. Kocken Jonas Dahlbom har adderat lyxtacos, burgare och långrökt kött till nöjesparkens matutbud.
Annons

Gröna Lund har hittills inte varit känt för sitt matutbud. Men nöjesparkens stora restaurangsatsning ska ändra på det. I den nya rollen som kulinarisk ledare för Gröna Lund har kocken Jonas Dahlbom uppdraget att skapa matupplevelser som i sig är värda ett besök. Och det har börjat hektiskt.

– Jag har ett ansvar för all mat som serveras på området. Mina arbetsdagar har hittills tillbringats i köket på de nya restaurangerna. Sedan i förlängningen ska övriga ställen på området få uppmärksamhet. Skillnaden mot mina tidigare jobb är att det kommer vara så många gäster med olika preferenser. Därför måste vi vara folkliga samtidigt som vi inte anpassar oss för mycket.

Det började i Åre

Jonas Dahlbom har tidigare drivit restaurang Trädgården i Göteborg och han kommer senast från den egna restaurangen Dahlbom på Torget i Åre. Det var där han träffade Gröna Lunds koncernledning och började prata om att jobba ihop.

– De käkade på min restaurang och vi började prata helt förutsättningslöst. Och i maj i fjol så hade vi vår första träff. Jag är ett obotligt Kizz-fan och på Gröna Lunds kontor fanns ett Kizz-flipperspel. Dessutom är en av ägarna, Johan Tidstrand, också ett fan. Så allting klickade.

Vid säsongspremiären 23 april lanserar Jonas Dahlbom två nya restauranger: Fiesta Taqueria & Bar, med smaker från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien och Hekto BBQ, med New York-inspirerad barbeque.

– Jag och Fredrik Fjällström, som är chef för Food & Beverage på Gröna Lund, har spånat fram de nya restaurangerna. Inspirationen till taquerian kommer från en svincool bar på Motel Mexicola. Jag och min tjej var där och sa att något sådant här borde startas hemma. Det är mycket färger, liv och musik. Menyn består av smårätter som man delar med varandra, ceviche, tostadas, quesadillas och bröd som vi bakar själva, säger Jonas Dahlbom.

Foodtruck med långrökt

På pontonen nere vid vattnet står en foodtruck utan hjul. Det är Hekto BBQ, som hämtat inspiration från New York.

– Man pekar på det kött man vill ha, sedan vägs det och gästen betalar per hekto. Vi har goda barbequesåser, coleslaw, rostad majs och mac and cheese.

En av rätterna i Hekto BBQ är långrökt fläsksida, en ambitiös rätt för ett tivoli kan tyckas. Men enligt Jonas Dahlbom är målgruppen bred.

– Vi har tagit fram menyer som ska fungera för alla som gillar god mat. Till och med de minsta gillar ribs med bbq-sås.

Han har själv matminnen från nöjesfält.

– Vi var i Orlando på olika parker och på Disney Studios, i The Hollywood Brown Derby. Det var bra burgare och stället kändes fantastiskt. För en timme glömde jag bort att vi var på ett tivoli. Den känslan vill jag åt här.

Finns det något du tycker saknas på Gröna Lund matmässigt?

– Det mesta finns ju, men om jag fick välja så kanske något mer asiatiskt och sedan raka motsatsen: klassisk svensk husmanskost. Det skulle vara kul.