Annons

Skidvärlden satsar över en halv miljard inför vintersäsongen

zoom På väg mot ny säsong – med splitterny skidlift. Hos Kungsberget storsatsas det.
På väg mot ny säsong – med splitterny skidlift. Hos Kungsberget storsatsas det.
NYHETER. De svenska skidanläggningarna investerar mer än en halv miljard kronor inför kommande vinter – och mest satsas det i Kungsberget. Där invigs ett helt nytt skidområde och Sveriges sydligaste 8-stolsexpresslift.
Annons

Årets färska branschrapport från SLAO visar att skidanläggningarna planerar investeringar i liftar, boende och snösystem för 519 miljoner kronor nästa vinter.

Ny expresslift tar 8 personer

Den enskilt största satsningen sker i Kungsberget, som ägs av Branäsgruppen. Där investeras totalt 180 miljoner kronor i en 8-stolsexpresslift, den fjärde i Sverige (de tre övriga finns i Tandådalen, Lindvallen och Åre), ett helt nytt skidområde på Kungsbergets södra sida samt förbättrade snösystem.

– Vi tror stenhårt på Kungsberget. Med trenden att allt fler vill ha många men kortare semestrar har Kungsberget ett perfekt läge för en långhelg eller kortvecka, två timmar från Mälardalen, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningsdirektör i Branäsgruppen.

Den nya expressliften som tar åtta personer blir navet för hela skidanläggningen.

– Från skiduthyrningen tar du expressliften och kommer rätt in i systemet. Vi har redan i dag korta köer, men de kommer att bli ännu kortare eftersom expressliften har sådan hög kapacitet, 4 000 personer i timmen jämfört med släpliftarna som tar 1000 personer i timmen.

Målet – landets bästa snösystem

Två av de befintliga släpliftarna, som expressliften ersätter, flyttas till Kungsbergets södra sida till ett helt nytt skidområde som får fyra blå nedfarter.

– För många anställda har det varit en dröm att södra sidan av berget ska bli ett skidområde, men något man aldrig riktigt trott skulle bli verklighet. Men det blir det nu. För familjer som är vår målgrupp blir det fyra härliga carvingbackar. Jag har varit där och provkört med en fyrhjuling nu i höst, säger Mikael Elford.

De 30 miljoner som investeras i Kungsbergets snösystem kommer att tredubbla anläggningens snökapacitet. Det handlar både om snökanoner och att vattenkapaciteten ökas med två tredjedelar. Sedan ett par år har Kungsberget även utvecklat ett system där man sparar snö från den gångna säsongen – i stora högar under goretexdukar.

– Vi räknar med att kunna öppna liftarna runt 10 december, cirka en vecka tidigare än förra året, tack vare snösystemen. Vårt mål är att Kungsberget ska ha landets bästa snösystem.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...