Annons

Stampande marknad i Stockholm för Pandox hotell

zoom Pandox kvartalsrapport visar god tillväxt i övriga Norden.
Pandox kvartalsrapport visar god tillväxt i övriga Norden.
NYHETER. Hotellmarknaden i Stockholm stod och stampade under tredje kvartalet, konstaterar Pandox i sin senaste rapport. Intäkten per tillgängligt rum låg kvar på samma nivå som 2015.
Annons

Pandox bekräftar den bild som konkurrenter tidigare gett av den svenska marknaden under tredje kvartalet.

– I Stockholm var tillväxten oförändrad, vilket förklaras av negativ tillväxt i september, skriver vd Anders Nissen i rapporten för tredje kvartalet.

Hans förklaring är att september 2015 var en mycket stark månad i Stockholm med två större kongresser, vilket påverkar jämförelsen.

– Den underliggande marknadsutvecklingen i Stockholm är fortsatt god, konstaterar han.

 

God tillväxt i resten av Norden

Pandox, noterat på Stockholmsbörsen, är idag framförallt inriktat på förvaltning av hotellfastigheter. En mindre del av hotellen drivs i egen regi medan resten hyrs ut till andra operatörer med Scandic som den största kedjan.

I resten av Norden är det fortsatt god tillväxt för Pandox. Köpenhamn sticker ut som den starkaste marknaden med hög beläggning och ökade snittpriser. Här steg RevPAR med 18 procent jämfört med samma period 2015. Även Helsingfors gick starkt och Oslo har vänt upp efter ett par svaga kvartal.

I övriga Europa går de tyska hotellen fortsatt bra. Det motverkas av en svag hotellmarknad i Bryssel i terrorns spår. Där räknar Pandox med att tappa 40 miljoner jämfört med 2015 räknat på helårsbasis. Men Anders Nissen skönjer en viss ljusning i den belgiska huvudstaden:

– Hotellmarknaden i Bryssel har gradvis förbättrats, men förloppet har varit mer utdraget än förväntat på grund av en svag mötes- och fritidsmarknad.

 

Kraftig resultatökning

Sammantaget landade Pandox resultat på 592 miljoner kronor för tredje kvartalet, en kraftig ökning jämför med samma period 2015 (425 Mkr). Rensat från valutaeffekter blev ökningen blygsammare för jämförbara enheter: 9 procent i fastighetsförvaltningen och 5 procent i operatörsverksamheten.

Anders Nissen flaggar för att tillväxten kan bli svagare framöver.

– Utsikterna för internationell turism och regionalt resande är långsiktigt positiva, men eftersom Pandox nyckelmarknader möter mer utmanande jämförelsekvartal är det rimligt att anta att tillväxten blir lägre, skriver han.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...