Annons

Svenskar bakom ett av Mallorcas hetaste hotell

NYHETER. Svenskägda Hotel Feliz i Palma blev nyligen utnämnt till ett av Mallorcas tjugo coolaste hotell, enligt engelska dagstidningen The Times. Framgångsreceptet bygger på att gästerna ska känna sig som hemma. 
Annons

Paret Kjell och Karin Jakobsson från Tärnaby respektive Hässleholm tog över ett slitet hotell i Palma 2009 och renoverade det från grunden. Sju år senare har deras Hotel Feliz utsetts till ett av Mallorcas coolaste hotell av engelska The Times.

– Utnämningen känns jättekul och den inspirerar oss att fortsätta förbättra hotellet. Det är också stimulerande för personalen att få ett så bra betyg. Jag tror att vi uppmärksammats eftersom vi har en cool och avslappnad miljö och ett bra värdskap, här blir gästerna personligt omhändertagna, säger Kjell Jakobsson.

Har ingen reception

Enligt honom bygger konceptet på en känsla av ett hem snarare än ett hotell. Det finns ingen formell reception och restaurangen liknar ett vardagsrum.

– Gästerna tas emot och slår sig ner i fåtöljer med ett glas cava, sedan checkas de in på ett avslappnat sätt. I restaurangen går det att sitta i en soffa och äta, och utanför finns en terrass i olika nivåer med liggstolar, det är väldigt informellt. 

Målgruppen är främst semesterresenärer men under vår och höst finns även ett antal konferensbokningar. Hela 35 procent av gästerna är svenskar.

Kjell och Karin Jakobsson har lång erfarenhet av hotellbranschen. På nittiotalet startade de Clarion Plaza i Karlstad och de drev Clarion Grand Hotel i Helsingborg 1996 till 2008. I dag äger de förutom Hotel Feliz även V Hotell Viking i Helsingborg.

Bakgrund som reseledare

Skillnaden mellan att driva ett hotell i Sverige och Spanien är stor.

– Det svåraste är kontakten med myndigheter, vi har inte upplevt att vi fått någon direkt support, ibland har de motarbetat oss. En annan utmaning är att hotellet ligger på en ö, det gör att tillgången på olika saker är sämre och transporterna är dyra. Men vi har en fördel av att ha jobbat i Spanien, vi var reseledare här tidigare så vi kan språket.

Mallorca har haft ett ganska dåligt rykte som charterdestination under 1990-talet, men nu har det skett en stor förändring. Enligt Kjell Jakobsson har öns anseende förbättrats markant på senare år.

– Mallorca har aldrig haft så hög status som nu. Myndigheterna har gjort ett bra jobb, de satsar på ordning och reda och de bygger cykelvägar. Här finns stränder, ett bergslandskap och inte minst Palma, där de färdigställer ett stort kongresscentrum. Sammantaget gör det att ön är den mest kompletta destinationen i Sydeuropa just nu.

Vad bör man tänka på som svensk om man vill öppna hotell i Spanien?

– Det allra viktigaste är att ha bra lokala rådgivare som kan vägleda dig. Sedan är det en stor fördel om du kan spanska.