Annons

Voff! Voff! Här är hundvänligt hett

zoom Hundägarna ska också få komma ut tycker en aktör inom besöksnäringen.
Hundägarna ska också få komma ut tycker en aktör inom besöksnäringen.
TREND. Hundägare är en allt viktigare premiumkund inom besöksnäringen. Det finns runt en halv miljon hundar i svenska hushåll – och företag vill marknadsföra sig som hundvänliga. 
Annons

Hundar och deras ägare har blivit en het målgrupp för besöksnäringen. Besöksliv har tidigare skrivit om ett hundmatsmärke som lanserat måltider för uteätande storstadsmänniskor – och deras hundar.

[LÄS MER: ”Hundmat på krogen – för ”storstadsmänniskor”]

Nu lanserar hotellkedjorna Scandic och Best Western anpassade hundrum och flera hundvänliga restauranger och kaféer har sett dagens ljus. På Häringe Slott utanför Stockholm kan jyckar beställa från en hundmeny samt få massage. 

­– Vi har redan från start tyckt att det är viktigt att gästerna kan ha med sina hundar, de är ju en del av familjen. Vår hundmeny är framtagen av våra kockar i samarbete med hundtränaren Lennart Nordlander, säger Cornelia Hermelin, marknadsansvarig för c/o Hotels.

Både kött och vegetariskt för hund

Hon berättar vidare att där finns både kötträtter och vegetariska alternativ för hundar av alla storlekar. På rummet får de en egen fårskinnsfäll att sova på och en ”hund-VIP”, med bland annat snacks. Vi har också hundtränare som håller lydnadskurser samt en hundmassör som gästerna kan boka.

Restaurangjätten Avenyfamiljen i Göteborg har beslutat att samtliga av deras restauranger ska ta emot hundar. På plats i bistron Taverna Averna finns bland annat vattenskålar och enligt Tobias Hamberg, vd på Auktionsverket restauranger, så kommer man eventuellt att testa med en hundanpassad maträtt. Skälet är att man vill hjälpa stadens hundägare att komma ut mer.

Även under semestern vill hundägare ha med sina fyrfotade vänner och det är något som campingplatserna har tagit fasta på. Öländska First Camp Eriksöre finns med på många listor över hundvänliga campingar.

– Vi ser en trend i att människor i högre grad söker destinationer som är kopplade till deras intresse. Och med Eriksöre har vi verkligen anpassat oss efter hundägare. Här går det att träna lydnad och agility och ta ett dopp i hundbadet. Nu har vi även utökat erbjudandet med bland annat ledarledda kurser, säger Anna Brue, marknads- och försäljningschef på First Camp.