Annons

Bo som Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens Värld

NYHETER. Inför sommarsäsongen öppnar Astrid Lindgrens Värld första etappen av ett nytt gästboende med 27 hus i sekelskiftesstil. Inspirationen kommer bland annat från Pippi Långstrump och det har fört med sig byggnadstekniska utmaningar – den totala kostnaden väntas landa på 140 miljoner kronor. 
Annons

Den 19 maj kan de första gästerna flytta in i ”den lilla staden” i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Tanken med det nya boendet är att skapa en helhetsupplevelse.

– 200 meter från parken har vi byggt upp som en liten stad med olika boenden – gästerna kommer att kliva rätt in i en sekelskiftesmiljö. Vi gör den här satsningen för att även boendet ska bli en upplevelse för våra besökare, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld ab.

230 nya sovplatser

Den lilla staden består av 27 arkitektritade hus som är uppbyggda i sekelskiftesstil, liknande den stad Astrid Lindgren nämner i berättelserna om Pippi Långstrump, med bakgårdar och trånga gränder.

– Gästerna kan välja att bo ståndsmässigt i Villan som är på nästan 60 kvadratmeter eller lite enklare i Torpet, Boden eller Längan, den sistnämnda är baserad på en gammal brukslänga. Totalt kommer det bli 230 nya sovplatser.  

Det är Vimmerbyhus som tillsammans med lokala snickare, plattläggare, plåtslagare och målare stått för byggnationen. Och för att få till sekelskiftesstilen har man bland annat använt tegel från 1912 och i alla fönster är det antikglas.

– En del av takteglet har tidigare legat på Stockholm Stadion och vi har lyckats leta upp äkta träfönster med antikglas. För att få rätt känsla är alla träsnickerier handmålade, man ska se penseldragen. Och vad gäller möblemanget så har vi varit runt på auktioner och loppisar, vi har även kompletterat med att bygga nya möbler som vi gett patina för att matcha den här tiden.

Udda detaljer

Joacim Johansson berättar att hantverkarna fått anstränga sig för att resultatet inte ska se för perfekt ut.

– Vi har haft en del udda önskemål, som att målarna gärna får spilla en färgdroppe utanför fönsterkittet eller göra ett vingligt penseldrag på spegeldörren. Vi har också bett snickarna bygga takkupor som inte har någon funktion och skorstenar som inte är kopplade till någon spis.

En annan utmaning har varit att skala ner husens dimensioner.

– Vi har velat få ned skalan så att det känns intimare för gästerna. Det har skett genom att arkitekterna arbetat med detaljer som sänkt takfot och mindre fönster. Utmaningen här har varit att boendet fortfarande måste vara bekvämt.

Hur ser beläggningen ut?

– Det ser fantastiskt bra ut, jämfört med förra året har vi 30 procent fler bokningar. Det beror på att det finns ett stort intresse för det nya boendet och på den allmänna trenden att gästerna bokar tidigare.  

Lyft för besöksnäringen

I samband med att de 27 husen står färdiga i maj så ska etapp två med ytterligare 26 hus inledas.

– De väntas vara färdiga ett år senare. Det tar väldigt lång tid att bygga på det här sättet och det ökar vår investering, totalt kommer projektet den lilla staden att landa på 140 miljoner kronor, då ingår även ett nytt receptionshus och en butik.

Emelie Madsen är informatör på Vimmerby Turistbyrå och hon tror att det nya gästboendet kan bli ett lyft för besöksnäringen.

– Vimmerby är en väldigt populär turistort och vi behöver allt nytt boende vi kan få. Så det här är såklart positivt, allt som stärker turistverksamheten här utvecklar hela orten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...