Annons

Borås nattklubbskungar vill förlänga kvällen

zoom ”Nattklubbsvärlden har blivit mindre intressant, det ska vi ändra på”, säger delägare Klas Tryborn.
”Nattklubbsvärlden har blivit mindre intressant, det ska vi ändra på”, säger delägare Klas Tryborn.
NYHETER. Nattklubbsägares utmaning är att förlänga kvällen. Något som X&Y:s Klas Tryborn arbetar aktivt för. Med kaffebar och mindre av Avicii vill han locka folk att komma tidigare – förhoppningsvis byter kommunen kurs mot 03-tillstånd.
Annons

För elva år sedan öppnade X&Y i Borås, inuti det som en gång i tiden var Frälsningsarméns tempel. Det är en lång tid i den föränderliga nattklubbsvärlden som vaknar sent på kvällen, där lönsamhet kan vara tuff för att alla intäkter ska dras in under få timmar.

– Vår framgång är att vi hela tiden återinvesterat delar av vinsten och inför varje höst haft nyheter och vårdat vår produkt som gjort publiken nyfiken på det vi gör, säger delägare Klas Tryborn.

Två barer blir tre

Men nattklubbsvärlden har enligt honom blivit mindre intressant de senaste åren. Restauranger och barer har blivit skickliga på att utveckla nöje för att hålla kvar gäster längre och musikscenen på klubbarna har stagnerat. Därför storsatsar X&Y för att bli mer attraktivt och mer tillgängligt i utbud med en större mix i stilar och ålder. I den pampiga lokalen med en bred generös trappa i centrum har två barer blivit tre. I den nya kaffebaren är miljön icke-nattklubbig.

– Kaffebaren är hipp, men klassisk, lite lugnare där vi serverar kaffe, pils och brännvin. Vi vill sudda ut gränsen mellan bar och nattklubb.

Huvudmålgruppen som går ut ofta är fortfarande 20 – 25-åringar, men även en lite äldre målgrupp har nu lättare att hitta sin plats på nattklubben. Samtidigt får big room house-musiken som dominerat de stora festivalerna och dansgolven, med artister som Avicii, ta ett steg tillbaka.

– Produktionerna har tagit över och musiken som har varvats är inte lika intressant längre. Därför spelar vi nu en mer tillgänglig musik där genrer blandas. Vi jobbar med väldigt skickliga DJ:s som varit med oss länge. Tillsammans ska vi försöka sätta ett nytt sound för den kommersiella klubben, säger Klas Tryborn.

Vill ha längre servering

Torsdagar och lördagar har nattklubben alltid öppet, ibland fredagar vid större event, bokningar, eller speciella klubbar. Klockan 02 är det stängningsdags, vilket är alldeles för tidigt i en stad som Borås storlek. Senare i höst ska politikerna fatta beslut om serveringstillstånd ska förlängas till klockan 03.

–  Jag hoppas verkligen att det blir så. Kroglivet och Borås är moget för det. Det är högre kvalitet i nattklubbande, både vi som driver klubbarna och gästerna. Det är inte trendigt att festa genom att supa längre. Man vill dansa, umgås ”in real life” och dricka något av kvalitet, som nödvändigtvis inte är alkoholstarkt – en kontrast till våra digitala liv.

Omsättningen ökade 

X&Y är den enda renodlade nattklubben i krogkoncernen Bareho, som ägs av Klas Tryborn, Zlatko Kavalic och Carl Johan Gerlam. Förra året ökade nattklubbens omsättning med 16 procent till 10 miljoner kronor och vinsten blev 2,1 miljoner. Men redan som 16-åring åkte Klas runt på sin cykel och sålde förköpsbiljetter till fester och som 20-åring startade han sin första klubb – i barndomsorten Vara mitt ute på västgötaslätten. De tre delägarna fann varandra en krogsommar på Smögen och driver nu förutom X&Y restaurang Vinci i Borås, Hamnen4 i Smögen och Stadshotellet i Lidköping.

– Det är klart att vi har tittat på att öppna nattklubb eller krog i Göteborg, men vår framgång bygger på att vi jobbar nära våra verksamheter och gör det med hjärtat. Det är viktigare än den sista kronan på sista raden i resultaträkningen, säger Klas Tryborn.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...