Annons

Chefsjuristen med avtalsrörelse högst upp på agendan

zoom Arbetade senast som: chef för Arbetsgivarservice på Almega. Dessförinnan advokat på Mannheimer Swartling och förhandlare på Medieföretagen.
Arbetade senast som: chef för Arbetsgivarservice på Almega. Dessförinnan advokat på Mannheimer Swartling och förhandlare på Medieföretagen.
KARRIÄR. Sedan 1 oktober är Antje Dedering Visitas chefsjurist och förhandlingschef. Och hon har redan tagit itu med avtal 2017. 
Annons

Vem är du?

– Jag är öppen och rak och väldigt engagerad och ser alltid saker framåt: Det här kan vi göra, det här måste vi göra. På gott och ont – det kan vara jobbigt.

För dig?

– Ibland. Vissa saker är så omfattande, exempelvis strukturomvandlingen och digitaliseringen och hur det påverkar arbetsmarknaden. Där hänger allt inte bara på mig eller på oss, och då kan jag känna av utmaningen. Men samtidigt är det just utveckling som driver mig och det är nog därför jag sitter här.

Är det bra när du förhandlar?

– Ja, det tror jag. Jag tycker att jag har haft goda relationer med motparterna. I arbetsgivarvärlden har vi motparter som vi ska samarbeta med under en lång tid. I en affärsförhandling kan man välja en annan leverantör medan vi i en kollektivavtalsförhandling vet att vi till slut måste komma överens, med medlare i värsta fall. Så goda relationer är viktigt.

Är du smidig också?

– Jag hoppas det. Säg så här, jag har många tidigare kollegor och motparter som respekterar mig så det tyder kanske på att jag är det.

Vad vill du?

– Jag vill bidra till utveckling. 

Varför?

– För att i den här världen är det nödvändigt. Allt går så fort nu och vi får inte ligga efter eller bli omsprungna. Vi måste se vad som komma skall och agera därefter, hitta flexibla lösningar som passar. Det är jättebra att Visita och HRF har inlett det gemensamma arbetet i Framtidsrådet, men vi kan inte helt och håller avvakta resultatet av det arbetet. I vissa delar måste vi få till förändringar redan nu. 

När bestämde du dig för att satsa på juridik?

– Ha! Jag bestämde mig inte alls. Efter gymnasiet tog jag studiepaus och jobbade jag som skidlärare i Engelberg i Schweiz. Efter det var det självklart för mig att plugga vidare. Jag kom inte in på industriell ekonomi men på juristlinjen i Lund – och efter två veckor var jag helt såld!

Nu har du jobbat på Visita i några månader. Något särskilt som har slagit dig?

– Att det finns gemensamma frågor och en hyfsat röd tråd i besöksnäringen. Och det är spännande med de påverkansfrågor som Visita driver. Jag är anställd för att i första hand förhandla och leda avdelningen för arbetsrätt, men jag kan inte låta bli att gå in även på andra områden. Jag tror att det är oerhört viktigt för vår avdelning – som är fantastisk! – är ha koll på omvärlden. På det sättet skapar vi riktig medlemsnytta.

Vad ska du göra närmast?

– Närmast är avtal 2017 prio. Företagens förutsättningarna och analysen skiljer sig inte mycket från 2016. Vi måste verka för ingångslöner för sänkta trösklar, företagsnära lönebildning, lönespridning och flexibilitet. LO:s samordning med en låglönesatsning är dock något som skiljer sig från förra året. Att frångå en modell där allt ska räknas inom märket är beklagligt och något som Visita inte kan acceptera. 

När har du känt dig riktigt nöjd i ditt arbete?

– När projekt som jag drivit har landat bra. I synnerhet där det intialt varit ett stort motstånd. 

Så du undviker inte motstånd?

– Nej, det hör till i en ledarroll. Och jag är inte rädd för det. Det krävs balans i att leda en grupp, att skapa gemenskap och samtidigt fatta svåra beslut. 

Hur kommer det märkas att du arbetar på Visita?

– Jag hoppas att medlemmarna ska känna att det finns en öppen kanal till mig. Tillgänglighet är jäkligt viktigt. Och att vi har en hög kompetens. Den dagliga rådgivningen som vi ger är central i Visitas verksamhet och den vill jag lyfta fram.

Vad har du favoritserie på tv inom lag och rätt?

– Jag tyckte de var lite roliga för flera år sen, men nu är det mina barn som tittar. Och de har hintat att de kanske också vill bli jurister. Jag ser snarare på krim (i och för sig en lite lag och rätt i det), gärna danska serier som Bron eller Dicte. Det är ett sätt för mig att koppla av. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...