Annons

Chockbeskedet: Detaljplan krävs för Kolmårdens Wildfire

zoom
NYHETER. Kolmården och Wildfire får bakläxa. Nu kräver Mark- och miljööverdomstolen en detaljplan för den prisvinnande och omtvistade berg- och dalbanan. "Vi blev bestörta, vi hade förstås hoppats på ett annat besked", säger Christer Fogelmarck, tf VD för Kolmården.
Annons

Mark- och miljööverdomstolen upphäver det tidigare bygglovet för Wildfire, Kolmårdens nya berg- och dalbana.

Enligt domstolen väcker åkattraktionen så pass många frågor att den borde ha föregåtts av en detaljplan – vilket inte gjordes.

–   Jag blev helt bestört när jag fick beskedet. Vi på Kolmården är superledsna. Det här skapar onödig otrygghet för Kolmården. Vi är ett familjeföretag som återinvesterar varenda krona i vinst och behöver långsiktigt stabila förutsättningar för att ha möjlighet att fortsätta att investera i våra parker, säger Christer Fogelmarck.

Bygglov skulle räcka

–   Vi har gjort åtskilliga investeringar de senaste åren. Vi har byggt Bamses värld, vi har skapat ett delfinarium, vi har byggt många olika åkattraktioner… Allt är byggt utan detaljplan. Men nu kräver Mark- och miljööverdomstolen plötsligt en detaljplan. Det är väldigt oförutsägbart alltihop, fortsätter han.

Domstolen menar att de effekter som åkattraktionen väntas ha på omgivningen kan antas medföra en märkbar miljöpåverkan, bland annat på djurlivet. Kommunen borde ha sett över det i en detaljplan innan bygglov godkändes.

Dessutom har grannarna klagat på höga ljudnivåer.

–   Vi gjorde en jätteinvestering, och vår intention var förstås att göra allt rätt. Vi hade möten med kommunen, och vi fick besked om att det räckte med ett bygglov, vilket vi ansökte om och beviljades.

Wildfires framtid oviss

Det går inte att överklaga en dom från Mark- och miljööverdomstolen. Wildfires framtid är därför oviss. 

Hur kan detta påverka kommande säsong – kommer Wildfire vara up and running?

–   Jag vet faktiskt inte. Jag vet bara att vi ska göra allt som står i vår makt för att Wildfire fortfarande ska stå kvar på Kolmården. Wildfire är otroligt viktig för oss. Vi har investerat mycket pengar i den, och den är populär bland besökarna. Det här kommer att utkristalliseras de närmaste veckorna.

Hur kommer Kolmården agera nu?

–   Jag ska läsa domen noggrant i eftermiddag. Sen ska vi ha möte med kommunen. Vi ska gå igenom de alternativ vi har, och prata om hur vi agerar framöver. En detaljplansprocess kan vara långdragen, och den kan överklagas. Det är omöjligt att idag säga hur lång tid alltihop kommer att ta.