De fixar käket på nya bryggeriet

Tobias Nordahl och Billy White 476 Foto: Linus Hallgren

Tobias Nordahl och Billy White.

I dag invigdes Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.
I restaurangen huserar Tobias Nordahl och Billy White – och fokus kretsar givetvis kring öl.
– Det är ett fantastiskt projekt, säger Billy White.

Självaste landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) var på plats för att inviga Nya Carnegiebryggeriet, beläget i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Bryggeriet ligger i de k-märkta lokaler som Lumafabriken huserade i tidigare. I anslutning kommer Restaurang Nya Carnegiebryggeriet att servera mat som fokuserar på samspel med ölen.Artikeln fortsätter under annonsen

Tobias Nordahl är ny restaurangchef och Billy White blir kökschef. De kommer närmast från Mathias Dahlgrens Matbaren respektive Fäviken.

– Restaurang Nya Carnegiebryggeriet är ett fantastiskt projekt. Det som inspirerade mig mest var det första mötet med bryggarna. Deras hantverkskunnande och entusiasm smittade verkligen av sig. Restaurangen har en inbjudande atmosfär där alla är välkomna, från ölentusiasten till paret som har ordnat barnvakt för kvällen. Närheten till egenproducerad hantverksöl ger restaurangen en extra krydda, säger Billy White i ett pressmeddelande.

I restaurangen kommer inget vin serveras, utan fokus kommer helt och hållet ligga på ölet.

Bryggeriet, som ägs av Carlsberg, Brooklyn Brewery och privata finansiärer, kommer att fokusera på småskalig kvalitetsöl. Till en början finns fem olika öl som kommer säljas på fat och flaska till de närmsta Systembolagen och till utvalda restauranger och barer i Sverige och internationellt.

Artiklar inom samma ämne

  • Mellanöstern formade succébryggaren

    Lördagsintervjun. För Besöksliv berättar Brooklyn Brewery-grundaren Steve Hindy om vägen från Mellanösternkorrespondent till succébryggare och allt om det nya svenska samarbetet.  

  • Nu vill Carlsberg slopa stålfaten

    Carlsberg inrättar nu ett nytt system. Där kan stålfaten bytas ut mot nya,...

  • Pang Pang lånar Besökslivs Instagram

    Pang Pang Brewery lånar Besökslivs Instagram i en vecka. Ägaren och grundaren Fredrik Tunedal: "Det kommer bli bakom kulisserna-bilder på hur bärsen blir till".

Från startsidan
F1-föraren Marcus Ericsson Caterham Foto: Caterham F1

F1-föraren Marcus Ericsson ska köra sin bil i centrala Örebro.

F1-event gör depåstopp i Örebro

Unikt för Sverige. F1-stallet Caterham, med den svenske föraren Marcus Ericsson i spetsen, kommer till centrala Örebro den 13 september. Örebro Convention Bureau hoppas locka besökare från hela landet.

Annons
Fuchsia Dunlop pressbild

Fuchsia Dunlop föreläser i Stockholm

Utbildning. Den 2 september håller Fuchsia Dunlop en matlagningskurs på Restaurangakademien i Stockholm. Kocken och författaren var den förste västerlänningen på kockskolan Sichuan Institute of Higher Cuisine i Chengdu.
Kalle Nilsson Joakim Almqvist Ölbaren pressbild

Ölbaren flyttar in hos Kåken

Burlesk humor på menyn. Flerfaldigt prisade Ölbaren i Åre öppnar en filial i Stockholm. Den nya etableringen blir i Kåken, vilket innebär att samarbetet med Stureplansgruppen förstärks.
Hotel von Kraemer pressbild

Hotel von Kraemer tillskott i Uppsala

Nyöppnat. Den 4 augusti öppnade Hotel von Kraemer i Uppsala. Hotellet har 84 rum och ligger granne med Uppsala Slott.
Stureplan 476

Löfbergs öppnar rosteri vid Stureplan

Flagship store. Nu är det bestämt var Löfbergs flagship store i Stockholm ska ligga.
– Vi vill skapa ett kaffemecka där man kan göra, smaka och lära sig mer om kaffe, säger Leif Sjöblom, marknadschef på Löfbergs.
Folkbaren pressbild

Vegetarisk satsning i Folkteatern

Nyöppnar. I slutet av september får Folkteatern i Göteborg en ny vegetarisk restaurang. Folkbaren ska servera små- och mellanrätter från Europa ihop med ekologiska drycker.
Nordin König Jerlmyr PG Nilsson

”Man visar inte vår näring respekt”

Matmoms. – För industrin pratar man om vikten av långsiktiga spelregler, men för en så viktig näring som vår kan man tydligen ändra förutsättningarna vid varje val.
Det säger krögaren PG Nilsson, som jämför med livsmedelshandeln och kallar höjd moms på restaurangmat för en straffskatt.
Christoph Vitzthum pressbild

Fazer skär ner i Finland

Tuff konkurrens. Fazer behöver minska antalet anställda i Finland. Bolaget har inlett förhandlingar om att säga upp ett 60-tal tjänstemän. En orsak är minskad efterfrågan av personalrestauranger.
Leif Mannerström 476

Mannerström: ”De vet inte ett skit”

Moms på restaurangmat. Nu ryter Leif Mannerström till gällande momsen på restaurangmat.
– De bra krogarna kommer att sopas under mattan
Jernhusen Malmö central pressbild

Kraftig hyreshöjning får Johan P att lämna

Hyreschock. Klassiska krogen Johan P i Malmö lämnar centralstationen. Detta efter att fastighetsägaren Jernhusen ville höja hyran med 40 procent, skriver Sydsvenskan.
Carl Jan Granqvist food truck 476

Här antar Carl Jan street food-utmaningen

Finsmakare. Carl Jan Granqvist hade inte satt sin fot nära en food truck. Förrän nu.
– Det här var ju riktigt gott, säger han om sin pulled pork-macka.
Ewa Beit

Krögare drabbade av översvämningar

Stora skador. Sommarens stora skyfall har slagit hårt mot restauranger, framför allt i Stockholm. Två som drabbats är Ewa Beit och Pontus Frithiof. Bägges lokaler svämmades över i början av augusti – och i fredags var det dags igen.
Uteservering gasolvärme

Kommunen ville ha krogliv – glömde alkohollagen

Har byggt om för miljoner. Örebro kommun har planerat och byggt på Järntorget med planen att skapa folkliv där. En viktig pusselbit var att få dit uteserveringar. Men kommunen missade att alkohollagen säger nej till uteserveringar på torget, skriver Nerikes Allehanda.
Kunskapsproven
Fredrik Eriksson pressbild

Myndigheten försvarar tolkningen

Tillstånd. Den som söker ett ytterligare serveringstillstånd kan slippa skriva kunskapsprovet. Men bara om den nya krogen öppnas i samma bolag. Öppnar man i ett dotterbolag måste man skriva, det har Folkhälsomyndigheten bestämt. Men det står det inget om i lagen.
Michaela Sarfati

Hon ska jobba på The Fat Duck

Stjärnkarriär. Om två veckor åker Michaela Sarfati till England för servisjobb på The Fat Duck. Och ett halvår senare följer hon med när den trestjärniga restaurangen öppnar en popup på andra sidan jorden.
Junibacken pressbild 476

Rekord för Junibacken

All time high. Junibacken har haft en rekordstark sommar. I juni ökade antalet besökare med 20 procent jämfört med förra året.
Ylva Johansson pressbild

Socialdemokraterna vill skärpa turordningsreglerna

Mer att förhandla om med (MP). Socialdemokraterna vill slopa småföretags rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar, rapporterar Sveriges Radio.
Botlr 476

Hotellroboten som levererar rumsservice

Teknik. På ett hotell i Kalifornien levereras gästernas room service av en robot. Botlr, som den heter, tar emot dricks i form av tweets och åker hiss själv. Se film på hur roboten arbetar.
Beatrice Ask Lars Isacson

Justitieministern campar och kampanjar

Camping. Justitieminister Beatrice Ask för sin valkampanj från olika campingplatser, i en rosa husvagn. Igår höll hon en pressträff på Lisebergsbyn i Göteborg om campingars betydelse för ungdomars möjlighet att få jobb.
Thomas Brühl

”Förläng säsongen med tyskar”

Betalar gärna för kvalitet. Tyskar förskjuter alltmer sin utlandssemester mot augusti och in i september. Visit Sweden ser det som en möjlighet för svenska företag att förlänga sin säsong.
Sprit 476

Dålig nykterhetskontroll i Oskarshamn

Kontroll. Svaga siffror för Oskarshamn när länsstyrelsen i Kalmar undersöker hur länets krogar sköter sig i projektet Arbetet med Ansvarsfull Alkoholservering.
Per Åhrlin pressbild

LRF startar kedja med svensk mat

Serverar landskapsmackor. LRF spinner vidare på trenden att konsumenterna bryr sig allt mer om varifrån maten kommer. Nu öppnar man kafékedjan By:fiket med fokus på svenska råvaror.
Thomas Dahlstedt 476

Modis nya ägare: "Vi ska dubbla omsättningen"

Contract catering. Thomas Dalhstedt är ny ägare i Modis. Nu avslöjar han sina planer på att växa ordentligt de närmsta åren.
Fredrik Eriksson pressbild

24 år som krögare räcker inte för tillstånd

Bolagsstruktur avgör. Fredrik Eriksson har drivit krog med serveringstillstånd i 24 år, prickfritt. Ändå måste han skriva kunskapsprovet igen nu när han ska öppna nytt i Solna.
– Annie Lööf säger ju att det ska vara lätt att driva företag, men det här blir inte lätt, säger Fredrik Eriksson.
Björn Arnek pressbild

”Momsen har gett 7500 jobb – hittills”

Långsiktig reform. Momssänkningen fortsätter att leverera. En bit in i 2014 har reformen givit 7 500 jobb enligt en rapport från Visita. Med den effekten faller kostnaden per jobb till 400 000 kronor.

Brandbomber mot krogbåt i Göteborg

Misstänkt mordbrand. Två molotovcocktails kastades i natt in på krogbåten Rio-Rio i Göteborg. Räddningstjänsten kunde släcka branden ganska snabbt.
Vin 476

Vinbar öppnar i Hornstull

Nytt. Det fortsätter att dyka upp nya ställen i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Nu står det klart att en vinbar öppnar i området under september, skriver whiteguide.se.
Google glass 476

Hotell erbjuder gästerna Google Glass

Teknik. Abadia Retuerta Ledomaine ska kombinera historia med den senaste tekniken. Den spanska vingården från 1100-talet blir först i Europa med att erbjuda Google Glass till sina gäster.
Vapiano 476

900 kvm Vapiano i Mall of Scandinavia

Jättebygge. Vapiano satsar stort på Mall of Scandinavia. Utöver 900 kvadratmeter restaurang på insidan skapar man också en stor terrass som vetter mot Friends Arena.
Skogsbranden
Fredrik Lindelöf

Livet efter #maxgate

Inget skitjobb. Två meningar i vd:n Richard Bergfors månadsbrev blev startskottet på ett mediedrev och hot om bojkott av Max Hamburgerrestauranger.
Nu har det gått ett halvår sedan stormen. Hur påverkades varumärket? Och vad säger de anställda på Max om att deras arbete målades upp som ett skitjobb?
Moms 476

Svenska folket: Nej till momshöjning

Moms på restaurangmat. I en Sifo-undersökning har 1 000 personer svarat på hur de ställer sig till en höjning av momsen på restaurangmat. Majoriteten sågar förslaget.
Annie Lööf Pressbild 476

”Hoppas Thorwaldsson lyckas övertyga Löfven”

Kommentar. LO-medlemmarna vill inte se en höjning av momsen på restaurangmat, enligt en Sifo-undersökning. Nu hoppas näringsminister Annie Lööf att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson kan övertyga Stefan Löfven.
Hans Palmgren 187

Krögaren visar vad nya villkor kostar

Tydliggör för gästerna. Golfkrogen Isaberg har röda priser på menyn. Men det är inga reapriser, utan siffrorna visar i stället vad rätterna skulle kosta om momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifterna höjs – 15 procent mer än i dag.

Momskarusellen

Så har politikerna svängt om momsen

Momskarusellen. Året är 2010 och det är bara några veckor kvar till valet. Båda regeringsalternativen har lovat att halvera momsen på restaurangmat.
Fyra år senare är branschens största fråga återigen i hetluften – som så många gånger förr.
Nu berättar Besöksliv om när även Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet var för en sänkt moms på restaurangmat. 

Tommy Myllymäki

Myllymäkis kamp för att bli bäst i världen

Sommarläsning. Segern i EM på hemmaplan den 8 maj var bara ett steg på vägen. Det är först när Tommy Myllymäki står överst på pallen i VM i Lyon 2015 som han är nöjd. Vägen dit är en resa fylld av kritik från provsmakare,
vredesutbrott och månader i ett provkök utan fönster. Besöksliv har följt Tommy Myllymäki sedan i höstas.

Martin Creydt pressbild

Scandic vann viktigt hyresmål

Besittningsskyddet kunde ha försvagats. 2010 sa Folkets Hus i Sundsvall upp Scandic och tog över driften av hotellet. Nu har hovrätten slagit fast att det var fel. Om domen står sig kan Scandic begära över 100 miljoner kronor i skadestånd, men den summan underkänner Folkets Hus helt.

Meny Isaberg

Detta är momsens effekter

Debatt i sociala medier. Golfkrogen Isaberg visar på menyn vad dubbelstöten skulle kosta varje rätt. När Besöksliv skrev om det startade en debatt i sociala medier vilka effekter momssänkningen haft. Nu visar vi hur många jobb den givit, hur mycket priserna sjunkit och hur krögarnas lönsamhet förändrats.