De fixar käket på nya bryggeriet

Tobias Nordahl och Billy White 476 Foto: Linus Hallgren

Tobias Nordahl och Billy White.

I dag invigdes Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.
I restaurangen huserar Tobias Nordahl och Billy White – och fokus kretsar givetvis kring öl.
– Det är ett fantastiskt projekt, säger Billy White.

Självaste landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) var på plats för att inviga Nya Carnegiebryggeriet, beläget i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Bryggeriet ligger i de k-märkta lokaler som Lumafabriken huserade i tidigare. I anslutning kommer Restaurang Nya Carnegiebryggeriet att servera mat som fokuserar på samspel med ölen.Artikeln fortsätter under annonsen

Tobias Nordahl är ny restaurangchef och Billy White blir kökschef. De kommer närmast från Mathias Dahlgrens Matbaren respektive Fäviken.

– Restaurang Nya Carnegiebryggeriet är ett fantastiskt projekt. Det som inspirerade mig mest var det första mötet med bryggarna. Deras hantverkskunnande och entusiasm smittade verkligen av sig. Restaurangen har en inbjudande atmosfär där alla är välkomna, från ölentusiasten till paret som har ordnat barnvakt för kvällen. Närheten till egenproducerad hantverksöl ger restaurangen en extra krydda, säger Billy White i ett pressmeddelande.

I restaurangen kommer inget vin serveras, utan fokus kommer helt och hållet ligga på ölet.

Bryggeriet, som ägs av Carlsberg, Brooklyn Brewery och privata finansiärer, kommer att fokusera på småskalig kvalitetsöl. Till en början finns fem olika öl som kommer säljas på fat och flaska till de närmsta Systembolagen och till utvalda restauranger och barer i Sverige och internationellt.

Artiklar inom samma ämne

  • Här är nya hipsterölet – bryggt på riktigt guld

    Exklusiva droppar. I vinter kan den som vill dricka öl med riktigt guld i – enbart i Hornstull. Det blir kanske inte mer ”hipster” än så.

  • Björn Falkeström är Årets ölperson 2014

    Årets ölperson. Grundaren av Oppigårds bryggeri, Björn Falkeström, är Årets ölperson 2014. Nu bygger han ett nytt bryggeri.

  • Martin & Servera köper Galatea

    Breddar portföljen. Martin & Servera köper öl- och spritimportören Galatea Spirits. Affären ger grossisten en bredare portfölj av bland annat specialöl, men även att man kan erbjuda vinproducenter distribution till restaurangmarknaden.

Från startsidan
Fazer Culinary Team VM 2014 476 Foto: Petra Whitehead

Fazer Culinary Team tog VM-guld i storkök

Tävling. Sverige fick stå högst upp på prispallen i klassen storkök på VM i Luxemburg.
– Nu har vi åter igen visat att Sveriges kockar håller världsklass även i storkök, säger Kurt Weid, coach för laget Fazer Culinary Team.

VM-silver för svenska kocklandslaget

Tävling. Sverige tog guld i båda tävlingsmomenten – men nådde inte riktigt hela vägen fram till totalsegern. På torsdagen tilldelades Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget silvermedaljen i kocklandslags-VM i Luxemburg.

Annons
Hemsö Fästning 476

Hemsö fästning får ny restaurang

Förädlad barack. Tidigare var Hemsö fästning en hemlig försvarsanläggning. Nu är det ett populärt besöksmål – och från och med i sommar byts den gamla restaurangen ut mot en ny.
Grand Hotel Saltsjöbaden

”Kommunen är överdrivet nitisk”

Alkoholtillsyn. Grand Hotel i Saltsjöbaden, Stockholm, är i tvist med Nacka kommun om serveringstillståndet. Men alkoholservering fortsätter som vanligt till dess att dom fastslås. 
Marco Baudone 476

Baudone öppnar eget i Gamla Stan

Öppet hela dagen. Le Rouge-delägaren och kocken Marco Baudone öppnar eget. I december slår portarna upp för bistron Kornhamnstorg 53 på adressen i Stockholm med samma namn.
Shutterstock Göteborg

Trendspaning bakom västsvensk turismökning

Västsvensk optimism. Västsvenska turistföretag ökade sin omsättning i sommar, vilket lett till framtidsoptimism. Det visar en undersökning gjord av Västsvenska Turistrådet.– En kombination av trendspaning och marknadsföring har gett resultat, säger Fredrik Lindén, företagets vd. 
Pizza Hut

Pizza Hut-insamling gav 600 000 kronor

Välgörenhet. Närmare 600 000 kronor bidrar Pizza Huts gäster, leverantörer och kedjan själv med i en insamling för att mildra hungersnöden i världen.
Frösö Park Hotel 476

Frösö Park blir Quality Hotel & Resort

Skrivit franchiseavtal. I vår öppnar Frös Park Hotel utanför Östersund. Nu har hotellet skrivit ett franchiseavtal med Quality Hotels.
Visby ruin ss 476

Längre öppet gav minskat gatuvåld

Oväntat resultat. Politikerna befarade ökat våld när krögarna i Visby hade öppet en timme längre nattetid. Det blev tvärtom.
Scandic Hotel Luleå 476

Har byggt om för 50 miljoner i Luleå

Rustar upp. Satsningen är en del av Scandics riksomfattande modernisering. Men på grund av konkurrenssituationen i Luleå har man satsat lite extra, rapporterar Affärerinorr.se.
Skandinvaien 476

Norra Norden knyts ihop med flyglinje

Nytt flyg. I januari öppnar den nya flyglinjen Arctic Airlink som går mellan Uleåborg, Luleå och Tromsø. Visitas vd Eva Östling gläds för Luleås skull.
Musikhjälpen-rummet

Hotellnatt för musikhjälpen

Musikhjälpen. Bo på Clarion Hotel Gillet i Uppsala för valfri summa. Pengarna går till musikhjälpen och kampen mot hiv. 
Jokkmokk 476

Vapentesterna i Jokkmokk ställs in

Tvisten löst. Besöksnäringen i Jokkmokk rasade mot de utökade vapenproverna. Nu backar försvaret – och proverna skjuts på framtiden.
– De inser att det behövs samråd med besöksnäringen också, säger Per-Olof Lindroth, ordförande för Destination Jokkmokk.
Älg 476

Älgparker går tungt – flera tvingas stänga

Överetablering. Många älgparker har svårt att få affärerna att gå ihop. Det flaggar organisationen Sveriges älgparker nu för.
Gällnö Vandrarhem

Här finns Sveriges bästa vandrarhem

Utmärkelser. Årets vandrarhem är STF Gällnö i Stockholms Skärgård. Gästerna har också röstat fram STF Saltoluokta, Lappland som bästa fjällstation 2014.
Juniorlandslaget 476

Guldstart för de svenska lagen

Tävling. De svenska lagen har fått en smakstart på VM i Luxemburg. Både Kocklandslaget och Juniorlandslaget tog guld i kalla bord. Nu väntar huvudnumret, middagen.
best western

Sammanslagning ska stärka hotellkedja

Ny enhet. Hotellkedjan Best Westerns skandinaviska länder går samman och bildar Best Western Scandinavia.
Guiters museum 476

Elgitarrernas paradis

Umeå. Tvillingarna Samuel och Michael Åhdén från västerbottniska Vännäsby har samlat el-gitarrer i fyra decennier.
Sedan februari kan alla besökare se den unika samlingen i Guitars – The Museum i Umeå.
Nu är museet ett besöksmål för både turister och ortsbor.
Högakustenbron 476

Landstinget ersätter Visit Västernorrland

Byte. Visit Västernorrland är snart historia. Landstinget Västernorrland tar över turismfrågorna.
Flygplan colourbox

Swedavia får rätt om Arlandaflygningar

Dom. Swedavia överklagade domen som förbjöd raka inflygningar till Arlandas bana tre. Nu får de rätt av Mark- och miljööverdomstolen, skriver Expressen.
Kocklandslaget 476

Landslaget lånar Instagram under VM

Instagram. Nu lånar Besöksliv ut sitt Instagramkonto på nytt. Den här gången får vi följa Kocklandslaget och Juniorkocklandslagets resa under VM i Luxemburg som avgörs 22-26 november.
– Vi ska försöka fånga roliga händelser, kockarna in action och hur våra bord ser ut, säger Anders Löfvenborg, projektledare för Kocklandslaget.
Husbil camping

Stensö camping vräks - kan överklaga till HD

Blir avhysta. Stensö camping och fritid AB tvingas bort från marken utanför Kalmar. Stensökrogen påverkas inte av domslutet som troligen överklagas till Högsta domstolen.
Therese Guovelin pressbild

HRF-bas ordförande i EU-fack

Therese Guovelin är nyvald ordförande i HRF. Nu får hon också samma position i EFFAT.
River C Hotell 476

River C Hotell i Karlstad väljer First

Ansluter. Hotellet, som slog upp portarna 2013, blir First Hotels 34:e hotell i Sverige.
– Vi tycker att våra varumärken harmonierar och står för samma sak. En snyggt paketerad och innovativt produkt, säger hotelldirektören Hanna Åkerstedt.
Ledare Johan Såthe
Ledare. Så vad är då problemet? Att framtidens arbetskraft inte kommer att räcka till alla sektorer i samhället på sikt. Och att den framtiden inte ligger alltför långt bort. Därför måste besöksnäringen agera nu för att tillsammans med samhället hitta lösningar som gör att besöksnäringen kan fortsätta växa och skapa jobb.
Omslag novdec 2014 476

Nytt nummer av Besöksliv

Nytt nummer. Utbildning och kompetensförsörjning är en enormt viktig fråga för besöksnäringen.
Därför har vi nu gjort det första av två stora utbildningsspecial i det senaste numret av Besöksliv.
Per Nordlind

Bistro Jarl-krögare dubbad till riddare

Utmärkelse. Per Nordlings Bistro Jarl är numera ambassad för franska delikatessen Quenelles de Brochet avec sauce Nantua. Själv kan han titulera sig Riddare av Brödraskapet för samma gourmetmaträtt.
pizzabagare 476

Pizzabagare i bojkott mot Onlinepizza

Protest. I Borlänge har sju pizzabagare avslutat samarbetet med Onlinepizza. Nivån på nätföretagets provision är alldeles för hög anser företagarna.
Visby ruin ss 476

Gotlandsbåtens start uppskjuten igen

Senareläggs. Gotlandsbåten kommer inte att trafikera linjen Västervik – Visby nästa sommar. Istället siktar man nu på att komma igång med verksamheten till sommaren 2016.
Brasserie Lipp och Glow

Hotellkoncern växer - utökar med anrik krog

"Krogtrio". ESS Hotell är numera delägare i Brasserie Lipp, The Rose & Crown och Glow på Avenyn i Göteborg.
Clarion Talangjakt Malmö 476

3 000 sökte i Clarions talangjakt

Populärt. Rekryteringen till Clarion Hotel & Congress Malmö Live är rekordpopulär. När talangjakten hölls i Malmö var det över 3 000 sökande på plats.
Lunch mat 476

Skatteverket får backa om lunchkuponger

Dom. Tidigare har Skatteverket påfört en kontrollavgift för inlösta lunchkuponger som inte registrerats som köp.
Nu får Visita rätt mot myndigheten i Högsta förvaltningsdomstolen, och varje kupong måste nu inte registreras två gånger.
Stefan Falcone Citykonferensen

Citykonferensen i Stockholm Svanenmärkt

Miljömärkning. Som första dagkonferensanläggning i Stockholm har Citykonferensen Svanenmärkts.
– Nu är vi äntligen i mål. Det är ett arbete som pågått i 3-4 år, säger anläggningschef Stefan Falcone.
Ölglas

Klart för extraöppet på Borlänges krogar

Till 03. Kommunfullmäktige i Borlänge säger ja till förlängd alkoholservering på krogarna under skid-VM i Falun.
– Egentligen vill vi vara restriktiva. Men det gäller två veckor och vi vill visa upp Borlänge från en positiv sida, säger kommunalrådet Elina Brodén (MP).
Jokkmokk 476

Bråk om vapentester utanför Jokkmokk

Överklarar. Besöksnäringen som verkar i naturen kring Jokkmokk kan inte ta emot bokningar under fem månader. Anledningen: Försvarets Materielverk ska provskjuta vapen i området. Nu överklagar Destination Jokkmokk beslutet.
Åregården 476

Åregården såld: ”Allting har sin tid”

Ägarbyte. Hotel Diplomat säljer anrika Åregården. Familjen Malmström hade ägt verksamheten i över 40 år.
– Allting har sin tid, säger Sune Malmström Sr.
Ny Gustav Trägårdh 476

Vann Kockkamp – och gör patientmat

Dubbla roller. Gustav Trägårdh vann tv-programmet Kockarnas Kamp på måndagskvällen.
– Jag gick in i det med bra självkänsla och inställningen att man gör så gott man kan, säger han till Expressen.
Kina och Sverige flaggor 476

Kinesiskt resande till Sverige ökar

Ökar. Sedan 2008 har antalet kineser som reser till Sverige ökat med 70 procent. Det gör Kina till en av Sveriges snabbaste utlandsmarknader, enligt en analys från VisitSweden.
Gamla Linköping

Turistbyrå vill flytta Gamla Linköping

Förslag. Visit Linköping anser att Gamla Linköping bör flyttas ner till Stångån/Kinda Kanal.
Stortorget i Malmö

Sverige mest attraktivt i Norden

Populärt. Sverige är världens tionde mest attraktiva turistdestination – och den främsta i Norden. Allt enligt National Brands Index nya ranking.
Niclas Möller, Vd Harrys 476

Harrys vill bli dubbelt så stora

Nysatsning. Harrys har putsat på både inredning och meny och kommit ut på andra sidan som både fräschare och nyttigare. Målet är att dubbla antalet restauranger till hundra. Överst på nyetableringslistan över städer ligger Stockholm.
Hotellkorridor 476

Sexköp avslöjades – vandrarhem tipsade

Brott. Polisen i Luleås utbildning av hotellpersonal för att stoppa prostitution ger frukt. I veckan kunde ett pågående sexköp avslöjas – tack vare tips från ett vandrarhem.
Jonas Nordéns stipendium 2014 476

Hon får Jonas Nordén-stipendiet

Utmärkelse. Varje år delas ett stipendium ut från Jonas Nordéns minnesfond. I år går det till Cecilia Björklund, hotellstuderande vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
Hotel Continental Ystad 476

Wallander ger Ystad PR för 200 miljoner

Gratis reklam. De brittiska filmerna om Kurt Wallander innebär gratis reklam för Ystad. Enligt en internationell undersökning uppgår värdet till över 200 miljoner kronor för den skånska staden.
Bröderna Bergforspressbild 476

Bergfors Norrlands främsta entreprenörer

Tävling. Max Hamburgarrestauranger sträcker sig numera från Norrbotten till Dubai. Det är en av anledningarna till att bröderna Richard och Christoffer Bergfors nu utsetts till Norrlands främsta entreprenörer.

Skidanläggning åtalas för dödsolycka

Unikt åtal. För första gången har åtal väckts mot en skidanläggning för bristande säkerhet i samband med en lavinolycka. Åklagaren yrkar på 1,8 miljoner kronor i böter.
Guld-öl 476

Här är nya hipsterölet – bryggt på riktigt guld

Exklusiva droppar. I vinter kan den som vill dricka öl med riktigt guld i – enbart i Hornstull. Det blir kanske inte mer ”hipster” än så.
Annelie Telford

Kan bli Stockholms mest företagsamma

Entreprenör. Debaser-profilen Annelie Telford är het kandidat till utmärkelsen ”Stockholms mest företagsamma människa 2014”.
– Jag verkar i en bransch där det är väldigt roligt att bygga och utveckla, säger hon.
Stefan Karlsson pressbild

Stefan Karlsson köper loss Hallstaberget

Köper loss. Över 50 miljoner kronor. Så mycket är affären mellan Stefan Karlssons Lappland Holding AB och Sollefteå kommun värd, när Hotell Hallstaberget nu köps loss.
Öldrickare

Första ölmässan för mikrobryggerier

Premiär. Tidningen Nöjesguiden lanserar Sveriges första ölmässa med fokus på mikrobryggerier. Sista helgen i januari är det dags.
Filip Fastén Pressbild 476

Här är finalisterna i Årets kock

Två kvinnor. På måndagen avgjordes Sista Chansen i Årets Kock.
Saori Ichihara, Emma Erlandsson, Thomas Sjögren och Daniel Engellau är de fyra som knep de sista platserna till finalen.
Louise von Bahr Rogstedt

Frisören som blev hovmästare

Karriärbyte. I en tid då kock och servitör är två av landets största bristyrken är 22-åriga Louise von Bahr Rogstedt arbetsgivarnas dröm.
– Jag vet att jag är i rätt bransch för resten av livet, säger Louise, som är hovmästare på Gripsholms Värdshus i Mariefred.
Cuckoo´s Nest

Europas bästa hotellbar i Göteborg

Utmärkelse. Cuckoo’s Nest är Europas bästa hotellbar. Restaurangen tog hem förstapriset i den årliga tävlingen European Hospitality Awards.
Per Persson

Kongressanläggning planeras i Lund

Byggplaner. Lunds kommun planerar att bygga en kongressanläggning vid centralstationen. Den väntas stå klar år 2020.
Therese Guovelin pressbild

"Oroad över stort rekryteringsbehov"

Ny ordförande. Therese Guovelin kommer att leda HRF in i 100-årsjubileet 2018.
– Det finns en stor brist på utbildade och jag känner oro över det stora rekryteringsbehovet, säger hon till Besöksliv.
McDonalds Ryssland 476

40 nya McDonalds öppnar i Sibirien

Internationellt. I dag finns det två. Men snart öppnar ytterligare 40 McDonalds-restauranger i Sibirien.
Pinchos app-restaurang

App-restaurang till Örebro

"Mobil restaurang". Bord, mat och dryck – allt beställs via mobilen. I februari öppnar app-restaurangen Pinchos i Örebro.
Anne Robertsson

Nytt hotell i Jönköping

Nyetablering. För första gången på 28 år har ett nytt hotell öppnats i centrala Jönköping. Vox Hotel – med 143 rum varav 14 sviter – har slagit upp portarna.
Therese Guovelin pressbild

Guovelin utsedd till ny HRF-ordförande

HRF:s kongress. Therese Guovelin efterträder Ella Niia som ordförande i Hotell- och Restaurangfacket.
Eva Östling på topplista

Eva Östling bland landets mäktigaste

Rankning. Visitas vd Eva Östling är en av Sveriges mäktigaste personer.
Det slår nyhetsmagasinet Fokus fast i sin årliga rankning.
– Det känns jätteroligt, vi har lyckats sätta våra kärnfrågor på dagordningen och det gynnar givetvis våra medlemmar, säger hon.
Göran Andersson

Han utmanar Hotellsverige

Insamling. Thanda Group ger 10 kronor per sålt rum under november till kampen mot Ebola. Nu utmanar koncernen andra hotell att skänka pengar.
Nicke Borg

Bokningsmissen - förväxlade artister

Borgen blev Borg. Restaurang Cornelis i Grythyttan bokade in Nicke Borg i stället för Nick Borgen till sin räkfrossa.
– Vad fan säger du nu? Vad är det vi har köpt för någonting? Det är ju en totalmiss i så fall. Det måste jag kolla upp, säger bokningsansvarige Mats Runkvist till Nerikes Allehanda.
Johan Lundström, Andreas Hedlund och Jenny Härstam Hedlund

Restaurangprofiler öppnar ny krog

Nyöppnar. I juni öppnar lunchkrogen Villa Wera i Solna Strand. Andreas Hedlund, Johan Lundström och Jenny Härstam Hedlund håller i trådarna.
Thomas Brühl

Ökning av utländska övernattningar

Turism. Plus 7 procent januari–september. Antalet övernattningar från andra länder ökar jämfört med samma period i fjol.
Roshan Malalatunga

Scandic expanderar i Linköping

Växer. 52 nya hotellrum, konferensanläggning samt terrass. Scandic Frimurarhotellet byggs ut i Linköping.
– Linköping är en viktig destination för Scandic och vi vill vara med och leda utvecklingen inom besöksnäring, säger Roshan Malalatunga, hotelldirektör.

Nya hotellplaner i Malmö

Byggplaner. Nordeas kontor på Södergatan i Malmö kan bli hotell. En bygglovsansökan för hotell, med tillhörande brand- och energiutredning, är inlämnad till stadsbyggnadskontoret i Malmö.
Bricklunch

Personalrestaurangerna lyfte i september

Restaurangindex. Restaurangbranschens försäljning ökade kraftigt i september, plus 5 procent jämfört med september i fjol. Personalrestaurangerna, som under lång haft minskande omsättning, ökade mest av alla segment.
Stefan Löfven Oskar Sherratt

Fler praktikplatser ödesfråga för branschen

Utbildning. Besöksnäringen är i allra högsta grad en framtidsbransch. Det sa Stefan Löfven när han idag besökte Stockholms Hotell- & Restaurangskola. Han lyfte betydelsen av ett nära samarbete mellan skola och bransch, men höll inte med lärare som tycker att det är ett misstag att kräva högskolebehörighet för alla.
Annika R Malmberg

Färgglad personal ger bästa servicen

Rekrytering. Är servisen mest blå eller gul? Och är receptionen mer röd än grön? Oavsett vilket så får det betydelse för vilken service ni kommer ge era gäster. ”Framgångsexperten" Annika R Malmberg lär dig se vilka personligheter dina anställda har, och hur du ska tänka för att rekrytera rätt personlighetstyp till rätt position.
Storhogna M

Aktivitetshus ska lyfta Storhogna

Miljonsatsning. Storhogna Fjällby i Vemdalen expanderar med ett aktivitetshus – Storhogna M som ska öppna till sportlovet. Med restaurang, bio, bowling och annat vill man på sikt skapa en bykärna för Storhogna och Klövsjö.
Brand kök fläkt

Riche utrymt efter brand

Ingen person skadad. Restaurang Riche i Stockholm fick utrymmas igår, efter en mindre brand i köket.
Momsen blir kvar på 12 procent

Maud Olofsson

Nu höjer regeringen arbetsgivaravgifterna

Dubbelstöt blev enkelstöt. Finansdepartementet föreslår att arbetsgivaravgifterna för unga slopas i två steg under nästa år. Tanken är att det ska ingå i budgetpropositionen. Dessutom vill man trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor.

Sweden Rock pressbild

”Max två öl åt gången på Sweden Rock”

Hårdrock och öl. Serveringsupplägget borde ändras och kontrollerna bli hårdare på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Norje, Blekinge. Anledningen är bland annat att alkoholkonsumtionen på festivalen är svår att överblicka, skriver BLT/Sydöstran.

Pelle Lydmar

Grand köper resten av Lydmar Hotel

Maruska blir vd. Grand Group, där Grand Hôtel Stockholm är en del, köper resten av Lydmar Hotel av grundaren Pelle Lydmar.

PG Nilsson 187

Luzette ska locka med matsal och butik

Tjat gav PG ny krog. Idag öppnar Luzette på Stockholms central, PG Nilssons och Svenska Brasseriers senaste tillskott. Kombinationen matsal, kafé och butik med färdigrätter ska locka resenärer, hotellgäster och kontorsfolket.