Annons

De ska höja besöksnäringens röst

NYHETER. En av de viktigaste uppgifterna för besöksnäringens branschorganisation Visita är att driva opinion. Nu förstärks kommunikationsavdelningen med två nyckelpersoner.
Annons

Nu står det klart att Carl Johan Swanson blir ny kommunikationschef på Visita medan Tobias Bestelid är ny presschef.

Carl Johan Swanson lämnar sin roll som ansvarig för public affairs på Telia. Tidigare har han bland annat arbetat som senior konsult på Prime och varit presschef på Moderaterna.

Grattis! Vad ser du som din viktigaste uppgift?

– Det är en spännande bransch som växer så det knakar och Visita som organisation imponerar i den roll som de tagit i samhällsdebatten. Det arbetet vill jag vara med och utveckla. Med rätt förutsättningar kan Visitas medlemsföretag till exempel spela en ännu större roll i att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden.

Du har erfarenheter från såväl pr som politik. Hur kan dina erfarenheter bidra till Visita?

– I mångt och mycket har hela mitt yrkesliv bestått av politik, samhällsfrågor och kommunikation av desamma. Jag hoppas att jag lärt mig mycket under åren som Visitas medlemmar kan dra nytta av.

När trivs du bäst på jobbet?

När det händer mycket och jag roliga och kompetenta kollegor att jobba med – då blir jag som mest kreativ.

Hur är du som ledare?

– Jag hoppas att jag är en ledare som får andra att växa.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få arbeta ännu tydligare än idag med samhällsfrågor. Visita är ju ingen partipolitisk organisation, men en politisk. Att får driva opinionsbildning om den här viktiga näringen ser jag fram emot.

Visitas nya presschef Tobias Bestelid kommer från tidningen Vagabond, där han varit i femton år – senast i rollen som chefredaktör. Han har även arbetat militärt, som chef över Försvarsmaktens psykologiska operationer i Afghanistan.

Grattis! Varför ville du ha det här jobbet?

– Tack! Den svenska besöksnäringen har jag alltid tyckt är väldigt spännande och ämnet tangerar det som jag jobbat med på Vagabond. Besöksnäringen växer så det knakar och rymmer många viktiga frågor, till exempel hur man skapar arbetstillfällen och ökar integrationen i Sverige. Det ska bli kul att få arbeta med politiskt viktiga frågor. 

Hur kan dina erfarenheter bidra till Visita?

– Jag har förstås god förståelse för hur journalister fungerar och hur deras arbetssituation ser ut idag. Besöksnäringen är inte heller helt ny för mig så jag tror att jag ihop med Visitas duktiga experter kan paketera de viktiga frågorna på ett kommunikativt bra sätt.

Hur ska du ta dig an uppgiften?

– I början blir det att lära mig de delar av branschen som jag inte kan. Jag har otroligt mycket att lära och det gillar jag. Det är därför man byter jobb.

Vad ser du mest fram emot?

– Att lära känna mina arbetskollegor och sedan börja jobba på riktigt förstås. Ett skäl till att jag tackade ja till jobbet var just uppsättningen av Eva Östling som driven vd, Visitas kompetenta experter och Carl Johan Swanson med sin gedigna politiska bakgrund. Jag är säker på att vi kommer bli ett kanonbra team. 

Båda två tillträder senast 7 juni.