Annons

De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

zoom Glada vinnare. Hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, är Årets Unga Branschstjärnor 2017.
Glada vinnare. Hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, är Årets Unga Branschstjärnor 2017.
NYHETER. Två lyckliga unga stockholmare prisades under måndagen för sina arbetsinsatser inom hotell- och restaurangbranschen. Det blev hotellchefen Alexander Ihre, 28, och bagerichefen Emelie Lindell, 29, som kammade hem priset Årets Unga Branschstjärna.
Annons

–Jag är lycklig idag! Det var hård konkurrens men jag har hela tiden trott på mig själv, säger Alexander Ihre när Besöksliv når honom.

 

För den unga hotellchefen och bagerichefen Emelie Lindell är det här ett kvitto på deras hårda slit. Dessutom vinner de en prissumma om 40 000 kronor vardera som de får använda till kompetensutveckling. Med priset vill grundaren Visita Stockholm höja statusen på jobb inom besöksnäringen och visa vilka karriärmöjligheter som finns.

 

Och Alexander Ihre är ett lysande exempel på detta. Sedan två veckor har han tagit klivet från Nordic Choice traineeprogram för att inta rollen som hotellchef för Quality Hotel Panorama i Göteborg.

 

Träffa Årets Unga Branschstjärnor 2017:

Alexander Ihre, 28.

Jobbtitel: Hotellchef på Quality Hotel Panorama i Göteborg.

CV: Driftansvarig redan som 16-åring på vandrarhem på Möja i Stockholms skärgård. Receptionist och concierge på Nobis Hotel. Marknadsansvarig för Clarion Hotel Stockholm och Arlanda. Senast trainee på Nordic Choice program.

Utbildning: Kandidatexamen från Service Management-programmet i Helsingborg.

Detta gör jag om 5 år: ”Är kvar i branschen och har lärt mig tillräckligt mycket så att jag kan få ännu fler att uppskatta den. Jag hoppas kunna vara en av dem som folk ser upp till, så som jag ser upp till andra kollegor idag”.

Grattis till priset! Hur firade du? Och varför tror du din arbetsplats, Nordic Choice, nominerade dig?

– Igår firade jag med kollegor, vänner och familj och njöt av stunden. Jag hoppas att det är för att jag har gjort ett bra jobb. Under mitt år på Quality Hotel Friends i Solna så var jag där för att utvecklats. Jag ser detta som att jag har gått i rätt i riktning. Och mitt nya jobb i Göteborg visar att jag tagit rätt beslut.

 

Vad är det som gör att du brinner för att jobba med service?

– Jag brinner för att ge folk en wow-upplevelse. Det finns inget bättre ställe att göra det på än ett hotell.

 

Berätta om hur du hamnade i den här yrkesinriktningen.

– Min familj har en gård utanför Strängnäs, Äleby, där de bedriver kurser och konferenser, anordnar jakt och har en restaurang. Jag har växt upp med service, och fortsatt och älska det varje dag.

 

Vad tog du med dig därifrån i din karriär?

– Om man är ett familjeägt företag så är det kanske inte de fysiska förutsättningarna som du har att spela med. Då är det värme och kärlek du kan lyfta fram som en god service. Det är det bästa jag tagit med mig därifrån.

 

Hur tycker du att en bra chef ska vara?

– Vara tydlig och ha högt i tak. Lyhörd för andras åsikter. En person som man kan se upp till och som ser alla individer.

 

Vad ska du göra för prispengarna?

– Pengarna kommer att användas väl i utbildningssyfte. I någon form skulle jag vilja utveckla mitt ledarskap.

 

Emelie Lindell, 29.

Cv: Avdelningschef för både bageri och konditori sedan öppning av Clarion Hotel Arlanda , 2012. Dessförinnan: Konditor Krusenbergs herrgård, konditor på Chokladfabriken, kallskänka på Edsbacka krog (under deras 2-stjärniga period).

Utbildning: Stockholms Hotell- och restaurangskola.

Detta gör jag om 5 år: ”Jag är kvar i branschen och hoppas att jag fortfarande tycker det är lika roligt”.

 

Hur känns det att ha vunnit det här priset?

–Jag har inte riktigt hunnit fatta det än. Jag hade inte förväntat mig att vinna för konkurrensen var stark.

 

Hur kom du på att du ville konditorbranschen från första början?

–Jag har alltid gillat att jobba med mat. Jag har minnen att jag kom hem från skolan och det första jag gjorde vara att ställa mig och baka själv. Mina föräldrar har varit väldigt engagerade med att vi ska vara med och laga i köket. De jobbar med helt andra saker, pappa jobbade som serviceingenjör för labratorieutrustning och mamma är undersköterska. Så tanken var egentligen att jag skulle bli läkare men så kom jag på att jag var rädd för blod!

 

Hur fick du på ditt första konditorjobb?

–Chokladfabriken, där jag hade haft praktik under gymnasiet, hörde av sig och undrade om jag ville komma tillbaka.

 

Din arbetsplats Clarion Hotel Arlanda nominerade dig till Årets Unga Branschstjärna. Varför, tror du?

–Jag vet att de är nöjda med mig. Jag är positiv och drivande och inspirerar de jag har runtomkring mig.

 

Du är chef. Hur jobbar du för att få dina medarbetare att växa i sin yrkesroll?

–När vi planerar upp vad vi ska göra så vill jag att alla ska få lära sig allt. Hos oss turas vi om så att inte en person står med samma saker utan vi delar ansvarsområden.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att det är så roligt. Jag ser det inte bara som mitt jobb utan även min hobby.

 

Vad ska du göra för prissumman?

–Jag vill gå en ledarskapsutbildning och även en kurs om kavlade degar.