Annons

Dubbeljobbande vd med smak för nöjesparker

zoom Magnus Widell, vd på Skara Sommarland och Gröna Lund.
Magnus Widell, vd på Skara Sommarland och Gröna Lund.
SOMMARINTERVJU. Vd för både Gröna Lund och Skara Sommarland. Magnus Widell gillar att kombinera ett dynamiskt nöjesfält och en park med vattenland. Sommaren är såklart hans viktigast säsong på jobbet.
Annons

Magnus Widell började som vd på Gröna Lund 2013. När han tog sig an uppgiften att sköta en av Sveriges största nöjesparker väntade han och hans hustru sitt första barn. Nu är dottern tre år och förutom att vara vd på Gröna Lund är han även tillfällig vd på Skara Sommarland.

I sommar delar han sina arbetstimmar mellan de två nöjesparkerna och spenderar den lediga tiden med dottern.

Vad händer i sommar på Skara sommarland?

 – Utöver att det redan nu är Skandinaviens största vattenpark så har vi till denna säsong ett par nyheter. Årets attraktionsnyhet är Snakepit som är tre banor som slingrar sig om varandra och som kittlar ordentligt i magen. En annan nyhet är att vi byggt nya premiumstugor på vår camping precis intill parken. De har två sovrum med totalt sex bäddar, dusch och toalett, kök, vardagsrum och egen altan.

[LÄS MER: ”Sommarens nya åkattraktioner]

När du får gäster privat i Skara, vad visar du dem?

– Skaraborg är kanske inte världens medelpunkt, men under sommaren förvandlas det till en fantastisk lekplats för både stora och små. Här hittar du ju Skandinaviens största vattenpark, ett sagoslott från 1200-talet, en superspännande fästning, en vindlande kanal och Sveriges bästa äventyrsbad.

Jobbar du mer eller mindre på sommaren?

– Det här året blir min arbetsfördelning nog ganska jämn över året. Annars är arbetsbelastningen högst under vintern, våren och hösten även om jag är mycket på plats även under sommaren så är det våra säsongsanställda som verkligen arbetar hårt under den perioden.

Hur löser du dina dubbla uppgifter rent praktiskt?

– Jag försöker fördela tiden mellan parkerna där jag gör mest nytta just under den tiden. När vi har större evenemang och konserter på Gröna Lund är jag oftast på plats där, och sedan har jag försökt att vara på plats på Sommarland på helger när det varit som mest besökare där. Det går inte att vara hundra procent närvarande när det är 35 mil emellan platserna, men organisationerna är så väl fungerande att mycket är självgående då all planering, rutiner och målsättningar sätts under vintern och våren innan öppning. Sedan har vi bra system som gör att det går att följa det rent affärsmässiga på avstånd, och det underlättar såklart.   

Vad har du för egna arbetsplaner?

– Min förhoppning är att jag ska möta massor av härliga gäster och hinna peppa våra otroligt duktiga medarbetare som jobbar hårt för att skapa bästa och roligaste upplevelserna för våra gäster.

Vad ligger i pipelinen i parkerna?

– Vi ser nu över hur vi ska ta Skara Sommarland vidare med både vattenattraktioner och berg- och dalbanor, men inget är helt klart med vad vi gör inför 2017. Det vi vet är att vi ska fortsätta att investera i parken. Vi ser även över vår camping och vill fortsätta utveckla den med mer boenden och fler aktiviteter. På Gröna Lund sätter vi en ny attraktion som heter Ikaros till 2017. Det är en så kallad Sky Jump-attraktion, alltså ett fritt fall. Det spännande med denna är att när du är vid toppen av attraktionen så vinklas du ut 90 grader mot marken och faller så hela vägen ner. Det är den första i Europa av sitt slag och bland det läskigaste fallen man kan åka.

Vad gjorde du innan du kom till Gröna Lund?

– Jag har jobbat som vd för olika hotell och restaurangverksamheter på olika destinationer, bland annat Seglarhotellet i Sandhamn och Tott Hotel i Åre.

Du har erferanhet av flera roliga arbetsplatser? Finns det någon annans jobb du skulle vilja ha?

– Jag är väldigt nyfiken på hur vissa orädda entreprenörer lyckas att sätta nya bolag och produkter på marknaden. Så att få ta rygg på Elon Musk och Tesla eller Daniel Ek och Spotify m.fl. hade varit spännande och lärorikt. Jag upplever att de är väldigt obegränsade i vad som är möjligt.

Hur ser en perfekt sommardag ut för dig?

– På arbetet är det när vi har massor av bra möten med gäster där alla har haft en kul och givande dag. Utanför arbetet är det när jag får uppleva saker med min dotter och fru, gärna med båt i skärgården.

Skulle du beskriva dig själv som en badkruka eller inte?

– Jag älskar att bada. Det är ren och skär lycka att få arbeta på en plats med fyra miljoner liter vatten.

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Oj den är svår. Jag har många fina sommarminnen från min uppväxt. Dels när jag åkte båt i skärgården och dels mina år på kollo. Och nu får jag uppleva sommaren med min dotter och vara med på hennes upptäcktsfärd genom livet.