Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

Sissie Svärdström. Foto: Pressbild

"Jag tycker mötet med kunderna är fantastiska och ser det som en spännande utmaning att få kunden att trivas", säger Sissie Svärdström.

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdströms plan var att utbilda sig till något inom sjukvården. En middag på restaurang Skeppet i Gävle ställde allt på sin spets. Hon skulle bli servitris. ”Det var nästan som en religiös upplevelse. Nu har jag jobbat som servitris i 45 år”, säger hon.

Det finns servitriser som gör det de ska göra. Och så finns det dem som ser och gör det lilla extra, det som stannar kvar i minnet hos gästen och som gör att gäster återkommer gång på gång.

Ett restaurangbesök förändrade allt

Till den senare kategorin hör Sissie Svärdström, 65 år. Det är 45 år sedan hon förälskade sig i restaurangvärlden. Och kärleken håller i sig.Artikeln fortsätter under annonsen

– Jag minns det så väl. En väninna och jag skulle gå till restaurang Skeppet och äta middag. Jag drabbades starkt, kunde nästan inte äta, jag kände bara att hit ska jag. Jag ska stanna här, säger Sissie och skrattar.

Då var hon 20 år. Redan nästa dag såg hon i lokaltidningen att de sökte en städerska till Grand Hotel, där restaurang Skeppet ligger, och hon sökte direkt.

– Jag tänkte att ”jag ska in i det där huset”. När de konstaterade att jag var för ung för att städa och föreslog att jag skulle ta tjänsten som smörgåsnisse istället nästan skrek jag högt av glädje, minns Sissie.

Älskade tillvaron

Hela hennes liv är, som hon själv säger, ett pärlband av lyckliga tillfälligheter, som hon varit modig nog att greppa. En sådan var när kärleken fick henne att flytta till Hälleforsnäs, och hon tog mod till sig och knatade upp till Harpsund för att söka jobb.

– Herregud, jag fick jobbet! Jag älskade det, gick runt i en klänning som såg ut att vara från 1800-talet, jobbade med familjen Palme, och sedan också för familjen Fälldin, säger Sissie.

Hon älskade tillvaron på Harpsund. Berömda politiker passerade huset i en strid ström, och hon upplevde massor.

– Vid ett tillfälle hade Palme statsbesök från Mocambique. Jag serverade, och hade fisk på uppläggningsfatet som gästerna skulle ta för sig ifrån. Men, gästerna missuppfattade och tog hela fiskar. Efter en liten stund insåg jag att fisken inte skulle räcka på långa vägar, tanken var ju att man skulle ta en liten bit bara. Tack och lov insåg Karin Söder vad som höll på att hända, och räddade situationen.

När kärleken tog slut flyttade Sissie återigen upp till Gävle och till Restaurang Skeppet. Av olika anledningar sökte hon sig vidare till Gimo Herrgård, samma ställe som hon är på än idag.

– Jag älskar det stället, säger hon.

Förverkligade sina drömmar

Men, under årens lopp har Sissie ändå gjort sina avstickare. I bakhuvudet hade hon en dröm om att få servera på Nobelbanketten. Sagt och gjort, hon ringde upp och fick ett svalt, men korrekt mottagande. Tänkte att det inte blev något.

– Men någon morgon senare ringde telefonen. ”God dag, det här är från Blå Hallen”. Jösses. Jag flög upp i givakt, trots att vi bara pratade i telefonen!

Det blev början på en lång affär med Nobelbanketten. I år serverar hon i Blå Hallen för 29:e gången, och det är lika spännande varje gång.

– Första gången höll på att bli min sista. Jag tänkte att man ju måste klä upp sig, och hade mina finaste högklackade skor på mig. Efter bara någon timme brände fötterna som eld! Numera har jag alltid bekväma skor på mig.

Världens bästa yrke

Gimo Herrgård har dock Sissie varit trogen. När hennes make gick i pension bestämde hon sig dock för att byta arbetsplats till Söderfors Herrgård, med samma arbetsgivare.

– Jag har världens bästa yrke. Jag tycker mötet med kunderna är fantastiska och ser det som en spännande utmaning att få kunden att trivas. Och – ju krångligare gäst – desto roligare är det när man lyckas få gästens attityd att vända.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.

Annons
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.