En sommelier med näsa för att utvecklas i sin yrkesroll

Hans Wejnefalk Larsson

På nytt jobb. Sommelieren Hans Wejnefalk Larsson kommer närmast från jobb på vinbar i London. Nu har kan kommit hem till Oaxen i Stockholm.

KARRIÄR. Hans Wejnefalk är ny sommelier på 2-stjärniga Oaxen Krog. Närmast kommer han från en vinbar i London. Så här vill han göra det mesta utav sin nya jobbroll. 

Grattis till nya jobbet. Hur känns det?
–Tack! Jo, det känns riktigt bra. Jag är väldigt exalterad över att få komma igång och jobba. Mycket vin som ska in på listan, haha!

Du har jobbat utomlands en hel del. Varför valde du att komma tillbaka 
till Sverige och jobbet på Oaxen?

–Jag har jobbat i både Sydney och London. Jag åkte till London för att klara kursen Court of Master Sommelier Advanced och utvecklas inom mitt yrke. När Oaxens chefssommelier Fredrik Horn kom i kontakt med mig kände jag att det var dags för en ny utmaning och att jag fått ut allt av det jag ville i London.
 

Att jobba på stjärnkrog, var det något du ville uppnå i din karriär?
–Jag jobbade ett tag på Fredsgatan 12 när det begav sig. Det är min enda stjärnkrogsupplevelse i Sverige. Jag tycker att jag var för ung när jag jobbade där och tog inte vara på upplevelsen ordentligt. Att 
få jobba på en 2-stjärning krog i Sverige var definitivt något jag ville göra någon gång under min karriär. Nu känner jag mig verkligen redo att tackla hela upplevelsen på ett annat sätt. Det ska bli väldigt roligt och 
lärorikt.

Vilka skillnader har du upptäckt med att jobba här och i London?
– Hierarkin är något som är den största skillnaden mellan London och Sverige. Den är nästan religiöst inkörd på restaurang i London och om man bryter den är man ute på väldigt tunn is. Här i Sverige så förekommer de hierarkin men inte alls på samma sätt. Och att jobba restaurang i London är mycket hårdare än att jobba i Sverige. Du pushas mer och tonen är hårdare. Man blir mer hårdhudad. Här i Sverige är klimatet mycket mjukare. Och i London finns fler typer av olika gäster än här hemma.Artikeln fortsätter under annonsen


Kan du dra nytta av de här skillnaderna?
–Absolut. Jag känner mig väldigt förberedd på vad svenska gäster vill ha för service och jag kan trolla fram scenarion med tanke på allt jag lärt mig i London. När det kommer till klimat och tonen så vet jag nu hur jag själv verkligen inte vill ha det på en arbetsplats och försöker få en god och trevlig ton att ligga i fokus. 

Vad hoppas du kunna tillföra Oaxen?
–Jag hoppas kunna bidra med ett idéer som kan leda till att vinprogrammet utvecklas först och främst och jag vill bidra till en varm och härlig atmosfär på Oaxen. Och få in några roliga producenter på listan som är främmande till svenskarna.

Vad har svenska restaurangarbetare i England för rykte? 
–Vi svenskar har ett väldigt bra ryckte i London. Svenskar anses vara bra att anställa för vi pratar bra engelska och har ofta bra kunskap om mat och vin.


Hur ser en drömservice ut för dig?
–Det är en bra fråga! En drömservice för mig är när man får bra kontakt med all sina gäster. Det behöver inte gå perfekt bakom kulisserna. Så länge gästen njuter och tycker allt är frid och fröjd. Att de sedan beställer riktigt bra vin på de är ju alltid ett plus i kanten.

Hur kommer det sig att du valde att bli sommelier från första början?
–Min far jobbar som vinimportör och jag fick följa med honom till olika  vinregioner och blev sedan biten av ”the wine bug”. Jag läste om vin mycket efter det och när jag fyllde 18 fick jag en sommelierutbildning på 
Vinkällaren av mina föräldrar.


Vad dricker du helst i vinter?
–Gammal Bordeaux. Jag är och kommer alltid förbli ett Bordeaux-freak. Jag kan dricka det året om men speciellt nu på vintern när man behöver lite extra uppmuntring på grund av allt mörker.

Hur ser du till att växa i din yrkesroll?

–Jag tycker att utveckling som sommelier är det primära i vår yrkesroll. Jag håller på och förbereder för min examen till att bli Master Sommelier som går av stapeln nästa år. Så nu är det mycket flashcards 
och sena nätter framför Sommguild. Men jag försöker alltid åka på resor och besöka vinområden. Men det är också viktigt att gå på provningar och prova, prova, prova! Just nu är det viktigaste för mig min examen. Man ska aldrig sluta sträva mot utveckling.

Vad har du för tips till yngre i branschen som vill bli sommelierer?
–Lär dig grunderna innan du börjar snacka grand cru och cru classé. Jag skulle vilja se fler unga sommelierer göra Court of Master Sommelier. För jag anser att de är en av de mest relevanta utbildningarna till just sommelieryrket och den har ett bra internationellt. Ju fler som utbildar sig ju bättre kommer nivån på svenska sommelier bli. Så skaffa så mycket kunskap du bara kan och prova mycket vin hela tiden.

Fakta

Hans Wejnefalk Larsson

Cv: Glass Restaurant, Sydney, Fredsgatan 12, Stockholm, Djuret, Stockholm, Brasserie Chavot, London och Sager + Wilde, London.

Utbildning: Sommelierutbildning, Vinkällaren, WSET Level 3, Court of Master Sommelier Advanced.  

Detta gör jag om 5 år: ”Utbildar och hjälper utvecklingen av nya sommelier i Sverige.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.