En sommelier med näsa för att utvecklas i sin yrkesroll

Hans Wejnefalk Larsson

På nytt jobb. Sommelieren Hans Wejnefalk Larsson kommer närmast från jobb på vinbar i London. Nu har kan kommit hem till Oaxen i Stockholm.

KARRIÄR. Hans Wejnefalk är ny sommelier på 2-stjärniga Oaxen Krog. Närmast kommer han från en vinbar i London. Så här vill han göra det mesta utav sin nya jobbroll. 

Grattis till nya jobbet. Hur känns det?
–Tack! Jo, det känns riktigt bra. Jag är väldigt exalterad över att få komma igång och jobba. Mycket vin som ska in på listan, haha!

Du har jobbat utomlands en hel del. Varför valde du att komma tillbaka 
till Sverige och jobbet på Oaxen?

–Jag har jobbat i både Sydney och London. Jag åkte till London för att klara kursen Court of Master Sommelier Advanced och utvecklas inom mitt yrke. När Oaxens chefssommelier Fredrik Horn kom i kontakt med mig kände jag att det var dags för en ny utmaning och att jag fått ut allt av det jag ville i London.
 

Att jobba på stjärnkrog, var det något du ville uppnå i din karriär?
–Jag jobbade ett tag på Fredsgatan 12 när det begav sig. Det är min enda stjärnkrogsupplevelse i Sverige. Jag tycker att jag var för ung när jag jobbade där och tog inte vara på upplevelsen ordentligt. Att 
få jobba på en 2-stjärning krog i Sverige var definitivt något jag ville göra någon gång under min karriär. Nu känner jag mig verkligen redo att tackla hela upplevelsen på ett annat sätt. Det ska bli väldigt roligt och 
lärorikt.

Vilka skillnader har du upptäckt med att jobba här och i London?
– Hierarkin är något som är den största skillnaden mellan London och Sverige. Den är nästan religiöst inkörd på restaurang i London och om man bryter den är man ute på väldigt tunn is. Här i Sverige så förekommer de hierarkin men inte alls på samma sätt. Och att jobba restaurang i London är mycket hårdare än att jobba i Sverige. Du pushas mer och tonen är hårdare. Man blir mer hårdhudad. Här i Sverige är klimatet mycket mjukare. Och i London finns fler typer av olika gäster än här hemma.


Kan du dra nytta av de här skillnaderna?
–Absolut. Jag känner mig väldigt förberedd på vad svenska gäster vill ha för service och jag kan trolla fram scenarion med tanke på allt jag lärt mig i London. När det kommer till klimat och tonen så vet jag nu hur jag själv verkligen inte vill ha det på en arbetsplats och försöker få en god och trevlig ton att ligga i fokus. 

Vad hoppas du kunna tillföra Oaxen?
–Jag hoppas kunna bidra med ett idéer som kan leda till att vinprogrammet utvecklas först och främst och jag vill bidra till en varm och härlig atmosfär på Oaxen. Och få in några roliga producenter på listan som är främmande till svenskarna.

Vad har svenska restaurangarbetare i England för rykte? 
–Vi svenskar har ett väldigt bra ryckte i London. Svenskar anses vara bra att anställa för vi pratar bra engelska och har ofta bra kunskap om mat och vin.


Hur ser en drömservice ut för dig?
–Det är en bra fråga! En drömservice för mig är när man får bra kontakt med all sina gäster. Det behöver inte gå perfekt bakom kulisserna. Så länge gästen njuter och tycker allt är frid och fröjd. Att de sedan beställer riktigt bra vin på de är ju alltid ett plus i kanten.

Hur kommer det sig att du valde att bli sommelier från första början?
–Min far jobbar som vinimportör och jag fick följa med honom till olika  vinregioner och blev sedan biten av ”the wine bug”. Jag läste om vin mycket efter det och när jag fyllde 18 fick jag en sommelierutbildning på 
Vinkällaren av mina föräldrar.


Vad dricker du helst i vinter?
–Gammal Bordeaux. Jag är och kommer alltid förbli ett Bordeaux-freak. Jag kan dricka det året om men speciellt nu på vintern när man behöver lite extra uppmuntring på grund av allt mörker.

Hur ser du till att växa i din yrkesroll?

–Jag tycker att utveckling som sommelier är det primära i vår yrkesroll. Jag håller på och förbereder för min examen till att bli Master Sommelier som går av stapeln nästa år. Så nu är det mycket flashcards 
och sena nätter framför Sommguild. Men jag försöker alltid åka på resor och besöka vinområden. Men det är också viktigt att gå på provningar och prova, prova, prova! Just nu är det viktigaste för mig min examen. Man ska aldrig sluta sträva mot utveckling.

Vad har du för tips till yngre i branschen som vill bli sommelierer?
–Lär dig grunderna innan du börjar snacka grand cru och cru classé. Jag skulle vilja se fler unga sommelierer göra Court of Master Sommelier. För jag anser att de är en av de mest relevanta utbildningarna till just sommelieryrket och den har ett bra internationellt. Ju fler som utbildar sig ju bättre kommer nivån på svenska sommelier bli. Så skaffa så mycket kunskap du bara kan och prova mycket vin hela tiden.

Fakta

Hans Wejnefalk Larsson

Cv: Glass Restaurant, Sydney, Fredsgatan 12, Stockholm, Djuret, Stockholm, Brasserie Chavot, London och Sager + Wilde, London.

Utbildning: Sommelierutbildning, Vinkällaren, WSET Level 3, Court of Master Sommelier Advanced.  

Detta gör jag om 5 år: ”Utbildar och hjälper utvecklingen av nya sommelier i Sverige.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.

Annons
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.