En sommelier med näsa för att utvecklas i sin yrkesroll

Hans Wejnefalk Larsson

På nytt jobb. Sommelieren Hans Wejnefalk Larsson kommer närmast från jobb på vinbar i London. Nu har kan kommit hem till Oaxen i Stockholm.

KARRIÄR. Hans Wejnefalk är ny sommelier på 2-stjärniga Oaxen Krog. Närmast kommer han från en vinbar i London. Så här vill han göra det mesta utav sin nya jobbroll. 

Grattis till nya jobbet. Hur känns det?
–Tack! Jo, det känns riktigt bra. Jag är väldigt exalterad över att få komma igång och jobba. Mycket vin som ska in på listan, haha!

Du har jobbat utomlands en hel del. Varför valde du att komma tillbaka 
till Sverige och jobbet på Oaxen?

–Jag har jobbat i både Sydney och London. Jag åkte till London för att klara kursen Court of Master Sommelier Advanced och utvecklas inom mitt yrke. När Oaxens chefssommelier Fredrik Horn kom i kontakt med mig kände jag att det var dags för en ny utmaning och att jag fått ut allt av det jag ville i London.
 

Att jobba på stjärnkrog, var det något du ville uppnå i din karriär?
–Jag jobbade ett tag på Fredsgatan 12 när det begav sig. Det är min enda stjärnkrogsupplevelse i Sverige. Jag tycker att jag var för ung när jag jobbade där och tog inte vara på upplevelsen ordentligt. Att 
få jobba på en 2-stjärning krog i Sverige var definitivt något jag ville göra någon gång under min karriär. Nu känner jag mig verkligen redo att tackla hela upplevelsen på ett annat sätt. Det ska bli väldigt roligt och 
lärorikt.

Vilka skillnader har du upptäckt med att jobba här och i London?
– Hierarkin är något som är den största skillnaden mellan London och Sverige. Den är nästan religiöst inkörd på restaurang i London och om man bryter den är man ute på väldigt tunn is. Här i Sverige så förekommer de hierarkin men inte alls på samma sätt. Och att jobba restaurang i London är mycket hårdare än att jobba i Sverige. Du pushas mer och tonen är hårdare. Man blir mer hårdhudad. Här i Sverige är klimatet mycket mjukare. Och i London finns fler typer av olika gäster än här hemma.Artikeln fortsätter under annonsen


Kan du dra nytta av de här skillnaderna?
–Absolut. Jag känner mig väldigt förberedd på vad svenska gäster vill ha för service och jag kan trolla fram scenarion med tanke på allt jag lärt mig i London. När det kommer till klimat och tonen så vet jag nu hur jag själv verkligen inte vill ha det på en arbetsplats och försöker få en god och trevlig ton att ligga i fokus. 

Vad hoppas du kunna tillföra Oaxen?
–Jag hoppas kunna bidra med ett idéer som kan leda till att vinprogrammet utvecklas först och främst och jag vill bidra till en varm och härlig atmosfär på Oaxen. Och få in några roliga producenter på listan som är främmande till svenskarna.

Vad har svenska restaurangarbetare i England för rykte? 
–Vi svenskar har ett väldigt bra ryckte i London. Svenskar anses vara bra att anställa för vi pratar bra engelska och har ofta bra kunskap om mat och vin.


Hur ser en drömservice ut för dig?
–Det är en bra fråga! En drömservice för mig är när man får bra kontakt med all sina gäster. Det behöver inte gå perfekt bakom kulisserna. Så länge gästen njuter och tycker allt är frid och fröjd. Att de sedan beställer riktigt bra vin på de är ju alltid ett plus i kanten.

Hur kommer det sig att du valde att bli sommelier från första början?
–Min far jobbar som vinimportör och jag fick följa med honom till olika  vinregioner och blev sedan biten av ”the wine bug”. Jag läste om vin mycket efter det och när jag fyllde 18 fick jag en sommelierutbildning på 
Vinkällaren av mina föräldrar.


Vad dricker du helst i vinter?
–Gammal Bordeaux. Jag är och kommer alltid förbli ett Bordeaux-freak. Jag kan dricka det året om men speciellt nu på vintern när man behöver lite extra uppmuntring på grund av allt mörker.

Hur ser du till att växa i din yrkesroll?

–Jag tycker att utveckling som sommelier är det primära i vår yrkesroll. Jag håller på och förbereder för min examen till att bli Master Sommelier som går av stapeln nästa år. Så nu är det mycket flashcards 
och sena nätter framför Sommguild. Men jag försöker alltid åka på resor och besöka vinområden. Men det är också viktigt att gå på provningar och prova, prova, prova! Just nu är det viktigaste för mig min examen. Man ska aldrig sluta sträva mot utveckling.

Vad har du för tips till yngre i branschen som vill bli sommelierer?
–Lär dig grunderna innan du börjar snacka grand cru och cru classé. Jag skulle vilja se fler unga sommelierer göra Court of Master Sommelier. För jag anser att de är en av de mest relevanta utbildningarna till just sommelieryrket och den har ett bra internationellt. Ju fler som utbildar sig ju bättre kommer nivån på svenska sommelier bli. Så skaffa så mycket kunskap du bara kan och prova mycket vin hela tiden.

Fakta

Hans Wejnefalk Larsson

Cv: Glass Restaurant, Sydney, Fredsgatan 12, Stockholm, Djuret, Stockholm, Brasserie Chavot, London och Sager + Wilde, London.

Utbildning: Sommelierutbildning, Vinkällaren, WSET Level 3, Court of Master Sommelier Advanced.  

Detta gör jag om 5 år: ”Utbildar och hjälper utvecklingen av nya sommelier i Sverige.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Gondolbana, Skövde

Gondolbana ska ta Skövdes turism till nya höjder

NYHETER. Investerar 75 miljoner för 700 meters banväg.

Annons
Fazer matsvinn

Fazer räddade 450 000 portioner mat

NYHETER. Företagets kamp mot matsvinn gav utdelning.
Håkan Hellström på Liseberg

Liseberg hyllar Håkan Hellström med egen utställning

NYHETER. Öppnar i helgen: Besökare får spela in låtar och se konserter.
CEO

Clarions direktörer byter jobb med varandra

NYHETER. Hotellkedjans toppar kliver ur sin komfortzon för att lära.
Marcus Samuelsson 1

Marcus Samuelsson vill att fler ska äta mer grönt

NYHETER. Lanserar nytt menykoncept: "Vi måste tänka så här". 
Stora Hotellet, Jönköping 1

Gammal "hotell-dam" byggs ut för 40 miljoner

NYHETER. I landets fjärde största hotellregion Jönköping finns rumsefterfrågan.
Cykelturism 1

Så ska Värmland locka besökare på två hjul

NYHETER. Satsar en halv miljon kronor – vill bli ett "cykellän".
Eva Östling 1

Efter tuffa förhandlingar – strejken avblåst

NYHETER. Östling: "Glad att företagen får arbetsro och att vi landar på märket".
Rullskidor.

Här rullas ny multiskidbana ut

NYHETER. Orsa Grönklitt får ytterligare ny reseanledning.
Himmelfjäll 1

Landets största fjällsatsning – prislapp 1,2 miljarder

NYHETER. 2019 öppnar Himmelfjäll: 2600 bäddar, 9 liftar, 24 backar.
Hotellreception 1

Efter terrorattacken: Liten påverkan i hotellbokningar

NYHETER. Påskveckan ändå lugnare än en normal arbetsvecka.
Radisson. 1.

Radisson spa-satsar i nytt samarbete

NYHETER. Gästerna tas med på tidsresa i nyrenoverade hotellet.
Voxnabruks camping

Han vill göra Voxnabruk känt i världen

PORTRÄTT. Så satsar Christoffer Karlström på att förlänga säsongen.
Årets Friluftskommun 2017

Är de Sveriges sportigaste kommuner?

NYHETER. Örebro och Huddinge får dela på pris för bästa friluftskommun.
Juniorkocklandslaget 3

Här är nya Junior- kocklandslaget

NYHETER. De 8 ska tävla med lagkapten Annie Lundin i spetsen.
Skiss nya Furuvik

Furuvik storsatsar på koncepthotell för 30 miljoner

NYHETER. Nya anläggningen precis vid havet: "Planerat länge".
Hafsten Resort

De är landets bästa campingar

NYHETER. Hafsten Resort i Bohuslän är Årets Campingföretagare.
Scandic Karma

Hotelljätten tar upp kampen mot matsvinnet

NYHETER. Scandic inleder samarbete med ny hajpad app.
Härnösands gymnasium

Höga Kusten får ny lärlingsutbildning

NYHETER. Så ska kompetensbristen minskas: ”Finns stort behov”. 
strejkscandic

Företag skyddas mot strejk-smällen

NYHETER. Vid strejk: Svenskt Näringsliv står för alla direkta kostnader.
Arlanda.

Flygtrafiken i landet ökar

NYHETER. Visit Sweden: "Gläds åt fler internationella turister".
Murat Togan, Fiskmagasinet 1

Prisvinnande restaurang: "Hetaste öltrenderna just nu"

NYHETER. Murat Togan på Fiskmagasinet matchar öl som vin med mat.
strejk2

Strejkvarslade företag: "Medför en viss oro"

NYHETER. HRF har varslat 19 företag i sex städer om strejk.
Vårskidåkning.

Vårskidåkning – en växande trend

NYHETER. Succé när skidanläggningarna förlänger säsongen.
Visitas vd Eva Östling och förhandlingschef Antje Dedering.

Förhandlingarna strandade – risk för strejk

NYHETER. Visita: "Ett hot mot svensk ekonomi."
Eleven Madison Park 1

Här ligger världens bästa restaurang

NYHETER. Prestigelistan World’s 50 Best Restaurants är nysläppt.
Frösö park bygger ut

Frösö Park bygger ut: "Vi vill skapa en destination"

NYHETER. Hotellet bygger 96 nya rum – vill omsätta 100 miljoner om 3 år.
Max Samhall samarbete

Max prisas för sitt hållbara tänk

NYHETER. Kedjan toppar SBI Index sjunde året i rad. 
Stockholmsmässans vd Patric Sjöberg 1.

Design ska locka fler långväga mässbesökare

NYHETER. Stockholmsmässans blickar framåt.
Eva-vårbudget

Eva Östling: "Förhandlingarna fortsätter"

NYHETER. Än har Visita och HRF inte enats om nytt avtal.
Meet the locals 1

Här skapas unik turism av lokalborna

NYHETER. Vardagsmat för svensken blir exotiskt resande. 
ICE Hotel

Minusgrader ska ge plus i kassan hos ishotellet

NYHETER. Öppet året runt ger skjuts åt intäkterna för Icehotel.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Han är Sveriges bästa sommelier – igen!

NYHETER. Fredrik Lindfors vann SM för andra året i rad.
Ansia Camping reception 1

"Att vara 5-stjärnig är en konkurrensfaktor"

NYHETER. Ansia en av 13 toppcampingar. 
Tomas Ringby Peterson.

Han ska styra Svensk Camping

KARRIÄR. Så vill Tomas Ringsby Petersson locka fler medlemmar.
Petter Stordalen 1

Stordalen köper Göteborgs-hotell: ”Vi ska bli dubbelt så stora”

NYHETER. Blixtsnabbt beslut – budade över Best Western.
Avtal 2017.

Visita och HRF fortsätter förhandla om nytt avtal

NYHETER. Parterna har inte enats – möts igen på söndag. 
 
Samisk skolavslutning

Samiska besöksmål sprids över världen

NYHETER. Upplevelser ska säljas i paketform. "Ännu hemliga".
Katarina Romell.

Hon ska växla upp på slottshotellet

NYHETER. Katarina Romell är ny vd på Görvälns slott.
Trelleborg, Sjöormen

Trelleborg vill locka fler "nördturister"

NYHETER. Ska öka turismomsättning till en miljard kronor. 
Joacim Johansson

Efter två toppår – Astrid Lindgrens Värld utökar

NYHETER. Bra siffror möjliggjorde köp av författarens barndomshem.
Wayne's Coffee 1.

Här är kaffekedjan som är bäst på franchise

NYHETER. 250 ansökte om att få driva Wayne's-kaféer – 15 godkändes.
World's 50 Best 1

Tunnsått med svenska restauranger på prestigelista

NYHETER. World's 50 Best räknar ner – bara Nilssons Fäviken med.
Kocklandslaget 2017.

Nya Kocklandslaget: "Vi siktar bara på guld"

NYHETER. Siktar på att inta översta pallplats – både i VM och OS.
Dalarna

Dalarna rustar för tuffare konkurrens

NYHETER. Kraftsamlar i kampen om internationella turister.
Clarion Sense

”Vi ska bli Luleås största hotell”

NYHETER. Clarion Sense bygger ut – satsar 80 miljoner.
Svante Melander Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet

Gymnasie-SM: ”Helt oväntat att vi tog guld”

NYHETER. Deltagare från Wisbygymnasiet kammade hem segern.
Countryside Hotels 1

Hotellkedja slår ett slag för hållbar kärlek

NYHETER. Garanti ger par pengarna tillbaka vid skilsmässa.
At Six incheckning

Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

NYHETER. Största byggprojektet på 30 år – prislapp 5 miljarder.
Njem Hatom, 26, Smak.

Från Syrien till jobb på Malmö-restaurang

PORTRÄTT. Njem Hatom, 26, har hittat hem – och ny karriär.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.