Annons

En sommelier med näsa för att utvecklas i sin yrkesroll

zoom På nytt jobb. Sommelieren Hans Wejnefalk Larsson kommer närmast från jobb på vinbar i London. Nu har kan kommit hem till Oaxen i Stockholm.
På nytt jobb. Sommelieren Hans Wejnefalk Larsson kommer närmast från jobb på vinbar i London. Nu har kan kommit hem till Oaxen i Stockholm.
KARRIÄR. Hans Wejnefalk är ny sommelier på 2-stjärniga Oaxen Krog. Närmast kommer han från en vinbar i London. Så här vill han göra det mesta utav sin nya jobbroll. 
Annons

Grattis till nya jobbet. Hur känns det?
–Tack! Jo, det känns riktigt bra. Jag är väldigt exalterad över att få komma igång och jobba. Mycket vin som ska in på listan, haha!

Du har jobbat utomlands en hel del. Varför valde du att komma tillbaka 
till Sverige och jobbet på Oaxen?

–Jag har jobbat i både Sydney och London. Jag åkte till London för att klara kursen Court of Master Sommelier Advanced och utvecklas inom mitt yrke. När Oaxens chefssommelier Fredrik Horn kom i kontakt med mig kände jag att det var dags för en ny utmaning och att jag fått ut allt av det jag ville i London.
 

Att jobba på stjärnkrog, var det något du ville uppnå i din karriär?
–Jag jobbade ett tag på Fredsgatan 12 när det begav sig. Det är min enda stjärnkrogsupplevelse i Sverige. Jag tycker att jag var för ung när jag jobbade där och tog inte vara på upplevelsen ordentligt. Att 
få jobba på en 2-stjärning krog i Sverige var definitivt något jag ville göra någon gång under min karriär. Nu känner jag mig verkligen redo att tackla hela upplevelsen på ett annat sätt. Det ska bli väldigt roligt och 
lärorikt.

Vilka skillnader har du upptäckt med att jobba här och i London?
– Hierarkin är något som är den största skillnaden mellan London och Sverige. Den är nästan religiöst inkörd på restaurang i London och om man bryter den är man ute på väldigt tunn is. Här i Sverige så förekommer de hierarkin men inte alls på samma sätt. Och att jobba restaurang i London är mycket hårdare än att jobba i Sverige. Du pushas mer och tonen är hårdare. Man blir mer hårdhudad. Här i Sverige är klimatet mycket mjukare. Och i London finns fler typer av olika gäster än här hemma.

Kan du dra nytta av de här skillnaderna?
–Absolut. Jag känner mig väldigt förberedd på vad svenska gäster vill ha för service och jag kan trolla fram scenarion med tanke på allt jag lärt mig i London. När det kommer till klimat och tonen så vet jag nu hur jag själv verkligen inte vill ha det på en arbetsplats och försöker få en god och trevlig ton att ligga i fokus. 

Vad hoppas du kunna tillföra Oaxen?
–Jag hoppas kunna bidra med ett idéer som kan leda till att vinprogrammet utvecklas först och främst och jag vill bidra till en varm och härlig atmosfär på Oaxen. Och få in några roliga producenter på listan som är främmande till svenskarna.

Vad har svenska restaurangarbetare i England för rykte? 
–Vi svenskar har ett väldigt bra ryckte i London. Svenskar anses vara bra att anställa för vi pratar bra engelska och har ofta bra kunskap om mat och vin.

Hur ser en drömservice ut för dig?
–Det är en bra fråga! En drömservice för mig är när man får bra kontakt med all sina gäster. Det behöver inte gå perfekt bakom kulisserna. Så länge gästen njuter och tycker allt är frid och fröjd. Att de sedan beställer riktigt bra vin på de är ju alltid ett plus i kanten.

Hur kommer det sig att du valde att bli sommelier från första början?
–Min far jobbar som vinimportör och jag fick följa med honom till olika  vinregioner och blev sedan biten av ”the wine bug”. Jag läste om vin mycket efter det och när jag fyllde 18 fick jag en sommelierutbildning på 
Vinkällaren av mina föräldrar.

Vad dricker du helst i vinter?
–Gammal Bordeaux. Jag är och kommer alltid förbli ett Bordeaux-freak. Jag kan dricka det året om men speciellt nu på vintern när man behöver lite extra uppmuntring på grund av allt mörker.

Hur ser du till att växa i din yrkesroll?

–Jag tycker att utveckling som sommelier är det primära i vår yrkesroll. Jag håller på och förbereder för min examen till att bli Master Sommelier som går av stapeln nästa år. Så nu är det mycket flashcards 
och sena nätter framför Sommguild. Men jag försöker alltid åka på resor och besöka vinområden. Men det är också viktigt att gå på provningar och prova, prova, prova! Just nu är det viktigaste för mig min examen. Man ska aldrig sluta sträva mot utveckling.

Vad har du för tips till yngre i branschen som vill bli sommelierer?
–Lär dig grunderna innan du börjar snacka grand cru och cru classé. Jag skulle vilja se fler unga sommelierer göra Court of Master Sommelier. För jag anser att de är en av de mest relevanta utbildningarna till just sommelieryrket och den har ett bra internationellt. Ju fler som utbildar sig ju bättre kommer nivån på svenska sommelier bli. Så skaffa så mycket kunskap du bara kan och prova mycket vin hela tiden.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...