Annons

Färre skolor har ansökt för att starta YH-utbildningar

zoom Färre skolor söker för att få starta YH-utbildning. Men det behöver inte betyda att utbildningarna minskar, menar Visita.
Färre skolor söker för att få starta YH-utbildning. Men det behöver inte betyda att utbildningarna minskar, menar Visita.
NYHETER. Färre utbildningssamordnare är intresserade av att hålla eftergymnasiala utbildningar nästa år. Det visar ny statistik. Men det behöver inte vara en nackdel, trots att branschen skriker efter välutbildad och duktig personal.
Annons

Förra veckan kom statistiken som visar har många utbildningssamordnare som ansökt om att få bedriva utbildningar inom Yrkeshögskolan.

 

Kraftig minskning sedan 2015

Totalt ligger antalet ansökningar på något lägre nivå än förra året, med vad gäller utbildningar inom hotell-, restaurang- och turistnäringen, har antalet ansökningar minskat kraftigt – från 77 stycken förra året till 57 stycken i år.

– Jag tolkar det minskade antalet ansökningar som en konsekvens av att det inte finns tillräckligt många sökande till hur många platser som helst, säger Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita.

Siffrorna kan ses som ett tecken på hur arbetsmarknadens kompetensbehov på eftergymnasial nivå kommer att se ut under de närmaste åren. Inom besöksnäringen finns ett skriande stort behov av utbildad personal, framför för att stävja den rådande kockbristen.

Men, att antalet ansökningar har blivit färre behöver inte tyda på att intresset för hotell-, restaurang- och turistnäringen har sjunkit. Tvärtom. Det kan snarare tyda på högre kvalitet hos de utbildningar som nu finns kvar.

 

Beviljade ansökningar kan bli fler

– Det behöver alltså inte betyda att det i slutändan blir färre utbildningar i landet. Det är viktigt att ha i bakhuvudet att det här bara handlar ansökningar att få starta utbildningar. Antalet utbildningar som beviljas kan mycket väl bli lika många som tidigare år, säger Peter Thomelius.

Flest instanser, 300 stycken, har sökt till utbildningar inom ekonomi, administration och försäljning.

– Arbetslivet har stort behov av kvalificerad kompetens och yrkeshögskolan har en betydande roll när det gäller att fylla behovet, säger Christer Bergqvist, verksamhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

De ansökningar som nu kommit in gäller utbildningar som kan starta hösten 2017 eller våren 2018.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...