Annons

Flygtrafiken i landet ökar

zoom Med sex procent har flygresandet ökat.
Med sex procent har flygresandet ökat.
NYHETER. 36 miljoner. Så många passagerare hanterade Sveriges flygplatser förra året – en ökning med sex procent. Det visar en ny undersökning från myndigheten Trafikanalys. 
Annons

Det går uppåt för de svenska flygplatserna. Enligt Trafikanalys undersökning ökade 23 av 39 flygplatser antalet passagerare förra året – både vad det gäller inrikes- och utrikestrafiken.

– Vi ser att antalet utrikespassagerare landade på 28,6 miljoner och på inrikessidan handlar det om cirka 7,7 miljoner – det är en ökning med sex procent jämfört med året innan. Utvecklingen kan bero på flera faktorer, att orter marknadsfört sig som turistmål eller att det öppnats nya charterlinjer, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

 

Fler internationella turister

Kristina Ösund är tillförordnad vd på Visit Sweden och hon gläds över att siffrorna ökar. Hon berättar att eftersom resandet till Sverige från utlandet var starkt under 2016 så ser hon det som troligt att det återspeglas även när det gäller flyget.

– Det är glädjande att se att de internationella turisterna blir fler. Vi har också tittat på Tillväxtverkets siffror från 2016 som visar att gästnätterna ökade med tre procent och året innan låg ökningen på hela 10,5 procent. Det här är viktigt för Sverige, det handlar bland annat om ökade momsintäkter och om att människor kommer i sysselsättning. 

Vad krävs för att det ska öka ytterligare?

– Vi på Visit Sweden måste ha koll på vad utländska besökare vill ha. Därför gör vi undersökningar och vi ser att det finns 81 miljoner människor i elva länder som är nyfikna på Sverige. Här finns en stor potential, nu handlar det om att vi och besöksnäringen inspirerar dem med information innan de valt resmål och att erbjuda dem upplevelser som matchar deras förväntningar på plats.