Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

Pontus Persson Foto: Pressbild

"Jag är ganska spritigt av mig", säger Badhyttens barchef Pontus Persson.

KARRIÄR. Efter att ha bekantat sig med Kataloniens barkultur har Pontus Persson återvänt till Skanör-Falsterbo. Han är handplockad som barchef till det nyöppnade Badhytten. 

Samma år som han gick ut gymnasiet vann Pontus Persson guld i skol-SM i servering.  Några år därefter flyttade han till Barcelona med en nyfunnen passion för drinkar. Han var i full gång med att jobba sig uppåt inom barbranschen där när det kom ett telefonsamtal.

Det var skånekrögaren Roger Andersson som ville flyga hem honom för att bli barchef på hans nya krog i Skanör-Falsterbo, Badhytten, och Pontus Persson tackade ja direkt. 

Badhytten öppnade i somras. Hur har första halvåret gått?

– Det har gått bra. Vi öppnade mitt under högsäsong så det var fullt hus från dag ett. Det var helt ny personal, ett helt nytt ställe och alla hade höga förväntningar. Vi hade cirka 70 anställda som skulle komma in i nya rutiner. Det var tufft.

Hur är det att vara med och starta upp ett ställe från grunden?

– Spännande och stressigt. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt intensiv. Man hann varken tänka eller tycka så mycket. Det var fullt hus från att vi öppna till att vi stängde och vi var tvungna att fokusera på att få ut mat och dryck till 600 till 700 hungriga gäster per dag när det var som mest. Tufft men väldigt lärorikt.

Vad är Badhytten för typ av ställe?

– Våra ledord "low key, high end”. Ett fantastiskt ställe som ligger precis vid havet. Restaurang, lounge och beachklubb, allt på samma ställe. Ett perfekt ställe att avnjuta en capri de tonic på eller någon av våra gin och tonics. Det är unikt. Lite medelhavsvibbar, som California dreaming.

Du har jobbat i Barcelona. Vad tar med dig från din tid där?

– Språket framförallt. Och jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att ha jobbat internationellt. Om man jämför Sverige med Barcelona eller London till exempel så är vi fortfarande en bra bit efter dem i barkulturen. Men vi börjar komma ifatt. Och så lär man sig om andra kulturer, språk och mat. Barcelona är väldigt internationellt och man träffar folk från hela världen. 

Hur hamnade du i Skanör?

– Via Roger Andersson som är General manager här. Han ringde mig när jag var i Spanien och frågade om jag var intresserad att haka på tåget. 

Nu är du barchef. Hur är man en bra sådan?

– Personligen så uppskattar jag när man sammansvetsar teamet och skapar ett seriöst kompisgäng som ställer upp för varandra i vått och torrt. Man måste veta att man har varandras ryggar. Det är många gånger tufft och stressigt men man måste kunna lita på varandra och som en bra ledare kan man inte stå och peka utan man måste vara längst fram och dra släpet. Visa att man är där tillsammans med de andra.

Vad är en barchefs stora utmaning på jobbet idag, anser du?

– Det är att kunna jobba med så bra produkter som möjligt och att kunna vara lönsam för företaget. Det finns så stort utbud av alkohol, frukt och öl. Att kunna arbeta med bra och ekologiska naturliga råvaror, göra saker från grunden och att det fortfarande är lönsamt för företaget. Det ser jag som en stor utmaning. Man vill gärna göra alla sina infusioner själv men det krävs tid. Det handlar om att hitta en balans.

När har du som roligast på jobbet?

– När allt flyter på ”smooth”.

Hur ofta är det då?

– Rätt ofta. En bra dag är när det är mycket att göra och utspritt över dagen så att du hela tiden hinner med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har precis börjat läsa företagande och entreprenörskap så jag pluggar på halvtid. Annars så tränar jag eller umgås med min flickvän.

Du är nyligen uttagen till programmet Visita Talent – hur känns det?

– Jättekul! Det är jätteroligt och är en otrolig chans. Man kan knyta kontakter med ledare i samma bransch.

Vad tror du att det kommer att betyda för din karriär?

– Framförallt att man har fått chansen att träffa unga ledare, precis som en själv inom hotell- och restaurang. Man har fått ta del av andras historier som kommer att hjälpa en på vägen. Man kommer att fortsätta göra misstag och kommer inte alltid att vara den bästa ledaren men jag kommer aldrig sluta kämpa för det. Just att man får höra andras historier som kan hjälpa en att inte falla i groparna. 

Hur blev du nominerad? 

– Från början var det egentligen vår dåvarande restaurangchef som först skulle åka. Men så hände det något som gjorde att jag blev nominerad istället. Jag tror inte på slumpen.

Fakta

Pontus Persson

CV: Makamaka i Barcelona, Mandarin Oriental i Barcelona. Guldmedalj i servering i skol-SM 2011.

Utbildning: Första steget sommelierutbildning, EU Bartender School i Barcelona och Hotell- och Restaurangprogrammet på Vipeholms Gymnasium i Lund.

Detta gör jag om 5 år: "Driver eget. Förmodligen är det något inom restaurang och bar men det vet man aldrig."

Favoritdryck? "En kreativ old fashion. Gin och tonic står också högt upp på listan, jag tycker mycket om Caorunn Gin med Thomas Henry Tonic Water som är mitt självklara val. Jag är ganska spritigt av mig."

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grand

Grand Hôtel - ett av världens bästa hotell

NYHETER. Det enda svenska hotellet som platsar på Condé Nast Travellers lista.

Annons
ibis

Fortsatt starkt för hotellen i Europa

NYHETER. Branschdominanten Accor Hotels ökar trots terrordåd.
Johan Schilow.

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

KARRIÄR. Han tar över Compass Group när Jonas Siljhammar går till Visita. 
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.