Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

Pontus Persson Foto: Pressbild

"Jag är ganska spritigt av mig", säger Badhyttens barchef Pontus Persson.

KARRIÄR. Efter att ha bekantat sig med Kataloniens barkultur har Pontus Persson återvänt till Skanör-Falsterbo. Han är handplockad som barchef till det nyöppnade Badhytten. 

Samma år som han gick ut gymnasiet vann Pontus Persson guld i skol-SM i servering.  Några år därefter flyttade han till Barcelona med en nyfunnen passion för drinkar. Han var i full gång med att jobba sig uppåt inom barbranschen där när det kom ett telefonsamtal.

Det var skånekrögaren Roger Andersson som ville flyga hem honom för att bli barchef på hans nya krog i Skanör-Falsterbo, Badhytten, och Pontus Persson tackade ja direkt. 

Badhytten öppnade i somras. Hur har första halvåret gått?

– Det har gått bra. Vi öppnade mitt under högsäsong så det var fullt hus från dag ett. Det var helt ny personal, ett helt nytt ställe och alla hade höga förväntningar. Vi hade cirka 70 anställda som skulle komma in i nya rutiner. Det var tufft.

Hur är det att vara med och starta upp ett ställe från grunden?

– Spännande och stressigt. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt intensiv. Man hann varken tänka eller tycka så mycket. Det var fullt hus från att vi öppna till att vi stängde och vi var tvungna att fokusera på att få ut mat och dryck till 600 till 700 hungriga gäster per dag när det var som mest. Tufft men väldigt lärorikt.

Vad är Badhytten för typ av ställe?

– Våra ledord "low key, high end”. Ett fantastiskt ställe som ligger precis vid havet. Restaurang, lounge och beachklubb, allt på samma ställe. Ett perfekt ställe att avnjuta en capri de tonic på eller någon av våra gin och tonics. Det är unikt. Lite medelhavsvibbar, som California dreaming.

Du har jobbat i Barcelona. Vad tar med dig från din tid där?

– Språket framförallt. Och jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att ha jobbat internationellt. Om man jämför Sverige med Barcelona eller London till exempel så är vi fortfarande en bra bit efter dem i barkulturen. Men vi börjar komma ifatt. Och så lär man sig om andra kulturer, språk och mat. Barcelona är väldigt internationellt och man träffar folk från hela världen. 

Hur hamnade du i Skanör?

– Via Roger Andersson som är General manager här. Han ringde mig när jag var i Spanien och frågade om jag var intresserad att haka på tåget. 

Nu är du barchef. Hur är man en bra sådan?

– Personligen så uppskattar jag när man sammansvetsar teamet och skapar ett seriöst kompisgäng som ställer upp för varandra i vått och torrt. Man måste veta att man har varandras ryggar. Det är många gånger tufft och stressigt men man måste kunna lita på varandra och som en bra ledare kan man inte stå och peka utan man måste vara längst fram och dra släpet. Visa att man är där tillsammans med de andra.

Vad är en barchefs stora utmaning på jobbet idag, anser du?

– Det är att kunna jobba med så bra produkter som möjligt och att kunna vara lönsam för företaget. Det finns så stort utbud av alkohol, frukt och öl. Att kunna arbeta med bra och ekologiska naturliga råvaror, göra saker från grunden och att det fortfarande är lönsamt för företaget. Det ser jag som en stor utmaning. Man vill gärna göra alla sina infusioner själv men det krävs tid. Det handlar om att hitta en balans.

När har du som roligast på jobbet?

– När allt flyter på ”smooth”.

Hur ofta är det då?

– Rätt ofta. En bra dag är när det är mycket att göra och utspritt över dagen så att du hela tiden hinner med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har precis börjat läsa företagande och entreprenörskap så jag pluggar på halvtid. Annars så tränar jag eller umgås med min flickvän.

Du är nyligen uttagen till programmet Visita Talent – hur känns det?

– Jättekul! Det är jätteroligt och är en otrolig chans. Man kan knyta kontakter med ledare i samma bransch.

Vad tror du att det kommer att betyda för din karriär?

– Framförallt att man har fått chansen att träffa unga ledare, precis som en själv inom hotell- och restaurang. Man har fått ta del av andras historier som kommer att hjälpa en på vägen. Man kommer att fortsätta göra misstag och kommer inte alltid att vara den bästa ledaren men jag kommer aldrig sluta kämpa för det. Just att man får höra andras historier som kan hjälpa en att inte falla i groparna. 

Hur blev du nominerad? 

– Från början var det egentligen vår dåvarande restaurangchef som först skulle åka. Men så hände det något som gjorde att jag blev nominerad istället. Jag tror inte på slumpen.

Fakta

Pontus Persson

CV: Makamaka i Barcelona, Mandarin Oriental i Barcelona. Guldmedalj i servering i skol-SM 2011.

Utbildning: Första steget sommelierutbildning, EU Bartender School i Barcelona och Hotell- och Restaurangprogrammet på Vipeholms Gymnasium i Lund.

Detta gör jag om 5 år: "Driver eget. Förmodligen är det något inom restaurang och bar men det vet man aldrig."

Favoritdryck? "En kreativ old fashion. Gin och tonic står också högt upp på listan, jag tycker mycket om Caorunn Gin med Thomas Henry Tonic Water som är mitt självklara val. Jag är ganska spritigt av mig."

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.

Annons
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.