Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

Pontus Persson Foto: Pressbild

"Jag är ganska spritigt av mig", säger Badhyttens barchef Pontus Persson.

KARRIÄR. Efter att ha bekantat sig med Kataloniens barkultur har Pontus Persson återvänt till Skanör-Falsterbo. Han är handplockad som barchef till det nyöppnade Badhytten. 

Samma år som han gick ut gymnasiet vann Pontus Persson guld i skol-SM i servering.  Några år därefter flyttade han till Barcelona med en nyfunnen passion för drinkar. Han var i full gång med att jobba sig uppåt inom barbranschen där när det kom ett telefonsamtal.

Det var skånekrögaren Roger Andersson som ville flyga hem honom för att bli barchef på hans nya krog i Skanör-Falsterbo, Badhytten, och Pontus Persson tackade ja direkt. 

Badhytten öppnade i somras. Hur har första halvåret gått?

– Det har gått bra. Vi öppnade mitt under högsäsong så det var fullt hus från dag ett. Det var helt ny personal, ett helt nytt ställe och alla hade höga förväntningar. Vi hade cirka 70 anställda som skulle komma in i nya rutiner. Det var tufft.

Hur är det att vara med och starta upp ett ställe från grunden?

– Spännande och stressigt. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt intensiv. Man hann varken tänka eller tycka så mycket. Det var fullt hus från att vi öppna till att vi stängde och vi var tvungna att fokusera på att få ut mat och dryck till 600 till 700 hungriga gäster per dag när det var som mest. Tufft men väldigt lärorikt.

Vad är Badhytten för typ av ställe?

– Våra ledord "low key, high end”. Ett fantastiskt ställe som ligger precis vid havet. Restaurang, lounge och beachklubb, allt på samma ställe. Ett perfekt ställe att avnjuta en capri de tonic på eller någon av våra gin och tonics. Det är unikt. Lite medelhavsvibbar, som California dreaming.

Du har jobbat i Barcelona. Vad tar med dig från din tid där?

– Språket framförallt. Och jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att ha jobbat internationellt. Om man jämför Sverige med Barcelona eller London till exempel så är vi fortfarande en bra bit efter dem i barkulturen. Men vi börjar komma ifatt. Och så lär man sig om andra kulturer, språk och mat. Barcelona är väldigt internationellt och man träffar folk från hela världen. 

Hur hamnade du i Skanör?

– Via Roger Andersson som är General manager här. Han ringde mig när jag var i Spanien och frågade om jag var intresserad att haka på tåget. 

Nu är du barchef. Hur är man en bra sådan?

– Personligen så uppskattar jag när man sammansvetsar teamet och skapar ett seriöst kompisgäng som ställer upp för varandra i vått och torrt. Man måste veta att man har varandras ryggar. Det är många gånger tufft och stressigt men man måste kunna lita på varandra och som en bra ledare kan man inte stå och peka utan man måste vara längst fram och dra släpet. Visa att man är där tillsammans med de andra.

Vad är en barchefs stora utmaning på jobbet idag, anser du?

– Det är att kunna jobba med så bra produkter som möjligt och att kunna vara lönsam för företaget. Det finns så stort utbud av alkohol, frukt och öl. Att kunna arbeta med bra och ekologiska naturliga råvaror, göra saker från grunden och att det fortfarande är lönsamt för företaget. Det ser jag som en stor utmaning. Man vill gärna göra alla sina infusioner själv men det krävs tid. Det handlar om att hitta en balans.

När har du som roligast på jobbet?

– När allt flyter på ”smooth”.

Hur ofta är det då?

– Rätt ofta. En bra dag är när det är mycket att göra och utspritt över dagen så att du hela tiden hinner med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har precis börjat läsa företagande och entreprenörskap så jag pluggar på halvtid. Annars så tränar jag eller umgås med min flickvän.

Du är nyligen uttagen till programmet Visita Talent – hur känns det?

– Jättekul! Det är jätteroligt och är en otrolig chans. Man kan knyta kontakter med ledare i samma bransch.

Vad tror du att det kommer att betyda för din karriär?

– Framförallt att man har fått chansen att träffa unga ledare, precis som en själv inom hotell- och restaurang. Man har fått ta del av andras historier som kommer att hjälpa en på vägen. Man kommer att fortsätta göra misstag och kommer inte alltid att vara den bästa ledaren men jag kommer aldrig sluta kämpa för det. Just att man får höra andras historier som kan hjälpa en att inte falla i groparna. 

Hur blev du nominerad? 

– Från början var det egentligen vår dåvarande restaurangchef som först skulle åka. Men så hände det något som gjorde att jag blev nominerad istället. Jag tror inte på slumpen.

Fakta

Pontus Persson

CV: Makamaka i Barcelona, Mandarin Oriental i Barcelona. Guldmedalj i servering i skol-SM 2011.

Utbildning: Första steget sommelierutbildning, EU Bartender School i Barcelona och Hotell- och Restaurangprogrammet på Vipeholms Gymnasium i Lund.

Detta gör jag om 5 år: "Driver eget. Förmodligen är det något inom restaurang och bar men det vet man aldrig."

Favoritdryck? "En kreativ old fashion. Gin och tonic står också högt upp på listan, jag tycker mycket om Caorunn Gin med Thomas Henry Tonic Water som är mitt självklara val. Jag är ganska spritigt av mig."

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Countryside Hotels 1

Hotellkedja slår ett slag för hållbar kärlek

NYHETER. Garanti ger par pengarna tillbaka vid skilsmässa.

Annons
At Six incheckning

Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

NYHETER. Största byggprojektet på 30 år – prislapp 5 miljarder.
Njem Hatom, 26, Smak.

Från Syrien till jobb på Malmö-restaurang

PORTRÄTT. Njem Hatom, 26, har hittat hem – och ny karriär.
Skånes djurpark

Skånes Djurpark höjer blicken

NYHETER. Bygger hängbroar nio meter över djuren.
johanna ögren

Hon ska sätta Lappland på kartan

KARRIÄR. Johanna Ögren i ny roll som marknadsansvarig.
Arlanda

Kraftig kritik mot flygskatten

NYHETER. Norra Sverige och Gotland drabbas värst. 
vedbobacken

Faddersystem ska rädda små skidanläggningar

NYHETER. Nu satsar SLAO för att rädda mindre skidanläggningar.
naturturism

Nu vill regeringen sänka momsen på naturguider

NYHETER. Guidning i naturområden: Från 25 till sex procent.
borås

Designnationen Sverige på frammarsch

NYHETER. Visit Sweden satsar på designturism.
Carl och Tobias

De ska höja besöksnäringens röst

NYHETER. De är Visitas nya kommunikations- respektive presschef.
husbil

Husbilsföretag satsar på uthyrning

NYHETER. Idé som blev växande succé.
haymarket

De privata gästerna blir allt viktigare för hotellen

NYHETER. Affärsgästerna har blivit en allt mindre pålitlig intäktskälla. 
Eva columbi ägg

Framgång för Visita

NYHETER. Har nu passerat 5000 medlemmar.
furuviksparken

Inför sommarsäsongen: Nöjesparkerna ska anställa tusentals

NYHETER. Parks and Resorts: ”Vi kommer hitta våra stjärnor”. 
kineser stockholm

Rekordökning för kinesiska gästnätter i Stockholm

NYHETER. I januari reste drygt 9000 kineser till Stockholm.
gymnasie-sm

Här är finalisterna i Gymnasie-SM

HELA LISTAN. De kan bli framtidens branschstjärnor.
 
Franz Xaver Ziegerer

Han är köksmästare på Malmös senaste storhotell

KARRIÄR. Franz Xaver Ziegerer intar nu köket på Quality Hotel View.
kocktävling falun nioklassare

Kocktävling räddade restaurangskola

NYHETER. Hot om nedlagt gymnasieprogram fick stadens kockar att gå samman.
digital utveckling

95 miljoner för affärsutveckling söker småföretag

NYHETER. Stöd att söka för att digitalisera – och nå kunder utomlands.
Grand Escalier, Globen 1

Stureplansgruppen gör lyxig arenakrog i Globen

NYHETER. Öppnar ett Grand Escalier nummer två.
Stationen Martin

Så ska kockbristen i Uppsala bekämpas

NYHETER. Nytt nätverk vill göra yrket mer attraktivt.
Hey Lucy

Från pub till dinner club – Harrys öppnar 12 nya restauranger

NYHETER. Kedjans nya koncept – asiatisk fusion i internationell tappning.
Jonas Öjvik, Byns Bistro.

Sommargågator lyfter restauranger – och stadsbilden

NYHETER. Krögaren Jonas Öjvik: "Mer folk i rörelse"
Årets Framtidschef 2017

Årets Framtidschef: "Alla är värda en andra chans"

NYHETER. Tarek Malak vet hur man kommunicerar med unga anställda.
Tiveden 1

Laxå utnämns som unikt eko-område

NYHETER. Glädjande besked för Tivedens nationalpark. 
Nils John, Visit Sweden 1

Trots Trumps falska rykte är Sveriges varumärke starkt

NYHETER. Visit Sweden deltar i ITB: "Vi har en positiv image".
K-märkt, Stockholm 1

"Vegovågen sker mest i storstäderna"

NYHETER. Ny rapport om hur svensken vill luncha i framtiden.
Strand Hotel, Stockholm 1

Anrika Strand Hotel rustas för 150 miljoner

NYHETER. Allt "bling bling" skalas av och 19 nya rum byggs.
Annie Lundin, Juniorkocklandslaget 1

Hon är ny kapten för Juniorkocklandslaget

NYHETER. Annie Lundin, 22, siktar på guld i nästa världscup.
Hotell Havsbaden

Byggs för fullt på Hotell Havsbaden

NYHETER. Hotellkungen Stefan Karlsson står bakom landets största spa.
Acadamia Uppsala 1

Rivstart för Uppsalas nya storhotell: "Redan fullbokat"

NYHETER. Hotellets vd: "Aldrig varit med om något liknande".
TakeOver – White Guide 11

”Idag börjar alla krogar tänka kvinnor”

NYHETER. Prisat nätverk utvecklar det kvinnliga ryggdunkandet bland kockar. 
White Guide 2017 1

Dags att boka bord! De vann under White Guide-galan

HELA LISTAN. Rutinerad storvinnare bland Sveriges bästa restauranger. 
Zoran Ostovic, Eskilstuna 1

Krögare i Eskilstuna jublar: Uteservering året runt

NYHETER.  Zoran Ostojic: "Ett ansiktslyft för hela stadens centrum". 
Gone Camping 1

Vill visa en campingnäring på frammarsch

NYHETER. Tv-programmet Gone Camping är tillbaka med ny säsong.
Petter Stordalen, At Six 1

Stordalen: "Vi ska öppna världens bästa hotell"

NYHETER. Snart öppning av nya hotellkvarteret på Brunkebergstorg.
Åre

De är landets mest populära fjällorter

NYHETER. Listettan: "Vi är landets skönaste skidort!"
Skiss Svenska Mässan

Svenska Mässan sjösätter expansion tidigare än planerat

NYHETER. Bygger nytt våningsplan för att möta internationellt tryck.
da matteo

Här bryggs landets bästa kaffe

NYHETER. Bryggkaffet trendar enligt prisvinnande kafé i Göteborg.
Göran Pettersson 1

Hotellkung köper Beatles-boende i Eskilstuna

NYHETER. Så har Göran Pettersson fått snurr på sina verksamheter.
Lavinfara

Så ska skidåkare få bättre koll på lavinfara

NYHETER. SLAO räknar med positiva resultat – testar på skidorter.
nattag

Efter hot om skrotning: SJ satsar på nattågen

NYHETER. Öronmärker 150 miljoner – i tiden med hållbart resande.
Semlor -1

Rusning efter semlor – rekord i sikte

NYHETER. Göteborgskedjan säljer flera tusentals bakverk i timmen.
Magnus Åkerström

Han vann sin första tävling – korad till Årets Unga Kock

NYHETER. Magnus Åkerström går vidare till VM-final i Frankfurt.
vallasen2

Så lockar Vallåsen nya åkare

NYHETER. Nu råder högtryck i backarna: Nybörjare viktig målgrupp.
Rod Pérez

Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

KARRIÄR. Från konditori till stjärnkrog och Justin Timberlake som gäst.
skistar sportlov

Fler drar till fjälls för sportlov

NYHETER. Sportlovet ger viktig tillströmning hos landets skidorter.
Göteborg.

Ingen sorg i Göteborg – korad som världens snällaste stad

NYHETER. ...och bättre än New York på fest enligt ny undersökning.
Cobble Hill Juice 1

Svensk startup läskar i New York

NYHETER. Cobble Hill Juice – ett framgångsrecept på andra sidan Atlanten.
Gröna Lund 1

Byggstart för Gröna Lunds läskigaste nyhet någonsin

NYHETER. Hårresande attraktionen Ikaros – väger 200 ton.
 
Ekerum Resort 1

Fotboll och cykling ska få golfbanan i full swing

FOKUS. Ekerum satsade året om – tjugodubblade omsättningen.
Frank Fiskers, Scandic

Nya Stockholms-hotellen lyfter Scandic

NYHETER. Starkt resultat när 2016 sammanfattas.
Carin Kindbom 1

Svenska Mässans vd: "Så slog vi rekord – igen"

NYHETER. Carin Kindbom siktar på uppåtkurva med utbyggnad tills 2030.
Wildfire 1

Osäkert om Kolmårdens Wildlife snurrar i sommar

NYHETER. Christer Fogelmarck: "Det är en stor förlust".
Downtown Camper lägereld

Scandics stora satsning i Stockholm – campingtema i city

EXKLUSIVT. Tjuvkika in på hotelljättens nya signaturhotell i Stockholm.
Sayan Isaksson

De restaurangerna fick nya stjärnor av Guide Michelin

NYHETER. Nobelkocken Sayan Isakssons ställe Imouto en av dem. 
Skogsfloating

Hotellet med hängande konferenser – som i Amazonas

TREND. Skogsfloating är det senaste inom mötesvärlden.
Årets Unga Branschstjärna 2017

De vann! Är lysande stjärnor på sina jobb

NYHETER. Årets Unga Branschstjärnor är Emelie Lindell och Alexander Ihre.
Husbil.

Allt fler byter segelbåten mot husbil

NYHETER. Publikrekord när husvagnsmässan Caravan anordnades i helgen.
Naturguide Tiveden.

Skapade sitt drömjobb: Att ta med turister ut i skogen

NYHETER. Naturguiden David Tverling har en nationalpark som arbetsplats.
Miss Voon öppnar i Uppsala

F12-gruppen öppnar Miss Voon i hotellskrapa

NYHETER. Tar konceptet från Stockholm till Uppsala och Elite hotell.
Grand Travel Awards 2017-1

De vann pris under viktig resebranschgala

HELA LISTAN. Stordalen dubbelt prisad under Grand Travel Award.
First Hotels Södertälje

First-kedjan satsar i Södertälje – med två nya hotell

NYHETER. Etablerar sig i Skandinaviens största industriområde.
hand2

Klimatsmart resande ska sätta Sverige på världskartan

NYHETER. Visitas nya hållbarhetsrapport: "Företag växer och skapar fler jobb".
Plaza, Västerås 1

Hisnande hotellnyhet – här öppnar landets högsta spa

NYHETER. 300-gradig utsikt * Täcker 4 våningsplan * Skidåkning "inne"
Slottet och Gamla Stan

Så ska fler turister lockas till Sverige

NYHETER. Besökare från Kina, Storbritannien och Spanien ökar mest.
Hållbar turism i Malmö

Malmö vill bli världsbäst på hållbar turism

NYHETER. Vill få besöksnäringen att göra medvetna val.
White Guide nomineringar 2016

Krogar med guldchans! De kan vinna pris av White Guide

HELA LISTAN. Kolla in de smakrika nomineringarna här.
Klas Lindberg. Krögaren bakom restaurangen Portal, Årets Affärskrog.

Prisregn över Stockholms restaurangvärld

NYHETER. Hela listan: Bar, kafé och krogar – de vann!
Platinan, Scandic Göteborg.

Här sker Scandics nya hotellsatsning i Göteborg

NYHETER. Hela 14 våningar högt och 362 rum.
Quality hotell Borås

Inför SM-veckan: Högtryck på hotellen i Borås

NYHETER. Hotell-vd:n "Det handlar om varje liten sängplats". 
Joacim Johansson

Bo som Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens Värld

NYHETER. Astrid Lindgrens Värld utökar med 230 sovplatser.
Titti Falk

Hon ska hitta ny kraft till hotell i Oskarshamn

KARRIÄR. Titti Falk är ny på jobbet som hotellchef i industristaden.
Arlanda skotträdda hundar

Vov! Vilken bokningssuccé med hundhotell på nyår

NYHETER. Clarion Arlanda är en fristad för skotträdda hundar.
TakeOver på Pontus.

Kockarna som vill fortsätta ta över i köken

FOKUS. TakeOver: "Trist att diskussionen om kvinnliga kockar behövs".
Radisson Blu Royal Viking Hotel

Rezidors svenska hotell går bra – trots tufft 2016

NYHETER. Senaste årsrapporten visar försprång före övriga Europa.
Frank Fiskers

Efter Scandic: Det ska Frank Fiskers göra nu

NYHETER. Avgående vd:n: ”Jag har haft världens roligaste jobb”.
YH-utbildning 1

Färre beviljade YH-utbildningar för besöksnäringen

NYHETER. Utbildningsexperten: "Jag är besviken".
Frank Fiskers 1

Frank Fiskers lämnar Scandic efter 8 år

NYHETER. "Beslutet har vuxit fram" – efterträds av Starwood-topp.
Restaurangindex 2017

Oro bland krögare efter bra tillväxtår

NYHETER. Höjning av arbetsgivaravgifter en av orsakerna.
Ekoturism i topp

Sverige i topp som som ekoturistmål

NYHETER. Listas som ett av världens 6 främsta resmål.
Fisketurism i Blekinge.

Camping bygger lyxstugor i satsning på fisketurism

NYHETER. Möter internationella sportfiskares högre boendekrav.
antjeeva4

Visita: "HRF:s löneförslag hämmar näringen"

AVTAL2017. Idag växlade parterna yrkanden.
Marge arkitekter 1

Byggplan för nytt storhotell på Sergels torg

NYHETER. Hotell med 300 rum i kvarter som ska växja på höjden.
Chockhöjning av soptaxa i Stockholm

Soptaxa chockhöjs i Stockholm – krögare vill slippa monopol

NYHETER. Panini: ”Sopor är vår största huvudvärk – funderat på egen sopbil”
Copperhill 1

Copperhill får grönt ljus för bygge av lyxstugor

NYHETER. Vill möta önskemål hos internationella gäster.
Fastfood Awards 2017

De lagar bästa snabbmaten i landet

NYHETER. Veganska maträtter prisades som en briljant idé.
Livsmedelsstrategi 2017

Efter ny livsmedelsstrategi – Visita vill se tydlig handlingsplan

NYHETER. Chefsjuristen: "Hur ska regeringen arbeta rent praktiskt?"
Årets Kock 2017 001

Restaurangeliten minglade efter Årets Kock

VIMMEL. Stjärnspäckad bankett efter Årets Kock-finalen i Malmö.
Pingpong-konferens

Pingisspel ska ge udd åt hotellets konferenser

TREND. The Steam Hotel vässar utbudet.
Årets Kock 2017 Johan Backéus

Storfavoriten Johan Backéus vann Årets Kock: ”Äntligen!”

NYHETER. Fjärde gången gillt – nu siktar han mot Bocuse d'Or. 
Juryn Årets Kock 2017

Årets Kock-finalen: En pulsmätare av spänning

ÅRETS KOCK. Nu återstår en nervkittlande väntan... 
Årets Kock 2017

Knivskarp konkurrens – kampen om Årets Kock igång!

ÅRETS KOCK. Åtta finalister gör upp i Malmö om SM-titeln.
Stefan Ekengren, Görvälns slott.

Stefan Ekengren ny kökschef på Hantverket

HALLÅ DÄR. Glöm bantad meny – så utökar kocken antal rätter.
ren2

Jokkmokks marknad – 400 år och stark 

NYHETER. Näringsminister Damberg på plats när Jokkmokks marknad invigs.
sibyllatarek2

Sibylla-krögare från Borlänge kan vinna chefspris

NYHETER. "Bra chef för unga" –  Tarek Malak kan bli Årets Framtidschef.
Norrsken

Så vill utländska gäster upptäcka svensk naturturism

NYHETER. ”Soft adventure” är en växande trend visar ny studie.
Johan Malm tvåa i Ostron-EM, Trollhättan 2017

"Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron"

NYHETER. Sveriges bästa ostronöppnare Johan Malm tog silver i EM.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.