Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

Pontus Persson Foto: Pressbild

"Jag är ganska spritigt av mig", säger Badhyttens barchef Pontus Persson.

KARRIÄR. Efter att ha bekantat sig med Kataloniens barkultur har Pontus Persson återvänt till Skanör-Falsterbo. Han är handplockad som barchef till det nyöppnade Badhytten. 

Samma år som han gick ut gymnasiet vann Pontus Persson guld i skol-SM i servering.  Några år därefter flyttade han till Barcelona med en nyfunnen passion för drinkar. Han var i full gång med att jobba sig uppåt inom barbranschen där när det kom ett telefonsamtal.

Det var skånekrögaren Roger Andersson som ville flyga hem honom för att bli barchef på hans nya krog i Skanör-Falsterbo, Badhytten, och Pontus Persson tackade ja direkt. 

Badhytten öppnade i somras. Hur har första halvåret gått?

– Det har gått bra. Vi öppnade mitt under högsäsong så det var fullt hus från dag ett. Det var helt ny personal, ett helt nytt ställe och alla hade höga förväntningar. Vi hade cirka 70 anställda som skulle komma in i nya rutiner. Det var tufft.

Hur är det att vara med och starta upp ett ställe från grunden?

– Spännande och stressigt. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt intensiv. Man hann varken tänka eller tycka så mycket. Det var fullt hus från att vi öppna till att vi stängde och vi var tvungna att fokusera på att få ut mat och dryck till 600 till 700 hungriga gäster per dag när det var som mest. Tufft men väldigt lärorikt.

Vad är Badhytten för typ av ställe?

– Våra ledord "low key, high end”. Ett fantastiskt ställe som ligger precis vid havet. Restaurang, lounge och beachklubb, allt på samma ställe. Ett perfekt ställe att avnjuta en capri de tonic på eller någon av våra gin och tonics. Det är unikt. Lite medelhavsvibbar, som California dreaming.

Du har jobbat i Barcelona. Vad tar med dig från din tid där?

– Språket framförallt. Och jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att ha jobbat internationellt. Om man jämför Sverige med Barcelona eller London till exempel så är vi fortfarande en bra bit efter dem i barkulturen. Men vi börjar komma ifatt. Och så lär man sig om andra kulturer, språk och mat. Barcelona är väldigt internationellt och man träffar folk från hela världen. 

Hur hamnade du i Skanör?

– Via Roger Andersson som är General manager här. Han ringde mig när jag var i Spanien och frågade om jag var intresserad att haka på tåget. 

Nu är du barchef. Hur är man en bra sådan?

– Personligen så uppskattar jag när man sammansvetsar teamet och skapar ett seriöst kompisgäng som ställer upp för varandra i vått och torrt. Man måste veta att man har varandras ryggar. Det är många gånger tufft och stressigt men man måste kunna lita på varandra och som en bra ledare kan man inte stå och peka utan man måste vara längst fram och dra släpet. Visa att man är där tillsammans med de andra.

Vad är en barchefs stora utmaning på jobbet idag, anser du?

– Det är att kunna jobba med så bra produkter som möjligt och att kunna vara lönsam för företaget. Det finns så stort utbud av alkohol, frukt och öl. Att kunna arbeta med bra och ekologiska naturliga råvaror, göra saker från grunden och att det fortfarande är lönsamt för företaget. Det ser jag som en stor utmaning. Man vill gärna göra alla sina infusioner själv men det krävs tid. Det handlar om att hitta en balans.

När har du som roligast på jobbet?

– När allt flyter på ”smooth”.

Hur ofta är det då?

– Rätt ofta. En bra dag är när det är mycket att göra och utspritt över dagen så att du hela tiden hinner med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har precis börjat läsa företagande och entreprenörskap så jag pluggar på halvtid. Annars så tränar jag eller umgås med min flickvän.

Du är nyligen uttagen till programmet Visita Talent – hur känns det?

– Jättekul! Det är jätteroligt och är en otrolig chans. Man kan knyta kontakter med ledare i samma bransch.

Vad tror du att det kommer att betyda för din karriär?

– Framförallt att man har fått chansen att träffa unga ledare, precis som en själv inom hotell- och restaurang. Man har fått ta del av andras historier som kommer att hjälpa en på vägen. Man kommer att fortsätta göra misstag och kommer inte alltid att vara den bästa ledaren men jag kommer aldrig sluta kämpa för det. Just att man får höra andras historier som kan hjälpa en att inte falla i groparna. 

Hur blev du nominerad? 

– Från början var det egentligen vår dåvarande restaurangchef som först skulle åka. Men så hände det något som gjorde att jag blev nominerad istället. Jag tror inte på slumpen.

Fakta

Pontus Persson

CV: Makamaka i Barcelona, Mandarin Oriental i Barcelona. Guldmedalj i servering i skol-SM 2011.

Utbildning: Första steget sommelierutbildning, EU Bartender School i Barcelona och Hotell- och Restaurangprogrammet på Vipeholms Gymnasium i Lund.

Detta gör jag om 5 år: "Driver eget. Förmodligen är det något inom restaurang och bar men det vet man aldrig."

Favoritdryck? "En kreativ old fashion. Gin och tonic står också högt upp på listan, jag tycker mycket om Caorunn Gin med Thomas Henry Tonic Water som är mitt självklara val. Jag är ganska spritigt av mig."

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.

Annons
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
Valkyria puff

Lisebergs nyhet: ”Ett domedagsfall ner i underjorden”

NYHETER. Valkyria blir Europas längsta berg- och dalbana. 
Gondolbana, Skövde

Gondolbana ska ta Skövdes turism till nya höjder

NYHETER. Investerar 75 miljoner för 700 meters banväg.
Fazer matsvinn

Fazer räddade 450 000 portioner mat

NYHETER. Företagets kamp mot matsvinn gav utdelning.
Håkan Hellström på Liseberg

Liseberg hyllar Håkan Hellström med egen utställning

NYHETER. Öppnar i helgen: Besökare får spela in låtar och se konserter.
CEO

Clarions direktörer byter jobb med varandra

NYHETER. Hotellkedjans toppar kliver ur sin komfortzon för att lära.
Marcus Samuelsson 1

Marcus Samuelsson vill att fler ska äta mer grönt

NYHETER. Lanserar nytt menykoncept: "Vi måste tänka så här". 
Stora Hotellet, Jönköping 1

Gammal "hotell-dam" byggs ut för 40 miljoner

NYHETER. I landets fjärde största hotellregion Jönköping finns rumsefterfrågan.
Cykelturism 1

Så ska Värmland locka besökare på två hjul

NYHETER. Satsar en halv miljon kronor – vill bli ett "cykellän".
Eva Östling 1

Efter tuffa förhandlingar – strejken avblåst

NYHETER. Östling: "Glad att företagen får arbetsro och att vi landar på märket".
Rullskidor.

Här rullas ny multiskidbana ut

NYHETER. Orsa Grönklitt får ytterligare ny reseanledning.
Himmelfjäll 1

Landets största fjällsatsning – prislapp 1,2 miljarder

NYHETER. 2019 öppnar Himmelfjäll: 2600 bäddar, 9 liftar, 24 backar.
Hotellreception 1

Efter terrorattacken: Liten påverkan i hotellbokningar

NYHETER. Påskveckan ändå lugnare än en normal arbetsvecka.
Radisson. 1.

Radisson spa-satsar i nytt samarbete

NYHETER. Gästerna tas med på tidsresa i nyrenoverade hotellet.
Voxnabruks camping

Han vill göra Voxnabruk känt i världen

PORTRÄTT. Så satsar Christoffer Karlström på att förlänga säsongen.
Årets Friluftskommun 2017

Är de Sveriges sportigaste kommuner?

NYHETER. Örebro och Huddinge får dela på pris för bästa friluftskommun.
Juniorkocklandslaget 3

Här är nya Junior- kocklandslaget

NYHETER. De 8 ska tävla med lagkapten Annie Lundin i spetsen.
Skiss nya Furuvik

Furuvik storsatsar på koncepthotell för 30 miljoner

NYHETER. Nya anläggningen precis vid havet: "Planerat länge".
Hafsten Resort

De är landets bästa campingar

NYHETER. Hafsten Resort i Bohuslän är Årets Campingföretagare.
Scandic Karma

Hotelljätten tar upp kampen mot matsvinnet

NYHETER. Scandic inleder samarbete med ny hajpad app.
Härnösands gymnasium

Höga Kusten får ny lärlingsutbildning

NYHETER. Så ska kompetensbristen minskas: ”Finns stort behov”. 
strejkscandic

Företag skyddas mot strejk-smällen

NYHETER. Vid strejk: Svenskt Näringsliv står för alla direkta kostnader.
Arlanda.

Flygtrafiken i landet ökar

NYHETER. Visit Sweden: "Gläds åt fler internationella turister".
Murat Togan, Fiskmagasinet 1

Prisvinnande restaurang: "Hetaste öltrenderna just nu"

NYHETER. Murat Togan på Fiskmagasinet matchar öl som vin med mat.
strejk2

Strejkvarslade företag: "Medför en viss oro"

NYHETER. HRF har varslat 19 företag i sex städer om strejk.
Vårskidåkning.

Vårskidåkning – en växande trend

NYHETER. Succé när skidanläggningarna förlänger säsongen.
Visitas vd Eva Östling och förhandlingschef Antje Dedering.

Förhandlingarna strandade – risk för strejk

NYHETER. Visita: "Ett hot mot svensk ekonomi."
Eleven Madison Park 1

Här ligger världens bästa restaurang

NYHETER. Prestigelistan World’s 50 Best Restaurants är nysläppt.
Frösö park bygger ut

Frösö Park bygger ut: "Vi vill skapa en destination"

NYHETER. Hotellet bygger 96 nya rum – vill omsätta 100 miljoner om 3 år.
Max Samhall samarbete

Max prisas för sitt hållbara tänk

NYHETER. Kedjan toppar SBI Index sjunde året i rad. 
Stockholmsmässans vd Patric Sjöberg 1.

Design ska locka fler långväga mässbesökare

NYHETER. Stockholmsmässans blickar framåt.
Eva-vårbudget

Eva Östling: "Förhandlingarna fortsätter"

NYHETER. Än har Visita och HRF inte enats om nytt avtal.
Meet the locals 1

Här skapas unik turism av lokalborna

NYHETER. Vardagsmat för svensken blir exotiskt resande. 
ICE Hotel

Minusgrader ska ge plus i kassan hos ishotellet

NYHETER. Öppet året runt ger skjuts åt intäkterna för Icehotel.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Han är Sveriges bästa sommelier – igen!

NYHETER. Fredrik Lindfors vann SM för andra året i rad.
Ansia Camping reception 1

"Att vara 5-stjärnig är en konkurrensfaktor"

NYHETER. Ansia en av 13 toppcampingar. 
Tomas Ringby Peterson.

Han ska styra Svensk Camping

KARRIÄR. Så vill Tomas Ringsby Petersson locka fler medlemmar.
Petter Stordalen 1

Stordalen köper Göteborgs-hotell: ”Vi ska bli dubbelt så stora”

NYHETER. Blixtsnabbt beslut – budade över Best Western.
Avtal 2017.

Visita och HRF fortsätter förhandla om nytt avtal

NYHETER. Parterna har inte enats – möts igen på söndag. 
 
Samisk skolavslutning

Samiska besöksmål sprids över världen

NYHETER. Upplevelser ska säljas i paketform. "Ännu hemliga".
Katarina Romell.

Hon ska växla upp på slottshotellet

NYHETER. Katarina Romell är ny vd på Görvälns slott.
Trelleborg, Sjöormen

Trelleborg vill locka fler "nördturister"

NYHETER. Ska öka turismomsättning till en miljard kronor. 
Joacim Johansson

Efter två toppår – Astrid Lindgrens Värld utökar

NYHETER. Bra siffror möjliggjorde köp av författarens barndomshem.
Wayne's Coffee 1.

Här är kaffekedjan som är bäst på franchise

NYHETER. 250 ansökte om att få driva Wayne's-kaféer – 15 godkändes.
World's 50 Best 1

Tunnsått med svenska restauranger på prestigelista

NYHETER. World's 50 Best räknar ner – bara Nilssons Fäviken med.
Kocklandslaget 2017.

Nya Kocklandslaget: "Vi siktar bara på guld"

NYHETER. Siktar på att inta översta pallplats – både i VM och OS.
Dalarna

Dalarna rustar för tuffare konkurrens

NYHETER. Kraftsamlar i kampen om internationella turister.
Clarion Sense

”Vi ska bli Luleås största hotell”

NYHETER. Clarion Sense bygger ut – satsar 80 miljoner.
Svante Melander Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet

Gymnasie-SM: ”Helt oväntat att vi tog guld”

NYHETER. Deltagare från Wisbygymnasiet kammade hem segern.
Countryside Hotels 1

Hotellkedja slår ett slag för hållbar kärlek

NYHETER. Garanti ger par pengarna tillbaka vid skilsmässa.
At Six incheckning

Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

NYHETER. Största byggprojektet på 30 år – prislapp 5 miljarder.
Njem Hatom, 26, Smak.

Från Syrien till jobb på Malmö-restaurang

PORTRÄTT. Njem Hatom, 26, har hittat hem – och ny karriär.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.