Annons

Från Barcelona till Skanör som handplockad barchef

zoom
"Jag är ganska spritigt av mig", säger Badhyttens barchef Pontus Persson.
KARRIÄR. Efter att ha bekantat sig med Kataloniens barkultur har Pontus Persson återvänt till Skanör-Falsterbo. Han är handplockad som barchef till det nyöppnade Badhytten. 
Annons

Samma år som han gick ut gymnasiet vann Pontus Persson guld i skol-SM i servering.  Några år därefter flyttade han till Barcelona med en nyfunnen passion för drinkar. Han var i full gång med att jobba sig uppåt inom barbranschen där när det kom ett telefonsamtal.

Det var skånekrögaren Roger Andersson som ville flyga hem honom för att bli barchef på hans nya krog i Skanör-Falsterbo, Badhytten, och Pontus Persson tackade ja direkt. 

Badhytten öppnade i somras. Hur har första halvåret gått?

– Det har gått bra. Vi öppnade mitt under högsäsong så det var fullt hus från dag ett. Det var helt ny personal, ett helt nytt ställe och alla hade höga förväntningar. Vi hade cirka 70 anställda som skulle komma in i nya rutiner. Det var tufft.

Hur är det att vara med och starta upp ett ställe från grunden?

– Spännande och stressigt. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt intensiv. Man hann varken tänka eller tycka så mycket. Det var fullt hus från att vi öppna till att vi stängde och vi var tvungna att fokusera på att få ut mat och dryck till 600 till 700 hungriga gäster per dag när det var som mest. Tufft men väldigt lärorikt.

Vad är Badhytten för typ av ställe?

– Våra ledord ”low key, high end”. Ett fantastiskt ställe som ligger precis vid havet. Restaurang, lounge och beachklubb, allt på samma ställe. Ett perfekt ställe att avnjuta en capri de tonic på eller någon av våra gin och tonics. Det är unikt. Lite medelhavsvibbar, som California dreaming.

Du har jobbat i Barcelona. Vad tar med dig från din tid där?

– Språket framförallt. Och jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att ha jobbat internationellt. Om man jämför Sverige med Barcelona eller London till exempel så är vi fortfarande en bra bit efter dem i barkulturen. Men vi börjar komma ifatt. Och så lär man sig om andra kulturer, språk och mat. Barcelona är väldigt internationellt och man träffar folk från hela världen. 

Hur hamnade du i Skanör?

– Via Roger Andersson som är General manager här. Han ringde mig när jag var i Spanien och frågade om jag var intresserad att haka på tåget. 

Nu är du barchef. Hur är man en bra sådan?

– Personligen så uppskattar jag när man sammansvetsar teamet och skapar ett seriöst kompisgäng som ställer upp för varandra i vått och torrt. Man måste veta att man har varandras ryggar. Det är många gånger tufft och stressigt men man måste kunna lita på varandra och som en bra ledare kan man inte stå och peka utan man måste vara längst fram och dra släpet. Visa att man är där tillsammans med de andra.

Vad är en barchefs stora utmaning på jobbet idag, anser du?

– Det är att kunna jobba med så bra produkter som möjligt och att kunna vara lönsam för företaget. Det finns så stort utbud av alkohol, frukt och öl. Att kunna arbeta med bra och ekologiska naturliga råvaror, göra saker från grunden och att det fortfarande är lönsamt för företaget. Det ser jag som en stor utmaning. Man vill gärna göra alla sina infusioner själv men det krävs tid. Det handlar om att hitta en balans.

När har du som roligast på jobbet?

– När allt flyter på ”smooth”.

Hur ofta är det då?

– Rätt ofta. En bra dag är när det är mycket att göra och utspritt över dagen så att du hela tiden hinner med.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har precis börjat läsa företagande och entreprenörskap så jag pluggar på halvtid. Annars så tränar jag eller umgås med min flickvän.

Du är nyligen uttagen till programmet Visita Talent – hur känns det?

– Jättekul! Det är jätteroligt och är en otrolig chans. Man kan knyta kontakter med ledare i samma bransch.

Vad tror du att det kommer att betyda för din karriär?

– Framförallt att man har fått chansen att träffa unga ledare, precis som en själv inom hotell- och restaurang. Man har fått ta del av andras historier som kommer att hjälpa en på vägen. Man kommer att fortsätta göra misstag och kommer inte alltid att vara den bästa ledaren men jag kommer aldrig sluta kämpa för det. Just att man får höra andras historier som kan hjälpa en att inte falla i groparna. 

Hur blev du nominerad? 

– Från början var det egentligen vår dåvarande restaurangchef som först skulle åka. Men så hände det något som gjorde att jag blev nominerad istället. Jag tror inte på slumpen.