Annons

Från Juniorkocklandslaget till kändiskrog i Kalifornien

zoom Nu är det färdigtävlat ett tag framöver för Ludwig Tjörnemo slutar Juniorkocklandslaget.
Nu är det färdigtävlat ett tag framöver för Ludwig Tjörnemo slutar Juniorkocklandslaget.
KARRIÄR. Efter ett succéår med OS-guld i Erfurt splittras nu Juniorkocklandslaget. Ludwig Tjörnemo går från prestigeuppdraget som lagkapten till toppjobb på kändisrestaurang i Kalifornien. ”De vill att jag kommer så fort deras kök är klart”, säger han.
Annons

Det har regnat medaljer över Svenska Juniorkocklandslag de senaste åren. OS-guld i Erfurt och Nordisk Mästare bland gymnasieelever är bara två i en lång rad.

Lyckades försvara guldet

Lagkapten Ludwig Tjörnemo har haft prestigeuppdraget de två senaste åren.

– Jag fick höra ett rykte om att det skulle dras ihop nytt lag efter OS 2012 där de hade vunnit. Och så kollade jag upp det lite mer för jag har hållit på och tävlat tidigare under gymnasiet. Jag gillar att utsätta mig själv för tävlingsmomenten och lagandan och hela den gemenskapen, säger Ludwig Tjörnemo.

Han hade en kockrock att fylla med det tidigare OS-guldet i bagaget. Men så lyckades han leda laget till seger i Erfurt och fick försvara titeln som OS-mästare.

[LÄS MER: ” OS-guld till svenska Juniorkocklandslaget”]

Vad har du lärt dig från tiden i laget?

– Jag har lärt mig att hantera råvaror på ett helt annat sätt och tar med mig ett helt annat sätt att tänka när man jobbar. Det är extremt mycket runtomkring som inte är själva matlagningen, till exempel som struktur och logistik. De två sista åren har jag varit lagkapten och det har varit väldigt utvecklande att få samman hela gruppen.

Vill fortsätta tävla

Nu har Ludwig Tjörnemo fyllt 25 och passerat åldersgränsen för att få fortsätta tävla med Juniorkocklandslaget.

– Det känns jättetråkigt verkligen. Det har varit mitt liv i fyra år och jag har konstant gått och tänkt på det och spenderat tid med laget. De är vänner för livet. Så det är jättetråkigt att det är över. Hade det inte varit för att jag är för gammal hade jag lätt kört en vända till med laget.

Vad ska du göra nu?

– Jag har fått jobb på The French Laundry i Napa Valley och de vill att jag kommer dit i mars så fort deras kök är klart. Nu hänger det på om jag får mitt arbetsvisum i tid.

Kommer du fortsätta tävla?

– Ja, absolut. Jag tänkte att jag skulle ta en paus nu eftersom det varit fyra intensiva år. Men just nu hjälper jag Alexander Sjögren och Hampus Risberg till Bocuse d’Or och stöttar dem. Sedan efter det blir det paus för att flytta till USA och när jag kommer hem igen är tanken att hoppa på och köra med seniorlandslaget. Och så blir det säkert någon vända till med Årets Kock.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...