Från volontär i Colombia till Stockholmshotell

Daniel Ogalde Foto: Pressbild

"Jag tog mig utanför min lilla bubbla och insåg att det finns en rätt stor värld där utanför", säger Daniel Ogalde.

KARRIÄR. Daniel Ogalde, ny event- och kommunikationschef på Radisson Strand Hotel har stora planer för verksamheten. Efter tre år som volontärarbetare i Colombia ser han världen med nya ögon.

 

Hej Daniel Ogalde, du är ny event- och kommunikationschef på Radisson Strand Hotel, där ni nu satsar stort. Berätta.

– Vi bygger om hela Radisson Strand Hotel tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs, som också har inrett vår nya restaurang The Strand och våra nya barer. Vi har också ett helt nytt möteskoncept, Strand Gatherings, som handlar om att få till den där kreativa atmosfären, skapar både samtal och idéers.Artikeln fortsätter under annonsen

När vi senast träffade dig var du pr-ansvarig på Berns, vilka erfarenheter har du med dig från Berns, som du kan dra nytta av på Radisson Strand Hotel?

– Jag hade fyra väldigt lärorika år på Berns och Nosh and Chow. Det är två institutioner som många känner till och som under åren konstant återuppfunnit sig själva. Den resan vill vi också göra på Strand Hotel som ju har en lång historia som mötesplats, med både Greta Garbo och Ingrid Bergman som frekventa gäster.

Vilken har varit din viktigaste lärdom?

– Lärdomar har en tendens att komma i olika stadier beroende på hur redo du att ta emot dem. Starka kvinnor har alltid varit en inspirations- och motivationskälla. Min moster, mamma och syster lärde mig jättemycket. Jag har också haft flera professionella förebilder som lärt mig massor om struktur, Ingmari Pagenkemper, vd på Södra teatern, Nanna Waktel, tidigare vd på Berns och Yvonne Sörensen Björud, också tidigare vd på Berns, samt Johanna Karlberg, marknadschef på Södra teatern.

Men 2014 sade du ganska plötsligt upp dig, vad hände?

– Man känner när man är färdig med en process och jag tror att jag då utvecklats så långt jag kunde. Nu behövde jag testa allt jag lärt mig och få en chans att vidareutvecklas. Kanske kallas det ålderskris? Jag kände att det var dags att ta tag i livsdrömmen och göra något mer utanför Sverige.

Ditt liv tog en helomvändning, hur kom detta sig?

– Ja, jag sade upp mig, sålde min bostadsrätt, flyttade in i andrahandslägenhet och ägnade några veckor åt att bara fundera på vad jag ville bli. Jag blev Diakonias regionala kommunikatör i Latinamerika och flyttade till Colombia där jag jobbade som volontär. Jag ångrar inte det en sekund. Att möta människor som tagit sig tillbaka från de tuffaste erfarenheter och som även kämpar för andras rättigheter är lärorikt.

På vilket sätt har åren i Colombia påverkat dig?

– Det är nog mest den personliga utvecklingen som visserligen varit den jobbigaste, men också den mest lärorika. Att under tre år skapa sig ett helt nytt liv och lära känna en helt ny kultur, det har gett mig insikt i hur svårt det är att försöka bli en del av ett nytt sammanhang. Jag tog mig utanför min lilla bubbla och insåg att det finns en rätt stor värld där utanför.

Finns det något av det du upplevde i Colombia som du kan ta med dig i din tjänst på Radisson Strand Hotel?

– Jag har också lärt mig att det är helt okej att fucka upp, så det är bra att köra. Min känsla har varit att allt i den här branschen ska vara så tillrättalagt och perfekt, men jag tror att mycket händer under ytan. Vi fuckar alla upp då och då. Det är helt okej bara vi har en tilltro till att det ordnar sig.

Vilka upplevelser vill ni ge era gäster i första hand?

– Vi vill ge något unikt, där gästerna inte bara får en helt galen upplevelse, utan där de också är med och skapar den. Att vi har respekt för och ser värdet i alla människors bakgrunder, oavsett om man är en bloggerska från Östermalm eller förortsbrud. Här ska alla ha en plats och jävligt kul.

Nu storsatsar ni på Radisson Strand Hotel, vilka är era största utmaningar?

– Det öppnas ju nya saker i Stockholm hela tiden. Det är en jättekonkurrens vilket självklart är bra. Det är självklart en utmaning att inte fastna i trendfällan utan verkligen skapa en långsiktighet.  

Vilken är din chefsfilosofi?

– Att ge folk frihet under ansvar. Att vara så transparent i beslutandeprocessen som möjligt för att skapa förståelse, att lyssna, men att i slutänden ha en ledanderoll. 

Fakta

Daniel Ogalde

Ålder: 32.

Utbildning: "Två års radioproduktion i Piteå och därefter på Berghs."

CV: "Jag jobbade som journalist under några år, började sedan på Läkare utan Gränser och gick sedan vidare till Berns där jag var PR-ansvarig. Efter fyra år där åkte jag till Colombia och jobbade som volontär."

Det gör jag om 5 år: "Är en resande världsmedborgare som både driver en fritidsgård för utsatta barn i Colombia och arbetar med pr, konst och mode i Sverige. En dröm är att någon gång få stå i en fiskdisk."

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.