Annons

Frida Ronge: ”Öppnar min drömrestaurang”

zoom Albin Edberg har huvudrollen som kock på Unn, Frida Ronge har skapat konceptet.
Albin Edberg har huvudrollen som kock på Unn, Frida Ronge har skapat konceptet.
NYHETER. Åtta sittplatser. Tolv serveringar. En kock – och en stekhäll. För en dryg vecka sedan öppnade Frida Ronges nya teppanyakiställe.
Annons

I ett rum lika stort som en studentlägenhet har Unn slagit upp dörrarna. I centrum står teppanyakibordet och runt det sitter gästerna på högre stol av barsnitt. Inramningen är enkel, det är råvarorna på tallriken som ska få tala för sig. Och gästerna, som gärna får byta nummer innan kvällen är slut.

–Det här är min drömrestaurang som jag byggt i mitt huvud sedan jag jobbade på Yasuragi 2006. Jag tycker det är fantastiskt sätt att få äta och laga mat kring teppanyaki. Ända sedan dess har jag romantiserat bilden av Unn och nu hade jag förmånen att få förtroendet av Petter [Stordalen, Nordic Choice ägare] att förverkliga den, säger Frida Ronge.

 

Restaurangerna har ”egna identiteter”

Unn blir den sista pusselbiten under Tak som samlar restaurangen med samma namn, en bar med takterrass en våning upp samt en tillhörande råbar. Det var i våras som Nordic Choice med pompa och ståt öppnade splitternya hotellsatsningarna Hobo och At Six samt Tak i nygamla kvarteret vid Brunkebergstorg i Stockholm.

–Alla enheter som ingår i Tak har nu hittat sin identitet. Unn är exklusivt och restaurangen är mer en tillgänglig à la carte. Bitarna börjar falla på plats. Men nu ska vi inte öppna fler restauranger på ett tag, säger Frida Ronge bestämt.

Än så länge har Unn öppet onsdag till lördag, en sittning per kväll och tolv serveringar per åtta kuvert. Ansvarig kock är Albin Edberg, som tidigare arbetat på Omakase Köttslöjd, Djuret och Ulriksdals Wärdhus samt axlat rollen som Tommy Myllymäkis commis under Bocuse d’Or. 

 

Gäster får gärna bli kompisar

Trots blygsam pr-insats så har bokningarna trillat på bra hos Unn.

–Förra veckan var det några turister som bara var i stan två, tre dagar och hade hört om oss och kom hit. Sånt är kul, säger Albin Edberg.

Hur har responsen varit från gästerna?

–Vissa rätter kräver att man pratar igenom med gästen för att de ska förstå. Men det är också halva grejen. Vi berättar om resan med rätten, hur vi misslyckats för att hitta rätt. Till exempel har vi en rätt med blancherade blåmusslor och en buljong på råsaftscentrifugerad potatis. Där måste man förklara tankarna bakom.

 

Åtta sittplatser och så dig i mitten vid hällen. Det blir en väldigt nära gästkontakt?

–Det är kul. Man får direkt feedback. Men man måste nog gilla människor för att ha rollen. Där är det tacksamt att jag jobbat på det här sättet på Omakase innan. Det är meningen att det ska skapas härlig interaktion. Att folk blir polare och börjar surrar med varandra efter ett par glas, säger Albin Edberg.

 

Ni vill typ att gästerna byter nummer med varandra. Frida, vad vill ni mer förmedla?

–En restaurangupplevelse som såklart handlar mycket om maten. Men att det också blir en upplevelse att sitta runt hällen och äta mat med folk du känner eller inte känner, lite beroende på vad det är för kväll. Du som gäst blir en del av själva tillagningen, ser hur den går till och äter maten direkt. Det är väldigt sällan man gör det, äter direkt nylagad mat.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...