Annons

Full rulle för cykelturism i Båstad

zoom Båstads milda klimat och Hallandsåsens backar lockar cyklister.
Båstads milda klimat och Hallandsåsens backar lockar cyklister.
NYHETER. Båstad får miljonstöd av EU för att lyfta cykel- och vandringsturismen. Nu ska företag i den lokala besöksnäringen utbildas för att möta målgruppens speciella önskemål om boende och mat. Målet är att öka antalet gästnätter.
Annons

– Bjärehalvön har varit en turistdestination i över 120 år och vi måste ständigt utveckla nya reseanledningar. Då gäller det att hålla sig till det vi har bäst förutsättningar för, som cykling. EU-stödet ger oss en möjlighet att aktivt jobba med det, säger Karin Bengtsson, vd för Båstad turism & näringsliv.

 

Extra bra miljö

Sedan 2007 kan de som har idéer om hur landsbygden kan utvecklas få stöd inom EU-projektet Leader. Båstad turism & näringsliv har beviljats 3, 9 miljoner kronor för projektet Aktiv livsstil, som börjar vid årsskiftet och ska pågå under tre år. Tanken är att profilera området genom vandrings- och cykelaktiviteter, liknande det sätt skidåkning blivit synonymt med Åre.

– Miljön här lämpar sig särskilt väl för cyklister, med vårt milda klimat och utsikten över havet. Hallandsåsen har också branta stigningar och cyklister gillar höjdmetrar som de får klättra uppför. Här finns dessutom gott om hotell som kan ta emot målgruppen, en del har redan anpassat sitt erbjudande, med större rum för grupper, cykelgarage, verkstäder och mat i rejälare portioner.

För att ta reda på hur stort intresset är bland cyklister har man tillsammans med det lokala näringslivet bjudit in cykelklubbar till att bo och cykla i området. Och deras feedback ligger till grund för projektet.

– En grundförutsättning för att lyckas är att hotell och övrigt näringsliv tillsammans går in för att välkomna den här målgruppen. Det handlar om smått och stort, allt från att erbjuda cykelkartor till att vi vill bygga ett nät av servicestationer i kaféer och butiker, med tryckluft, skavsårsplåster och möjlighet att fylla på vattenflaskor.

 

Hotell gör cykelmeny

EU-stödet kommer dels att gå till att anställa en projektledare som under tre år ska hålla i kontakten med näringslivet och anordna workshops och utbildningar inom affärsutveckling. Dels ska pengarna användas till marknadsföringsinsatser för den svenska, danska och tyska marknaden.

Vad betyder satsningen för den lokala besöksnäringen?

– Den gör det möjligt för turistföretagen att utvecklas och även för nya att kunna starta, det här kommer att generera nya arbetstillfällen.

Vad har ni för uppsatta mål?

– Inom ett par år hoppas jag att vi kan ha en större ökning av antalet gästnätter än riksgenomsnittet. 

Marcus Bengtsson är hotelldirektör på Hotel Riviera Strand och här har de bland annat anpassat menyn efter cykelturister.

– Den här satsningen är otroligt positiv för hela Båstad och Bjärehalvön. Vi har tagit hjälp av cykelklubbar för att få veta vad som är viktigt, vi har precis haft Svenska Cykelförbundet här på en helg. Det handlar om allt från att erbjuda en enklare serviceverkstad till att servera träningsbufféer med snabba kolhydrater, grönsaker och smoothies, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...