Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger

Nytt uppdrag. Håkan Thörnström blir kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger.

NYHETER. Stjärnkocken Håkan Thörnström har lagat hem nytt uppdrag. Han blir kreativ matledare för kulturrestaurangerna inom Rasta Group.

Han har vunnit Kockarnas Kamp, lagat Nobel-middag och hans restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Nu blir Håkan Thörnström kreativ matledare på Haga Forum, Skansens- och Dramatens restauranger samt Trädgår’n i Göteborg och Rådhuskällaren i Malmö.

 

Testade med julbord

Första uppdraget? I juni kommer smörgåsbordet på Solliden på Skansen att vara signerat Thörnström.Artikeln fortsätter under annonsen

Fredrik Tervaniemi, Rasta Kulturrestauranger, är mycket nöjd med värvningen.

–Håkan är en av Sveriges bästa kockar och vi besöker Thörnströms Kök ofta på grund av den fantastiska maten och känslan. Genom Albert, chef på Trädgår’n i Göteborg, blev vi sammankopplade eftersom de är vänner sedan tidigare. Och redan vid första mötet kände vi direkt att det var rätt! säger han.

Det var i oktober 2015 som Rasta Group förvärvade restaurangerna. Fredrik Tervaniemi berättar att idén om ett kvalitetshöjande samarbete med en stjärnkock är ett nytt tänk som beprövades i julas.

–Utifrån vårt samarbete med Håkan Thörnström under julen 2016 på Skansen har vi hittills en mycket god erfarenhet av detta, och vi kände direkt att Håkan tillsammans med vår nya köksmästare Peter Kappen lyfte julbordet till en ny nivå.

Villiga att satsa

Håkan Thörnström ser det hela som ett spännande uppdrag,

–Företaget är beredda och villiga att satsa för att både säkra och konstant höja och utveckla sin produkt. Sedan är hela ägarfamiljen Tervaniemi väldigt sköna och trevliga personer att ha att göra med, säger han.

På Skansen blir du "granne" med en annan känd Göteborgs-kock, Jonas Dahlbom, som är kreativ gastronomisk ledare på Gröna Lund (och dessutom ett förflutet på Trädgår'n). Har det blivit mer accepterat på er nivå att ta sig an sådana här stora uppdrag och inte bara hålla sig till finlir på en enskild restaurang?

– Allt har sin charm… Att både syssla med finlir och matlagning i större omfattning gör en mer komplett som matlagare.

Bland annat ska du signera ett klassiskt smörgåsbord. Hur kommer du att sätta din egen prägel på det?

– Vi är mitt i det arbetet. Det blir klassiskt såklart med allt vad det innebär. Sedan kommer vi att styra in det på mer ekologiskt och såklart en del mer moderna rätter. Räkna med en tydlig västkustkänsla i delar av smörgåsbordet. 

Hur kommer arbetet att fördelas mellan dig och respektive ställes köksmästare? Vad blir din roll?

– Jag kommer finnas nära de operativa kökscheferna både som bollplank och med mer direkta idéer. Allt skall dock tas fram i gemensam anda.

Kommer det att finnas en röd tråd rent menymässigt som gästen kommer kunna märka på de olika restaurangerna?

– Varje restaurang har sina egna förutsättningar och även inriktning så mitt arbete kommer att anpassas till respektive ställe. Den röda tråden blir min stil i matlagningen. Stor fokus på toppråvaror, ekologiskt, rak och riktig matlagning.

Finns det någon av restaurangerna som du ser som en extra utmaning och varför?

–Solliden på Skansen är nog det stället. Stort så det räcker. Att samarbeta med kökschef Peter Kappen där är mycket givande.

Uppdraget innebär ställen i Malmö och Stockholm bland annat. I Göteborg driver du stjärnkrog i egen regi. Hur ska du fördela din tid? 

–Haha, ja det där med tid är ju alltid lite intressant. Mycket löser man via dator, men det blir såklart en hel del på platsarbete också. Eftersom jag inte gillar att sitta still passar detta mig bra. Med bra planering och lite flexibilitet ser jag inga problem med detta. Man hinner göra rätt mycket på en arbetsdag.

Om företaget:

Rasta Group

Ett Göteborgsbaserat bolag som äger och förvaltar bolag inom servicenäringen. Bolaget består av tre verksamhetsområden: Serviceanläggningar, arenarestauranger samt kulturrestauranger.
Inom Serviceanläggningar bedrivs de 25 enheter med restaurang, butik, hotell, drivmedel och Burger King. Arenarestaurangerna innefattar all restaurang-, kiosk- konferensverksamhet på Ullevi, Gamla Ullevi, Åby travbana, Guldfågeln Arena. Sedan oktober 2015 förvärvades även kulturrestaurangerna, innehållande Skansens Restauranger, DramatenRestaurangerna och Haga Forum i Stockholm, Trädgår’n i Göteborg samt Rådhuskällaren i Malmö.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.