Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger

Nytt uppdrag. Håkan Thörnström blir kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger.

NYHETER. Stjärnkocken Håkan Thörnström har lagat hem nytt uppdrag. Han blir kreativ matledare för kulturrestaurangerna inom Rasta Group.

Han har vunnit Kockarnas Kamp, lagat Nobel-middag och hans restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Nu blir Håkan Thörnström kreativ matledare på Haga Forum, Skansens- och Dramatens restauranger samt Trädgår’n i Göteborg och Rådhuskällaren i Malmö.

 

Testade med julbord

Första uppdraget? I juni kommer smörgåsbordet på Solliden på Skansen att vara signerat Thörnström.Artikeln fortsätter under annonsen

Fredrik Tervaniemi, Rasta Kulturrestauranger, är mycket nöjd med värvningen.

–Håkan är en av Sveriges bästa kockar och vi besöker Thörnströms Kök ofta på grund av den fantastiska maten och känslan. Genom Albert, chef på Trädgår’n i Göteborg, blev vi sammankopplade eftersom de är vänner sedan tidigare. Och redan vid första mötet kände vi direkt att det var rätt! säger han.

Det var i oktober 2015 som Rasta Group förvärvade restaurangerna. Fredrik Tervaniemi berättar att idén om ett kvalitetshöjande samarbete med en stjärnkock är ett nytt tänk som beprövades i julas.

–Utifrån vårt samarbete med Håkan Thörnström under julen 2016 på Skansen har vi hittills en mycket god erfarenhet av detta, och vi kände direkt att Håkan tillsammans med vår nya köksmästare Peter Kappen lyfte julbordet till en ny nivå.

Villiga att satsa

Håkan Thörnström ser det hela som ett spännande uppdrag,

–Företaget är beredda och villiga att satsa för att både säkra och konstant höja och utveckla sin produkt. Sedan är hela ägarfamiljen Tervaniemi väldigt sköna och trevliga personer att ha att göra med, säger han.

På Skansen blir du "granne" med en annan känd Göteborgs-kock, Jonas Dahlbom, som är kreativ gastronomisk ledare på Gröna Lund (och dessutom ett förflutet på Trädgår'n). Har det blivit mer accepterat på er nivå att ta sig an sådana här stora uppdrag och inte bara hålla sig till finlir på en enskild restaurang?

– Allt har sin charm… Att både syssla med finlir och matlagning i större omfattning gör en mer komplett som matlagare.

Bland annat ska du signera ett klassiskt smörgåsbord. Hur kommer du att sätta din egen prägel på det?

– Vi är mitt i det arbetet. Det blir klassiskt såklart med allt vad det innebär. Sedan kommer vi att styra in det på mer ekologiskt och såklart en del mer moderna rätter. Räkna med en tydlig västkustkänsla i delar av smörgåsbordet. 

Hur kommer arbetet att fördelas mellan dig och respektive ställes köksmästare? Vad blir din roll?

– Jag kommer finnas nära de operativa kökscheferna både som bollplank och med mer direkta idéer. Allt skall dock tas fram i gemensam anda.

Kommer det att finnas en röd tråd rent menymässigt som gästen kommer kunna märka på de olika restaurangerna?

– Varje restaurang har sina egna förutsättningar och även inriktning så mitt arbete kommer att anpassas till respektive ställe. Den röda tråden blir min stil i matlagningen. Stor fokus på toppråvaror, ekologiskt, rak och riktig matlagning.

Finns det någon av restaurangerna som du ser som en extra utmaning och varför?

–Solliden på Skansen är nog det stället. Stort så det räcker. Att samarbeta med kökschef Peter Kappen där är mycket givande.

Uppdraget innebär ställen i Malmö och Stockholm bland annat. I Göteborg driver du stjärnkrog i egen regi. Hur ska du fördela din tid? 

–Haha, ja det där med tid är ju alltid lite intressant. Mycket löser man via dator, men det blir såklart en hel del på platsarbete också. Eftersom jag inte gillar att sitta still passar detta mig bra. Med bra planering och lite flexibilitet ser jag inga problem med detta. Man hinner göra rätt mycket på en arbetsdag.

Om företaget:

Rasta Group

Ett Göteborgsbaserat bolag som äger och förvaltar bolag inom servicenäringen. Bolaget består av tre verksamhetsområden: Serviceanläggningar, arenarestauranger samt kulturrestauranger.
Inom Serviceanläggningar bedrivs de 25 enheter med restaurang, butik, hotell, drivmedel och Burger King. Arenarestaurangerna innefattar all restaurang-, kiosk- konferensverksamhet på Ullevi, Gamla Ullevi, Åby travbana, Guldfågeln Arena. Sedan oktober 2015 förvärvades även kulturrestaurangerna, innehållande Skansens Restauranger, DramatenRestaurangerna och Haga Forum i Stockholm, Trädgår’n i Göteborg samt Rådhuskällaren i Malmö.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.

Annons
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.